Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Eurogroup: Η τελική απόφαση που «τσακίζει» την Κύπρο!

Παρουσιάζει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν τις πρωινές ώρες της 25ης Μαρτίου 2013, σε ένα νέο σχέδιο για επίλυση των προβλημάτων των κυπριακών τραπεζών και για χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.


Η πρόταση που εγκρίθηκε από το Eurogroup αλλά θα πρέπει να αναμένει την απόφαση της Βουλής της Κύπρου για να ισχύσει αύριο, «κερδίζει» μηδενικές κατασχέσεις καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ και την μεγάλη πλειοψηφία των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά «τσακίζει» την Κύπρο ως χρηματο-οικονομικό κέντρο, αφού «θερίζει» τις μεγάλες καταθέσεις στην Κύπρου όπου βρίσκονται τα κεφάλαια, ρωσικών, βρετανικών, ουκρανικών κλπ εταιρειών καθώς και ιδιωτών. 

Περιλαμβάνει τη σύσταση μιας «καλής τράπεζας» και μιας «κακής τράπεζας», κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται συγχώνευση Λαϊκής και Κύπρου, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η συμφωνία μεταξύ άλλων, προνοεί κούρεμα  30% στις καταθέσεις άνω των 100,000 στην Τράπεζα Κύπρου ακόμα και στα Ταμεία Προνοίας!  Με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η Τράπεζα  Κύπρου διασώζεται οριστικά.

Τέλος, η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή Τράπεζα από την ΕΚΤ μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου και προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που η εν λόγω τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2013 οι καταθέσεις στην Τράπεζας Κύπρου ήταν ύψους 18,2 δις ευρώ. Τραπεζίτες υπολογίζουν ότι από αυτές τις καταθέσεις γύρω στο 45% - 50% είναι ασφαλισμένες κάτω των €100 χιλιάδων και οι υπόλοιπες θα τύχουν κουρέματος.

Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται και  μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς «κούρεμα».

Επίσης με εξαίρεση τη Λαϊκή και την Κύπρου δεν θα υπάρξει «κούρεμα» σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα, δηλαδή διασώζεται η Ελληνική Τράπεζα που έχει ως βασικό μέτοχο την Εκκλησία της Κύπρου.

Πρακτικά η Κύπρος χρεοκοπεί αν γίνει δεκτή η συμφωνία, όπως επίσης χρεοκοπεί τεχνικά το τραπεζικό της κέντρο αν αύριο αποσύρει η ΕΚΤ την στήριξη.

Στην πρώτη περίπτωση χάνει κεφάλαια και μπορεί να οργανώσει την έξοδό της από την Ευρωζώνη, κάτι που είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα συμβεί αφού οι πολίτες θέλουν άμεσα την απομάκρυνση από τη νομισματική ένωση που κατέστρεψε άνευ λόγου και αιτίας την Μεγαλόνησο!

Στην δεύτερη περίπτωση, κρατά κεφάλαια και θα πρέπει να διαχειριστεί μια περίεργη κατάσταση μέχρι να κυκλοφορήσει δικό της νόμισμα.

Μονά-ζυγά, χαμένος ο Ελληνισμός και τώρα ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου