Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Άλογα και Αναβάτες 2000-2012!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει τη νέα δουλειά του διακεκριμένου γλύπτη και Ακαδημαϊκού, Γιάννη Παρμακέλη,  «Άλογα και Αναβάτες 2000-2012», που θα εγκαινιαστεί από τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου  2012 στις  20:00.

Γιάννης Παρμακέλης.


Η πρόσφατη δουλειά του περιλαμβάνει 60 περίπου γλυπτά, επιτοίχια και σχέδια, από το 2000 έως το 2012, με έμφαση στη γεωμετρική τους απόδοση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο επιμελητής της έκθεσης  Τάκης Μαυρωτάς: «Ο Παρμακέλης στην τωρινή του δουλειά εγκαταλείπει την πλαστική των χάλκινων γλυπτών που τόσο καλά γνωρίζει από τη σπουδή των αριστουργημάτων της χαλκοπλαστικής των κλασικών χρόνων,  και  συνεχίζει μ’ ένα διαφορετικό πλαστικό λεξιλόγιο που έχει κατακτήσει  από το 1985, να διερευνά την άλλη όψη του πραγματικού.


Πρόκειται, όπως ο ίδιος  τονίζει, για μία έκφραση που συνδυάζει γλυπτική και χρώμα. «Πιστεύω ότι η γλυπτική έχει χρώμα, όχι με την έννοια της επιχρωμάτισης ενός γλυπτού, αλλά με τον τρόπο που επεξεργάζεται και βλέπει ο γλύπτης τα υλικά του. Άχρωμα είναι τα ερασιτεχνικά έργα. Το έργο ενός γλύπτη ακόμα και αν είναι άσπρο έχει μέσα του χρώμα».  

Χρησιμοποιεί ετερόκλητα υλικά, οικειοποιούμενος βασικά ελληνικά χρώματα. Τώρα, δουλεύει με ακτίνες laser λυγίζοντας με ευκολία την ευθεία γραμμή, ενώ παλαιότερα, ακολουθούσε μια πολύμοχθη επεξεργασία, μια χειρονακτική δουλειά. Τα «Άλογά» του κουβαλούν την τεχνογνωσία του σήμερα και είναι ενταγμένα στους προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης…».

Ο Γιάννης Παρμακέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1932. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με κρατική υποτροφία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με δύο βραβεία και πέντε επαίνους στη Γλυπτική και στο Σχέδιο.

Συνέχισε τις σπουδές του   με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) στην École des Beaux-Arts του Παρισιού, δίδαξε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά, επίσης σε ιδιωτικές σχολές και υπήρξε καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Καλλιτεχνικών σπουδών της Σχολής των Αρχιτεκτόνων - Μηχανικών από το 2000 έως το 2006.

Έργα του υπάρχουν σε Μουσεία, γραφεία και συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας ,έχει βραβευθεί με είκοσι πρώτα και δεύτερα βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό για το νόμισμα του ευρώ.

O Παρμακέλης, αναγορεύθηκε Ακαδημαϊκός τον Νοέμβριο του 2011 στην έδρα γλυπτικής που κατείχε ο δάσκαλός του, Γιάννης Παππάς.

Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο «Γιάννης Παρμακέλης: Άλογα και Αναβάτες 2000-2012».

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς.
Διάρκεια: 27 Σεπτεμβρίου - 4 Νοεμβρίου 2012 .
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00. Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00

Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου