Για την αντιγραφή ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Την πρόταση της πρωτοβουλίας «Κ» που μειώνει το χρέος κατά 50% - 60% του ΑΕΠ, με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μελετά ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή!
Η πρωτοβουλία «Κ» είναι μη κυβερνητική οργάνωση, της οποίας ηγούνται ο κ. Στ. Μάνος και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, ενώ συμμετέχουν διακεκριμένα στελέχη από τον δικηγορικό κλάδο και το Real Estate.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου - εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής - έχει στα χέρια του πρόταση εκμετάλλευσης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας μέσω της έκδοσης ομολόγων που μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος ακόμα και κατά 50% - 60% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να αντλήσει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ αξιοποιώντας την τεράστια κρατική ακίνητη περιουσία. Το σχέδιο είναι απλό και θυμίζει σε κάποιον βαθμό το σχέδιο «Εύρηκα» που είχαν επεξεργαστεί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Η πρόταση αυτή προβλέπει:
1. Την αποτίμηση από δύο διαφορετικούς αποτιμητές διεθνούς κύρους της αξίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις (που δεν είναι αρκετά επίκαιρες) δείχνουν ότι η ακίνητη περιουσία του κράτους ανέρχεται σε περίπου 300 δις ευρώ. Ωστόσο, απαιτείται μια νέα και πλήρης καταγραφή της.
2. Τη δημιουργία 15 εταιριών στις οποίες θα περάσουν τα ακίνητα του κράτους ομαδοποιημένα.
3. Η κάθε εταιρία θα προχωρά στην έκδοση ομολόγου, το οποίο θα έχει την εγγύηση των ακινήτων του Δημοσίου.
Το ομόλογο αυτό θα είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας (δηλαδή από 10 έτη και πάνω) και εκτιμάται ότι θα έχει υψηλή αξιολόγηση, δεδομένου ότι η εγγύησή του θα είναι τα ακίνητα του Δημοσίου.
4. Τα ομόλογα αυτά θα τα αγοράζουν ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες ή ακόμα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF).
5. Στο τέλος της διάρκειας του ομολόγου, και εφόσον το Δημόσιο αποπληρώσει το ποσό, η ακίνητη περιουσία θα επιστρέφει στην κυριότητα του κράτους.
Εάν το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του, τότε το ομόλογο θα μετατρέπεται κατευθείαν σε μετοχές των εταιριών που το εξέδωσαν και η εκάστοτε εταιρία θα περνά στον έλεγχο των δανειστών - αγοραστών του κάθε ομολόγου.
6. Η σημαντική λεπτομέρεια που καθιστά το σχέδιο ελκυστικό είναι ότι ανά πάσα στιγμή το κράτος θα έχει ταμειακά διαθέσιμα, θα μπορεί να αγοράζει το ομόλογο και να ανακτά την κυριότητα των ακινήτων.
Δηλαδή, βάσει της συμφωνίας, οι δανειστές θα είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν την προεξόφληση του ομολόγου και δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα επί των ακινήτων που θα είναι η εγγύησή του.
Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει αμέσως ποσά που ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ και να τα χρησιμοποιήσει για τη μείωση του χρέους κατά περίπου 50% - 60% του ΑΕΠ. Η πηγή....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου