Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Στα σκαριά η παγκόσμια επιτήρηση της πληροφόρησης...στο διαδίκτυο!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Δυσάρεστα νέα για όλο τον κόσμο του Internet αφού προωθείται, με διάφορα προσχήματα, η απαγόρευση της διάδοσης των πληροφοριών μέσω διαδικτύου. Σίγουρα οφείλεται σεβασμός στον πνευματικό κόπο (πνευματική ιδιοκτησία) όμως τα κρατικά όργανα και τα διάφορα Lobby δεν έχουν αποδείξει ότι ενεργούν στην πράξη προς την κατεύθυνση αυτή. Ουσιαστικά επιδιώκουν τον έλεγχο της πληροφορίας του κόσμου.


Η προώθηση του ελέγχου της πληροφορίας είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη κινητοποίηση οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου, οι οποίες διαμαρτύρονται ότι η όλη διαδικασία δεν διεξάγεται δημοκρατικά.

Ο χρόνος που αποφασίστηκε να ελεγχθεί το διαδίκτυο (πρόθεση εγκαθίδρυσης παγκόσμιας κυβέρνησης) είναι στοιχείο αρκετό για να πείσει για τις πραγματικές προθέσεις.  Επί πλέον ισχυρή απόδειξη για το γεγονός αυτό είναι τα νομοσχέδια των ΗΠΑ περί SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect IP Act), που προβλέπεται να επιτρέπουν και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης(!!) των ΗΠΑ να προχωρεί δικαστικά εναντίον ιστοσελίδων.

Με δεδομένο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξ ορισμού δεν έχει πνευματικά δικαιώματα καθότι είναι δημόσια υπηρεσία (υποτίθεται), γίνεται κατανοητή η δολιότητα των συντακτών των νομοσχεδίων. 

Ο κόσμος βέβαια του διαδικτύου κέρδισε την πρώτη μεγάλη μάχη εναντίον των νομοσχεδίων SOPA / PIPA, καθώς οι δύο γερουσιαστές που ήταν υπεύθυνοι για την εισαγωγή τους (Lamar Smith και Harry Reid) ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν!....τις συζητήσεις και τις αντίστοιχες ψηφοφορίες στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχο των SOPA / PIPA είναι το ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement ) ή, καλύτερα, Ιδιωτική Ηλεκτρονική Επιτήρηση!....ACTA (Video)
  
Το ACTA είναι ουσιαστικά μια πολυμερή συμφωνία η οποία πρωτο-υπογράφηκε 16 Δεκεμβρίου 2011 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. και 10 ακόμα κράτη (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαρόκο, Ν. Κορέα), η οποία, ενώ υποτίθεται έχει στόχο την «πλαστογραφία» προϊόντων (εμπορικών, CD κ.λπ.), στην πραγματικότητα καλύπτει και δημιουργεί ένα ενιαίο πλαίσιο δήθεν παγκόσμιας προστασίας και εφαρμογής για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και προσδιορίζει κοινούς κανόνες ποινικής τους αντιμετώπισης.

Αυτό όμως το νομοσχέδιο παραβιάζει τις ίδιες ελευθερίες που παραβιάζουν τα νομοσχέδια SOPA / PIPA, μόνο που είναι ακόμα χειρότερο μιας και έχει παγκόσμια ισχύ!



Σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα συλλέγονται, αν τα πακέτα αυτά υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, ο χρήστης θα τιμωρείται με διακοπή της σύνδεσης του και θα έχει προβλήματα με την δικαιοσύνη, χρηματικά πρόστιμα, ακόμα και φυλάκιση!!

Στα πλαίσια δήθεν προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, πλέον παγκόσμια, όλες οι εταιρίες που παρέχουν διαδίκτυο θα παρακολουθούν όλα τα πακέτα πληροφοριών που παραλαμβάνει ή αποστέλλει ο κάθε χρήστης του διαδικτύου.

3 σχόλια:

  1. http://www.pirateparty.gr/2012/02/11-feb-acta/

    nomizw auth einai h eidhsh pou 8a eprepe na kleinei to ar8ro.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πληροφόρηση που παρέχει ο σύνδεσμος είναι ακριβώς στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου και των ενεργειών. Όμως η χρησιμοποίηση της Ελληνικής Γραφής είναι εκείνο που πρέπει επίσης να διασφαλίζεται.

      Διαγραφή
  2. H parousia protasewn kai lusewn prepei na prow8eitai,eidika se autous tous kairous. H xrhsh ths ellhnikhs einai ena allo kefalaio.

    ΑπάντησηΔιαγραφή