Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Είδωλα στον Καθρέφτη!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το DVD Είδωλα στον Καθρέφτη - Δημήτρης Μυταράς. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον  βιογραφικό, δραματοποιημένο κινηματογραφικό  ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο του σπουδαίου ζωγράφου, δάσκαλου και ακαδημαϊκού  Δημήτρη Μυταρά. Η  παραγωγή και η σκηνοθεσία είναι του  Γιάννη Βαμβακά, το σενάριο της ιστορικού τέχνης είναι της Λίμπερτης Πολύζου και του Γιάννη Βαμβακά και η επιστημονική επιμέλεια είναι της Λίμπερτης Πολύζου.

Διαρκεί 1 ώρα και 40' και στοιχίζει 12ευρώ. Το DVD συνοδεύεται από ένα πολυτελές έντυπο με  αναλυτικά κείμενα της ιστορικού τέχνης Λίμπερτης Πολύζου καθώς και σκέψεις των κύριων συντελεστών της ταινίας, παράλληλα με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.

Η βραβευμένη ταινία, (κρατικά κινηματογραφικά βραβεία ποιότητος 2008) επιχειρεί με ευρηματικό τρόπο μέσα από ιστορικές αναδρομές, ντοκουμέντα αλλά και μαρτυρίες, να ξεδιπλώσει τη ζωή και το έργο αυτής της πολυσήμαντης προσωπικότητας που σημάδεψε την νεοελληνική τέχνη κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα.

Η ευρηματικότητα και η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο δημιουργός υποδύεται τον εαυτό του ενώ εξιστορεί και διαδραματίζει τη ζωή και το έργο του στην Λίμπερτη Πολύζου, φυσικό πρόσωπο και αυτή, η οποία με επιστημονική διαπραγμάτευση εκμαιεύει και παραθέτει ένα
πλουσιότατο υλικό.

Η κινηματογραφική προσέγγιση είναι εικαστικής φύσεως και μέσα από την ανάπτυξη του σεναρίου ο θεατής μπορεί να απολαύσει απαράμιλλες εικόνες καλλιτεχνικού χαρακτήρα, (στα μέρη που ζει ο ζωγράφος) καθώς παρατάσσονται γύρω στα εκατό έργα του ζωγράφου στον χώρο της έμπνευσής του, στον οποίο και μας ξεναγεί.

Τέλος, παράλληλα με τους δύο πρωταγωνιστές, συμμετέχουν σπουδαία ονόματα του καλλιτεχνικού και πνευματικού χώρου που μιλούν για το Δημήτρη Μυταρά. Μέσα σε αυτό το κλίμα έντυσε την ταινία  μουσικά ο γνωστός και βραβευμένος συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος.

Η συνέχεια επί της οθόνης.......

Υ.Γ.  Το D.V.D διατίθεται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης (Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, γκαλερί κ.λ.π.) καθώς και στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Παπασωτηρίου και Εστία. Μη το χάσετε πατήστε εδώ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου