Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ο Αίολος....στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Σε εκδήλωση που έγινε στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, η πρόεδρος του Μουσείου Νίκη Γουλανδρή, η αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Ράνια Αικατερινάρη κι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ι. Τσιπουρίδης, ανακοίνωσαν την έναρξη του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Αιολική ενέργεια - Ο άνεμος στη ζωή μας».

Από αριστερά: κ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Ράνια Αικατερινάρη, Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ . Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, κ. Φαλή Βογιατζάκη, Αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, κ. Νικόλ Κυριακοπούλου, Μέλος Δ.Σ. του ΜΓΦΙ.

Σε 2.000 μαθητές δίνει την ευκαιρία η ΔΕΗ Α.Ε. να παρακολουθήσουν ένα διαδραστικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα την αιολική ενέργεια. Η ευαισθητοποίηση των νέων για τα προβλήματα του περιβάλλοντος μέσα από την αναζήτηση φιλικών λύσεων προς αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Στρατηγικής Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης της ΔΕΗ Α.Ε.


Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2011 - Ιανουαρίου 2012 και απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος είναι μία διαδικασία πολλών σταδίων που ξεκινάει με τη γνώση και καταλήγει στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Σε λίγα χρόνια τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στο γυμνάσιο θα κατέχουν θέσεις από τις οποίες θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις με καταλυτική σημασία για το μέλλον. Και οι γνώσεις που θα αποκτήσουν σήμερα θα επηρεάσουν σημαντικά αυτές τις αποφάσεις.

Η κυρία Γουλανδρή τόνισε στο χαιρετισμό της:

«Σήμερα...επαναφέρουμε τον Θεό του Ανέμου τον Αίολο, στη γενέτειρα χώρα του, την Ελλάδα τονίζοντας τη συμβολή της αιολικής ενέργειας στην κλονισμένη ισορροπία της ζωής, που τόσες Κοπενγχάγες και παγκόσμιες προειδοποιήσεις δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν. Η εκπαίδευση συνιστά έναν από τους μηχανισμούς με τους οποίους μια κοινωνία αναπαράγεται υπό την έννοια της κοινωνικής ένταξης των νέων ατόμων σε μια σειρά γνώσεων και δεξιοτήτων, βάση των οποίων θα καταστεί δυνατή η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».

Η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ράνια Αικατερινάρη στο χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα:

«Όπως η δική μας γενιά έμαθε την καύση λιγνίτη, τη χρήση πετρελαίου και την πυρηνική ενέργεια ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, έτσι και οι επόμενες γενιές πρέπει να διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την υιοθέτηση ενός ενεργειακού μοντέλου  που θα βασίζεται κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ορθολογική χρήση ενέργειας όπως και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και περιβαλλοντικών λύσεων.

Είναι πεποίθηση μας πως η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα αποτελέσει μεσοπρόθεσμα τη βάση για μακρά και σταθερή ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας στην επίτευξη μεγαλύτερης ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.

Πιστεύουμε ότι τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, θα γίνουν οι ενεργοί εκφραστές αυτού του οράματος, αυτής της μεγάλης αλλαγής στα ενεργειακά και καταναλωτικά μας πρότυπα». 

2 σχόλια:

  1. Με λύπη βλέπω τους ψεύτες του αιολικού λόμπυ να χρησιμοποιούν το Μουσείο για την προαπγάνδα τους. Και δυστυχώς, αντε να βρω τους καλόπισουττυς ακροατές, ή τις καλές κυρίες για να τους πώ ότι:

    1. Ποτέ και πουθενά στον κοσμο, οποιοσδήποτε αριθμός ή συνδυασμός αιολικών δεν υποκατέστησε οποιοδήποτε συμβατικό θερμικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Ποτέ και πουθενά. 30 χρόνια τώρα

    2. Όπου τα αιολικά ξεπέρασαν το απλώς "ασήμαντο" ποσοτό ηλεκτροδότησης (όπου δηλαδή κατάφεραν να περάσουν το 3-5%) το έκαννα με εκθετικά αυξανόμενο κόστος και με συνεχιζόμενο πρόβλημα σε blackouts με ΠΑΡΑΛΛΗΛ ζημιά και ενόχληση στα δίκτυα γειτονικών χωρών.

    3. Οι αιολικοί ψεύτες λένε "πόσα σπίτια ηλεκτροδοτούν οι εγκαταστάσεις τους". Αυτό που ΔΕΝ λένε είναι (α) όταν φυσάει και (β) και μόνο εάν λειτουργούν παράλληλα με θερμή εφεδρεία οι συμβατικοί σταθμοί. Το (α) είναι προφανές. Το (β) είναι επειδή η ηλεκτρική ενέργεια μια ανεμογεννήτριας αυξομειώνεται με την ταχύτητα του ανέμου εις τον κύβο. Η διαφορά 15 χλμ την ώρα, και 35 χλμ την ωρα ταχύτητας ανέμου είναι διαφορά 1.170%. 11,7 φορές! Καμία ηλεκτρική συσκευή, κανέναν νοσοκομείο, κανένα εργοστάσιο, κανένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δεν αντέχει τέτοιες μεταβολές (και το παράδειγμά μου είναι ήπιο.

    3) Το ρεύμα ή/και ο αέρας δεν αποθηκεύονται στα μεγάλθη που αφορούν ηλεκτροπαραγωγή (σε αντιθεση με το σιτάρι ή με το αλεύρι)

    4) Μείζον παραμύθι: Λένε πόσες χιλιάδες κλιλοβατώρες παρήγαν πχ το 2011. Αυτό που δεν λένε είναι ότι αυτές οι αιολικές κιλοβατώρες δεν υπακατέστησαν συμβατικά καύσιμα.

    5) Η Ελλάδα έχει (χοντρικά) 1.620 εγκατεστημένες ανεμογγενήτριες του 1 μεγαβάτ. Έχουν κοστίσει πάνω από 2,5 δις ευρώ! Δεν είναι ικανές να ηλεκτροδοτήσουν ούτε το Μουσείο, ούτε ένα περίπτερο, ούτε ένα χειρουργείο ενός νοσοκομείου (παρά μόνο εάν δουλέυον παράλληλα και όλα τα θερμικά της χώρας.

    6) Το μόνο που συμβάλλουν τα αιολικά είναι, εάν όλα δουλεύουν σωστά, (α) να μειώσουν λίγο την αιχμή ζήτησης (αν τύχει και φυσάει) (β) να δημιουργήσουν εξάρτηση από φυσικό αέριο (που έχει πολτικό ρίσκο) (γ) να σκάψουν την Ελλάδα και να δώσουν δουλειά στην ΕΒΙΚΕΝ για μελέτες περιβαλλοντικών επιτπώσεων, (δ) να αυξήσουν το κόστος του ρεύματος χωρίς να παράγουν χρήσιμο ρεύμα (ε) να δημιουργήσουν άλλη μία τάξη κατατικοδίαιτων "επιχειρηματιών" και (στ) να αυξήσουν την διαφθορά σε ΟΤΑ και όχι μόνο.

    Το έγκλημα είναι ότι τα παιδιά και τα στελέχη του Μουσείου, δεν έχουν ιδέα από όλα αυτά. Προωθείτε άρρωστη προπαγάνδα σε βάρος της τσέπης σας και του μέλλοντος των παιδιών σας.

    Φανταστείτε επέμβαση αμυγδαλών σε νοσοκομείο που ηλεκτροδοτείται από αιολικά. Αν δεν έχει και 2-3 ντηζελογεννήτριες για εφεδρεία (οι 1-2 σε θερμή εφεδρεία) το χάσαμε το παιδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνιος Κανδηράκης2 Μαρτίου 2012 στις 12:01 μ.μ.

    Η Κα Γουλανδρή να μας πει αν προωθεί και την υπόθεση για ανεμογεννήτριες στην Πεντέλη, να πηγαίνουν τα παιδάκια να βλέπουν αυτά τα άχρηστα για ηλεκτροπαραγωγή χωροκατακτητικά βιομηχανικά τέρατα, κατάλληλα μόνο για έναν φαύλο οικονομικό κύκλο σε βάρος των καταναλωτών και της πραγματικής οικονομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή