Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Πληροφορούμεθα ότι γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το ημερήσιο κόστος για την ενεργοποίηση των στρατιωτικών αεροδρομίων Σούδα, Ακτίου, Άραχθου και Ανδραβίδα για την φιλοξενία (π.χ. καύσιμα, διατροφή, υποστήριξης, έκτακτος συναγερμός Ε.Δ. κλπ) του ξένου προσωπικού και των μαχητικών αεροσκαφών που βομβαρδίζουν την Λιβύη!
Οι ειδικοί, μάλιστα, αναμένουν και περαιτέρω αύξηση των εξόδων, εν όψει της πιθανής ενεργοποίησης και λιμανιών όπως της Καλαμάτας και άλλων στην Νότια Ελλάδα, για να υποδέχονται αμερικανικά και συμμαχικά πλοία!
Να σημειωθεί ότι στα πάγια έξοδα που προαναφέρθηκαν και που όλα καλύπτονται από το ελληνικό κράτος, δεν συμπεριλαμβάνονται βέβαια τα έξοδα συμμετοχής των ελληνικών δυνάμεων που ανάλογα με το οριστικό εύρος της θα κοστίσει στην Ελλάδα 1,5 - 3 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον την ημέρα!
Αν υπολογίσουμε μόνο ότι το κόστος πτήσης ενός F16 (που είναι και το πιο μετρήσιμο μέγεθος) είναι περίπου (σε τιμές 2010) 18.000,00 ευρώ ανά ώρα, τότε για τα τέσσερα ελληνικά αεροσκάφη F16 που συμμετέχουν στις «επιχειρήσεις» στη Λιβύη, φθάνουμε εύκολα στο συνολικό κόστος των 72.000,00 ευρώ ανά ώρα πτήσης!!
Εάν ο πόλεμος στην Λιβύη διαρκέσει, όπως διατείνεται το Κέντρο Επιχειρήσεων της συμμαχίας , το λιγότερο 8 - 12 εβδομάδες, σημαίνει ότι το τίμημα της Ελλάδας στον πόλεμο της Λιβύης θα είναι περίπου 364min - 672max εκατομμύρια ευρώ!
Η Ελλάδα έχει σήμερα τόσες πληγές και τόσα ανοιχτά μέτωπα, που αντί να «σπαταλά» την όποια ισχύ της σε οικονομικές ή στρατιωτικές περιπέτειες, θα έπρεπε (1) να ενδιαφερθεί πρωτίστως για την αυτοκυβέρνηση της και την ανασυγκρότησή της σε ένα σύγχρονο και πολιτισμένο κράτος που να έχει πρωταρχικό ρόλο στις εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης και (2) η συμμετοχή της να είναι οικονομικά «συμβολική» και πολιτικά «ουσιαστική» για να καλύπτεται από την «προσχηματική» απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας!
Τα «ψηφίσματα» του Συμβουλίου Ασφαλείας εφαρμόζονται επιλεκτικά και μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει «άρωμα κατοχύρωσης» διεθνών οικονομικών συμφερόντων! Αντίθετα τα «ψηφίσματα» του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούσαν την εισβολή και κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, παρόλο που ήταν απολύτως συμβατά με το διεθνές δίκαιο, διότι οι δήθεν Συμμαχικές Δυνάμεις!..............σφύριζαν και εξακολουθούν δυστυχώς να σφυρίζουν αδιάφορα τα τελευταία 37 χρόνια!
Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι δεν έχουμε πλέον την «πολυτέλεια».......να συμμετέχουμε σε πολέμους γεωπολιτικών συμφερόντων που το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (του ενός τετάρτου μόνο του γεωλογικού χάρτη της Λιβύης που έχει ερευνηθεί) αποφέρει τεράστια κέρδη λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής!...........τα οποία «ορέγεται» ο Γάλλο-Βρετανικός άξονας συμφερόντων!
Η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης αποπληρωμής του χρέους μας και όχι η επιπλέον επιβάρυνσή του…με τέτοιου είδους «πολυτέλειες» σεβασμού δήθεν της διεθνούς νομιμότητας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου