Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Έρχεται δήμευση ελληνικών καταθέσεων;;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Έρχεται κύμα δήμευσης καταθέσεων στην Ευρώπη,  που «κομψά» αποκαλείται «κούρεμα» ή «φορολόγηση», για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς παρουσίασε στις 25/03/2013 ως «πρότυπο» του Eurogroup ο κ. Ντάιζελμπλουμ!


Και στην πρώτη κατηγορία των χωρών που θα δημευθεί ποσοστό καταθέσεων, όσο και να το διαψεύδουν είναι η Ελλάδα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ήδη είναι εκτός τροχιάς, αφού υπολογίζονταν φορολογικά έσοδα από εκεί που δεν υπάρχει «ούτε σάλιο» για να συγκεντρωθούν.  


Πιθανότατα και αυτή η τρέλα με τους δεκάδες φόρους ο ένας πάνω στον άλλο έκρυβε από πίσω τους ακριβώς αυτό: Ότι η αποτυχία στην συγκέντρωσή τους θα οδηγούσε «αναγκαστικά» στην δήμευση «ζεστού» χρήματος από τις καταθέσεις.

Και μπορεί να μην είναι 10 ή 15 ή 25% , όπως συζητείται στην Κύπρο, αλλά σίγουρα θα φτάσει σε ένα ποσοστό που θα ξεκινά από 2 και θα φτάνει μέχρι το 5% στα περίπου 180 δις ευρώ.

Και όλα αυτά για να δικαιολογηθεί ότι «Δεν θα  επιβληθούν νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων». Το σενάριο είναι ήδη έτοιμο: Νέες περικοπές ή δήμευση ποσοστού καταθέσεων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει εξαιρετικά χαμηλές καταθέσεις της τάξεως των 10.000 ευρώ και κάτω.

Άρα ένα ποσοστό της τάξεως του 5% πόσο επώδυνο μπορεί να είναι γι αυτούς προκειμένου να «Μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να μην υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις»;

Δημοσίευμα στο protothema.gr προετοιμάζει «γι' αυτό που έρχεται»: 

«Ως ενιαίο με την Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζουν το Κυπριακό πρόβλημα οι Γερμανοί. Θεωρώντας τις δύο οικονομίες αλληλοσυμπληρούμενες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκπονούν αυτή τη στιγμή σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, με νέο - εκτός του ήδη συμφωνηθέντος - πακέτο στήριξης, στην περίπτωση πάντα μη εξεύρεσης τελικής λύσης στην Κύπρο.

Κύκλοι υπό τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, εκτιμούν πως σε περίπτωση εξόδου της Κύπρου από τη Ευρωζώνη, θα χρειαστεί και άλλο πακέτο βοήθεια για τη χώρας μας, που σημαίνει νέα σκληρότερα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν το κόστος του νέο αυτού προγράμματος σε 10-15 δις ευρώ, εάν και αυτή τη στιγμή τίποτα δεν έχει προσδιοριστεί τελικά.


Εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης παρακολουθούν πολύ στενά τις διεργασίες που υπάρχουν μεταξύ του ελληνικού και κυπριακού τραπεζικού τομέα, ενώ πληροφορίες τονίζουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Σόιμπλε προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης».


Το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την δήμευση; Αστεία πράγματα. Οι πιο σοβαροί αναλυτές σημειώνουν ότι.....η Κύπρος ήδη έχει πάρει τον δρόμο χωρίς επιστροφή εκτός Ευρωζώνης. Άρα;

Στην Ισπανία, όπως έχουμε σημειώσει από χθες, η κυβέρνησης Ραχόι έχει ήδη προκρίνει δήμευση καταθέσεων σε χαμηλό ποσοστό για την ώρα.

Όπως αναφέρουν τόσο η El Pais, όσο και το πρακτορείο Reuters η ισπανική κυβέρνηση ενδέχεται να ζητήσει από τις υγιείς τράπεζες να συνεισφέρουν ποσό της τάξης των 2 δις ευρώ, που θα προέρχεται από τις καταθέσεις, στο Ταμείο Εγγύησης που έχει συσταθεί.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, «Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα ζητήσει από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν μια έκτακτη συνεισφορά ύψους 3 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 2 δις ευρώ».

Η δήμευση ποσοστού ελληνικών καταθέσεων είναι θέμα ελάχιστου χρόνου, από τα σχέδια της τρόικα. Όχι για να σχεδιαστεί. Για να πραγματοποιηθεί......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου