Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία του Καθηγητή Σειραδάκη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» πραγματοποιήθηκε, η ομιλία του καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ Ιωάννη Σειραδάκη, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Επιστήμη - Τεχνολογία - Οικονομία στην Αρχαία Ελλάδα» που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Γιάννης Σειραδάκης, Νίκη Γουλανδρή, Θεοδόσης Τάσσιος.
 .
Ο καθηγητής στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, παρουσίασε την πρόοδο των αρχαίων Ελλήνων σχετικά με την επιστήμη της Αστρονομίας, τις ανακαλύψεις που καθόρισαν τη γνώση για τη θέση της Γης μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Ίππαρχο τον Ρόδιο, που θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της Αστρονομίας.

Στη συνέχεια έγινε εκτενής ανάλυση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του περίπλοκου και αξιοθαύμαστου αστρονομικού υπολογιστή που ανακαλύφθηκε το 1902. Με το όργανο αυτό (που περιείχε ακόμα και εγχειρίδιο χρήσης!), οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να προβλέψουν τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης.

Ο κύριος Σειραδάκης παρουσίασε και το νέο πιστό αντίγραφο του Μηχανισμού, τη διαδικασία ανακατασκευής του και τις λεπτομέρειες των εξαρτημάτων που απαιτούν τεράστια ακρίβεια στην κατασκευή ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του. Μάλιστα το νέο αντίγραφο έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί κανείς να δει τα γρανάζια στο εσωτερικό του.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Ο Μηχανισμός ήταν σε ευδιάκριτο σημείο καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας ενώ στο τέλος της, μεγάλο μέρος του κοινού πλησίασε τον καθηγητή για να τον συγχαρεί και να θαυμάσει από κοντά αυτό το θαύμα της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου