Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

«Έφυγε» ο σπουδαίος ποιητής Λέντο Ίβο!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Την Κυριακή στις 23 Δεκεμβρίου 2012 «έφυγε» από τη ζωή σε νοσοκομείο της Σεβίλλης , σε ηλικία 88 ετών ο Βραζιλιάνος ποιητής, δημοσιογράφος, άνθρωπος των Γραμμάτων, μέλος της Ακαδημίας της Βραζιλίας Λέντο Ίβο.


Ο Βραζιλιάνος ποιητής  ένας από τους πιο γνωστούς λογοτέχνες της Λατινικής Αμερικής, είχε πάει στη Σεβίλλη το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου για να περάσει εκεί τις γιορτές των Χριστουγέννων και σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο,  απεβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου.   

Σύμφωνα με την ισπανική δημόσια ραδιοφωνία, η οποία επικαλέστηκε επίσης συγγενείς του συγγραφέα, η σορός του πρόκειται να αποτεφρωθεί στην Ισπανία και η τέφρα του πρόκειται να επαναπατριστεί στη Βραζιλία.

Με τον θάνατό του η πορτογαλόφωνη λογοτεχνία απώλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς της εκπροσώπους της.

Ο Λέντο Ίβο γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1924 από τον Φλοριάνο Ίβο και την Ευριδίκη Πλάσιντο ντε Αραούζο-Ίβο στο Μασεγιό της Βραζιλίας.

Ήταν μέλος του κινήματος «Γενιά ΄45», δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο με ποιήματα «As Imaginacoes» το 1944 και αποτελούσε σημαντική μορφή των βραζιλιάνικων Γραμμάτων.  

Είχε έρθει στην Τήνο το καλοκαίρι του 2010 συμμετέχοντας στο 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΡΟΕΤΙΧ δημοσιεύεται άρθρο του σχετικό με το φεστιβάλ με τίτλο «Μαρτυρία για την Τήνο»).

Ήταν επίτιμο μέλος του Κύκλου Ποιητών και τον Ιανουάριο του 2013 θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά, από την Κοινωνία των (δε)κάτων, η ποιητική του συλλογή «Η θάλασσα και τα πλοία» σε μετάφραση Γιώργου Ρούβαλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου