Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Φοροφυγάδες εντόπισε το ΣΔΟΕ στη λίστα Λαγκάρντ!

Για την αντιγραφή ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Αυτό που δεν έγινε εδώ και δύο χρόνια, από την στιγμή που ήρθε η αρχική λίστα Λαγκάρντ στην Αθήνα, φαίνεται πως πέτυχαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ μέσα σε λίγες ώρες. Να εντοπίσουν φοροφυγάδες στη λίστα.


Αυτήν την πληροφορία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» και αναπαράγεται και σε άλλα ΜΜΕ. Το ρεπορτάζ δεν περιλαμβάνει στοιχεία για τον αριθμό των φοροφυγάδων ή το ακριβές ύψος της φερόμενης φοροδιαφυγής, τονίζει όμως ότι πρόκειται για «εκτεταμένη φοροδιαφυγή» από πολλούς μεγαλοκαταθέτες της HSBC Γενεύης τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα των 2.062 Ελλήνων της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ.  

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το μέγεθος της φοροδιαφυγής «ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ», καθώς τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει οι συγκεκριμένοι καταθέτες δεν δικαιολογούν το ύψος των καταθέσεων τους στην ελβετική τράπεζα.

Αν ευσταθεί η πληροφορία, τότε μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ, τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη και να πληρώσουν τα ανάλογα πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται πως ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ δημιούργησε πολιτική θύελλα και πολλά ερωτηματικά από την προηγούμενη εβδομάδα καθώς αποδείχθηκε ότι περιελάμβανε και τρεις συγγενείς του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχαν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα που είχε παραδοθεί σε μορφή USB στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Για την αφαίρεση των τριών συγγενών του, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείται για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, διαδικασία που μπορεί να τον οδηγήσει στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ευθύνες και στον Ευάγγελο Βενιζέλο για υπεξαίρεση εγγράφου με το σκεπτικό ότι  δεν παρέδωσε το USB με τη λίστα στο διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου