Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

10 δέσμες δράσεων για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Την Τετάρτη 2 Μαΐου 2012 και ώρα 11.30πμ στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην αίθουσα Golden, έλαβε χώρα Συνέντευξη Τύπου την οποία οργάνωσαν τα επτά μεγαλύτερα Διμερή Επιμελητήρια της χώρας και η ΕΕΔΕ, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση 10  δράσεων - καταλύτες για την  επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας με την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω της οργάνωσης της διοίκησης και της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και των ξένων επενδύσεων.


Όλα τα μεγάλα Διμερή Επιμελητήρια (Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνογερμανικό, Ελληνοϊταλικό, Ελληνο-ολλανδικο και Ελληνοσουηδικό) καθώς και η ΕΕΔΕ, που υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία εκπροσωπούν σημαντικές εταιρίες με μεγάλο μέρισμα στην οικονομία της χώρας αλλά και την κοινωνία κι έχουν μεγάλη εμπειρία διοίκησης. 

Η ελληνική αγορά και επιχειρηματικότητα δεν δείχνει να φοβάται το ενδεχόμενο μίας αριστερής κυβέρνησης, καθώς φαίνεται έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση «ανεξαρτήτου χρώματος». 

  
Κατά την παρουσίαση των 10 δράσεων, που εκπονήθηκαν σε συνεργασία του ΙΟΒΕ με τη συμβουλευτική Boston Consulting Group, οι πρόεδροι των Διμερών Επιμελητηρίων και της ΕΕΔΕ έδωσαν και το πολιτικό στίγμα της ημέρας αφού επέλεξαν να ανακοινώσουν τη σειρά αυτή μέτρων / προτάσεων, - 3 μέρες μόνο πριν τις εκλογές - καθώς, όπως τόνισαν, θέλουν αφενός να δεσμευθούν οι πολιτικές δυνάμεις ότι θα τηρήσουν τα μέτρα που προτείνουν, γνωρίζοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα τα στηρίξει, και αφετέρου διότι ο προεκλογικός διάλογος έχει απομακρυνθεί από το κρίσιμο διακύβευμα, την ουσιαστική επίλυση της οικονομικής κατάστασης και τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας, και έχει εκτραπεί σε μία λανθασμένη πλατφόρμα «απατηλών υποσχέσεων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος  Γραμματίδης, και στη διαμάχη πάνω σε άλλα επίδικα, κοινωνικά ή πολιτικά, θέματα.   
 
Όπως προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου η ελληνική αγορά και επιχειρηματικότητα δεν δείχνει να φοβάται το ενδεχόμενο μίας αριστερής κυβέρνησης, καθώς φαίνεται έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση «ανεξαρτήτου χρώματος».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση ανεξαρτήτου χρώματος και πολιτικής τοποθέτησης», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μαρινάκης, Πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, ενώ, σε σχετική ερώτηση που έθεσε στο πάνελ δημοσιογράφος πρόσθεσε: «Η επόμενη μέρα και η προσέλκυση επενδύσεων έχει να κάνει με την αξιοπιστία και το προφίλ της επόμενης κυβέρνησης, είτε προέρχεται από αριστερά είτε από δεξιά κόμματα. Εμείς, από την πλευρά μας θα πρέπει να δούμε πώς θα αναδείξουμε το image και την αξιοπιστία της χώρας προς τα έξω».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, απάντησε στο ίδιο δημοσιογράφο:  «Η δέσμη μέτρων που παρουσιάζουμε σήμερα απευθύνεται στην κυβέρνηση που θα εκλέξει ο τόπος. Όποια και αν είναι αυτή, εμείς δεν θα αλλάξουμε στάση, θα εμμείνουμε στην εφαρμογή αυτών των προτάσεων».   

Πατήστε εδώ.... για την αναλυτική παρουσίαση των 10 συγκεκριμένων δράσεων Οργάνωσης και Διοίκησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας! 

Η ανταπόκριση των 65 δημοσιογράφων  ήταν πράγματι εντυπωσιακή. Μετά την παρουσίαση ακολούθησε σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων οι οποίες επικεντρώθηκαν στο κυρίως ζητούμενο στο χώρο της οικονομίας σήμερα, το οποίο δεν είναι το «τι» πρέπει να γίνει αφού αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό πλέον καθοριστεί, αποφασιστεί ή και νομοθετηθεί ακόμη....αλλά το «πως» πρέπει να γίνει, αποτελεσματικά και εντός ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος! 

Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν οι πρόεδροι των Διμερών Επιμελητηρίων και της ΕΕΔΕ, το σημερινό πάνελ δεν έχει καταγγελτικό χαρακτήρα, αλλά αντίθετα συμβουλευτικό, προκειμένου όλες οι δυνάμεις της χώρας να ενωθούν για να υλοποιήσουν τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας οδηγώντας σε έναν δρόμο ανάπτυξης, με παράλληλη τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Τέλος, οι πρόεδροι των Διμερών Επιμελητηρίων και της ΕΕΔΕ κατέστησαν απαραίτητη την εκπόνηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ελληνική οικονομία που θα ορίζει την κατεύθυνσή της τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου