Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Σύμβουλοι και Ειδικοί Συνεργάτες!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Αντικείμενο της επικαιρότητας χθες και σήμερα, ίσως και αύριο και μεθαύριο αποτέλεσε η υπογραφή από ειδικό Σύμβουλο του πρώην Γ.Γ. του  ΕΟΤ επιταγής πληρωμής κάποιων χιλιάδων ευρώ.

Το τι τελικά συνέβη θα το μάθουμε από την διερεύνηση της Δικαιοσύνης, ελπίζω σύντομα.


Όμως το συγκεκριμένο γεγονός θέτει ένα ερώτημα, σε σειρά άλλων, για το status των Συμβούλων και Συνεργατών, δηλαδή:

  • Για το ποια αναγκαιότητα εξυπηρετούν
  • Για το ποιο είναι το νομικό καθεστώς που τους διέπει
  • Με ποιες διαδικασίες ελέγχεται η ικανότητα  και η αξιοπιστία των συγκεκριμένων προσώπων, να αποτελούν συμβούλους στην Πολιτική Ηγεσία αλλά και  σε άλλα πρόσωπα που λαμβάνουν σοβαρές Αποφάσεις, όπως Γενικοί Γραμματείς, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι κλπ
  • Ποιος είναι ο αριθμός αυτών των συμβούλων κατά περίπτωση και στο σύνολο. Το μόνο που πληροφορήθηκα ήταν ότι το σύνολο σχεδόν των γραφείων ορόφου Υπουργείου έφερε την επιγραφή «Ειδικός Συνεργάτης ή Σύμβουλος»  
Οι όποιες προσπάθειες έχω κάνει για να μορφώσω γνώμη για τις πιο πάνω ερωτήσεις έχουν «βαρέσει σε τοίχο» και έτσι οι απορίες μου είναι πολλές.

Ας τις βάλω σαν ερωτήματα:

  • Αναγκαιότητα: τι είναι αυτό που δεν μπορούν να καλύψουν οι υπάλληλοι των Υπουργείων και των Υπηρεσιών, που σήμερα έχουν 2 και 3 πτυχία αλλά και μεταπτυχιακά και διδακτορικά και ταυτόχρονα έχουν μακρά εμπειρία στα θέματα της Υπηρεσίας τους; Γιατί από την μια πλευρά θα πρέπει  να απολύουμε πρόωρα πεπειραμένους υπαλλήλους (με εφεδρείες κλπ) και από την άλλη να  προσλαμβάνομε συμβούλους και να μην καλύπτουμε τις θέσεις των τελευταίων  από την ιεραρχία της Διοίκησης; Μήπως το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να δει το θέμα λαμβάνοντας υπόψη και το τι μια τέτοια κίνηση μπορεί να προσφέρει στην αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού. 
  • Νομικό καθεστώς: γνωρίζω ότι ο δημόσιος υπάλληλος έχει ευθύνη απέναντι στον νόμο για ότι εισηγείται ή παραλείπει να εισηγηθεί αρμοδίως. Έχει την ίδια ευθύνη και ο συνεργάτης σύμβουλος έναντι του νόμου; δηλαδή μπορώ να αναζητήσω ευθύνη για παράνομη γνώμη που έδωσε στον Υπουργό ή για αμέλεια επειδή κράτησε ένα φάκελο 2 και 3 μήνες μέσα στο συρτάρι του; Μήπως τελικά πρόκειται για  πρόσωπα άνευ ευθύνης απέναντι στον νόμο για τα οποία καλείται ο Ελληνικός λαός να πληρώνει για αμφιβόλου αξιοπιστίας γνώμες και απόψεις;
  • Διαδικασίες πρόσληψης: με ποια διαδικασία και για ποιες συγκεκριμένες ανάγκες προσδιορίζονται οι θέσεις των συμβούλων και πως αποφασίζεται η πρόσληψη τους αλλά και ειδικότερα πως ελέγχεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για την κάθε θέση. Είναι άγνωστα στοιχεία για μένα και για τους πολίτες. Συμβούλους έχει και ο Ομπάμα, αυτός τους διαλέγει, αλλά από ότι γνωρίζω η ανάληψη των καθηκόντων τους γίνεται μετά από ακρόαση σε επιτροπή της Γερουσίας ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτός που θα βρεθεί δίπλα στον Πρόεδρο για εκείνους, πλέον των ειδικών γνώσεων θα είναι απαλλαγμένος από κάποιες πτυχές που θα καθιστούν την παραμονή του δίπλα στο πολιτικό πρόσωπο επικίνδυνο για το εθνικό ή κοινό συμφέρον. Με απλά λόγια ξέρω ότι σύμβουλοι προβλέπονται και για τους Δημάρχους. Στον δικό μου τον Δήμο κάποτε υπήρχε μια πινακίδα σε ένα γραφείο, που έλεγε «Σύμβουλοι». Σήμερα δεν ξέρω αν υπάρχουν και για ποιες ανάγκες έχουν προσληφθεί .
Ασφαλώς θα υπάρξει η ανάγκη συμβούλων,  δηλαδή ανθρώπων με ειδική εμπειρία και γνώσεις αλλά σε ειδικές περιπτώσεις και για συγκεκριμένο χρόνο όταν τα στελέχη της διοίκησης δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο ειδικό θέμα π.χ. σύμβουλος για προγράμματα ΕΣΠΑ έως ότου αποκτηθεί η εμπειρία από στελέχη, ή για τον Δήμο μας, σύμβουλος για τα θέματα που γεννώνται από την διέλευση της Εθνικής Οδού μέσω του αστικού ιστού πόλεως.

Όμως αυτοί πρέπει να εκτελούν το έργο που θα αναλαμβάνουν με υπευθυνότητα συμβουλεύοντας την διοίκηση και να ενημερώνουν έγκαιρα τα αρμόδια όργανα ώστε να βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα και να μην φτάνουμε σε τετελεσμένα γεγονότα όπως συνέβη με τα πλευρικά διόδια που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας για τα οποία τόσο οι Δήμοι όσο και οι εγκρίναντες την σύμβαση βουλευτές της Περιφέρειας αιφνιδιάστηκαν ! θέμα για το οποίο δήλωσαν άγνοια.

Θα μου πείτε «πολλά ζητάς»;; Ναι επιτέλους πρέπει να σοβαρευτούμε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου