Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκώμιο μιας Μεταμόρφωσης!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2012 στο υπόγειο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, θα παρουσιάζεται το έργο  «lautréamont - maldoror: Εγκώμιο μιας Μεταμόρφωσης», μια παραγωγή της  Bijoux de Kant βασισμένη στα «6 Άσματα του Μαλντορόρ» του Κόμη του Λωτρεαμόν.


Παραστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.30 
Είσοδος: 10 €
Παραγωγή: Bijoux de Kant
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Προσαρμογή Κειμένου - Δραματουργία: Γιώργος Λαγουρός
Ερμηνεία: Κρις Ραντάνοφ

Ο Κόμης του Λωτρεαμόν αποτελεί μια από τις σκοτεινότερες και σπουδαιότερες φιγούρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γεννημένος το 1846 στην Ουρουγουάη από πλούσια οικογένεια Γάλλων, ο  Ιζιντόρ Ντυκάς - όπως ήταν το πραγματικό του όνομα -  κατάφερε μόλις στα 24 του, να ολοκληρώσει τα «Άσματα του Μαλντορόρ» και να πεθάνει.  

Τα «Άσματα του Μαλντορόρ», το βαθύ αυτό ποιητικό έργο μιας καταραμένης ιδιοφυίας, δεν εκδόθηκε ποτέ ενόσω ο δημιουργός του ζούσε, καθώς θεωρήθηκε από τους  εκδότες της εποχής προκλητικό και ικανό για ποινικές διώξεις. Χρειάστηκε μισός αιώνας, για να ανακαλυφθεί -σχεδόν τυχαία- η μυθική προσωπικότητα του Λωτρεαμόν από τους Σουρεαλιστές το 1917, οι οποίοι και  τον έχρησαν αμέσως πρόδρομό τους, εξαιτίας αυτού και μόνο του συγκλονιστικού του έργου.

Μέσα από μια σκηνική εγκατάσταση 300 τ.μ. και έναν ήρωα που έχει επιλέξει την «αιώνια αϋπνία» ως στάση ζωής, η Bijoux de Kant και ο Κρις Ραντάνοφ διερευνούν τα όρια της συνάντησης ηθοποιού και κειμένου, σε μια απογυμνωμένη θεατρική συνθήκη διαρκούς μεταμόρφωσης.

Επίσης μπορείτε να περιηγηθείτε στην ειδική έκθεση «7th song (for Maldoror)» σε επιμέλεια Αλέξιου Παπαζαχαρία.

Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν με έργα τους οι:  Αλέξης Ακριθάκης,  Χρήστος Δεληδήμος, Jan Fabre, Ελένη Καμμά,  David Kennedy Cutler,  Matt Mullican,  Xavier Noiret-Thomé, Ντόρα Οικονόμου, Μαρία Πολυζωίδου και Joe Scanlan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου