Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Οι Αντιδήμαρχοί μας – ένα χρόνος μετά!.......Στάθης Κύρλος.

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Η Νέα Ερυθραία είναι η περιοχή της Πόλης μας που έχω πολλούς παιδικούς φίλους, από τα γυμνασιακά χρόνια και τα βιώματα μου από τα  ωραία αυτά χρόνια είναι  ακόμα πολύ έντονα.

Άλλωστε με πολλούς από αυτούς βρίσκομαι συχνά και φυσικά η κουβέντα σχεδόν πάντα γυρίζει και στα παλιά αλλά και στις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει από τότε μέχρι σήμερα στην Πόλη.

Εκτός αυτού το τεχνικό μου γραφείο το είχα στην πλατεία Τσαχπίνη 10 χρόνια και έχω κτίσει δεκάδες οικοδομές στην περιοχή με αποτέλεσμα να την γνωρίζω καλά.


Έτσι η κουβέντα με τον κ. Κύρλο ξεκίνησε από το νερό και το γνωστό σε εμένα πρόβλημα του κινδύνου να παραχωρηθεί στην ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Αντιδήμαρχος με απλές σκέψεις και σαφήνεια μου θύμισε τα εξής:

Το δίκτυο και η υδρομάστευση του νερού της Ν. Ερυθραίας φτιάχτηκαν από τους πρώτους κάτοικους της Ν. Ερυθραίας και όλοι οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η Πόλη τους είναι τυχεροί που διατηρεί αυτή την πηγή ζωής, πλούτου αλλά μνήμης.

Χάρη σε αυτό το νερό η Ν. Ερυθραία είναι «μια πράσινη πόλη», διατηρεί τα πάρκα της σε πολύ καλή κατάσταση (πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, πάρκο Παπανδρέου κλπ) και οι κάτοικοι της πόλης πληρώνουν αυτό το αγαθό αρκετά φθηνότερα από την Κηφισιά και την Εκάλη.

Στην τελευταία θητεία της κ. Ταμβάκη ο τότε Δήμος πήρε ένα πρόγραμμα από την Ε.Ε. όπου βελτίωσε μέρος του δικτύου ύδρευσης, μελετήθηκε η ποιότητα του νερού και εκτιμήθηκε η αξία του νερού σαν περιουσιακό στοιχείο από τους Ευρωπαίους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Έτσι σήμερα ο Δήμος Κηφισιάς έχει πάρει «προίκα» από την Ν. Ερυθραία ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο και όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Κύρλος το έργο της αναβάθμισης του δικτύου συνεχίζεται.

Για την σωστή διαχείριση του νερού αρμόδιος είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Μπιτζάνης ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς την σωστή διαχείριση αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Με δεδομένα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην διπλωματική εργασία του κ. Γραμματικογιάννη Ανδρέα, στο ΕΜΠ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, με θέμα την «Απογραφή και αποτίμηση των συνθηκών ύδρευσης σε περιοχές της Αττικής που εξυπηρετούνται από τοπικά δίκτυα» και τα όσα ανέφερε πιο πάνω ο κ. Αντιδήμαρχος προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτηματικά:

-  Εξακολουθεί το δίκτυο να έχει μεγάλες διαρροές της τάξης του 20 - 30 % ;

- Σε πιο ποσοστό έχει γίνει η αντικατάσταση των σωληνώσεων του δικτύου από αμιαντοτσιμέντο και χάλυβα;

Τέλος γιατί η κ. Ταμβάκη παρέδωσε στον νέο Δήμο Κηφισιάς ανείσπρακτα τέλη υδρεύσεως τα οποία ανέρχονται σε 1.736.100,83 ευρώ με αποτέλεσμα το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ να μεγαλώνει συνεχώς;

Είναι αλήθεια ότι οι ασχολούμενοι με τα κοινά θέλουν η Πόλη τους να αναβαθμιστεί και γι΄ αυτό σε κάθε προεκλογικό αγώνα σε όλα τα φυλλάδια των συνδυασμών, ίσως κάτω από διαφορετικές προτάσεις, υπάρχει έντονο το κοινό στοιχείο της «αναβάθμισης».

Με δεδομένο επίσης ότι εχθρός της καλής διοίκησης είναι η καλλίτερη διοίκηση, άφησα τον κ. Κύρλο να συνεχίσει για το τι έγινε αυτό το διάστημα που διαχειρίζεται την Ν. Ερυθραία…..

Φυσικά ο Δήμαρχος του ανέθεσε εκτός από την Ν. Ερυθραία και την διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, τα καταστήματα υγειονομικού  ενδιαφέροντος και τις προμήθειες του Δήμου.

Λοιπόν ο κ. Κύρλος ξεκίνησε με βασικό στόχο να εξασφαλίσει την μείωση των δαπανών. Κατάφερε να συγκεντρώσει τις Υπηρεσίες της Ν. Ερυθραίας σε ιδιόκτητα κτίρια και σήμερα ο Δήμος να έχει μείωση εξόδων 10.000 Ευρώ / μήνα. Σε μισθωμένα κτίρια σήμερα βρίσκονται μόνο τα ΚΕΠ, η Υπηρεσία Πρασίνου και η Δημοτική Αστυνομία.

Προσπαθεί για την απόδοση των δημοτικών τελών από την ΔΕΗ, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα διότι πολλοί συνδημότες μας δεν έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους και υπολογίζεται ότι το αναμενόμενο ποσόν είναι άνω των 250.000 €. Ταυτόχρονα γίνεται και η προσπάθεια είσπραξης των δημοτικών τελών από τις άλλες 2 ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ρεύματος.

Ο Δήμος παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία πληρώνει κανονικά τους υπαλλήλους του, τους προμηθευτές με μια κανονική ροή και αυτό πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία του κ. Χιωτάκη ,  των συνεργατών του και των Υπηρεσιών.

Μετά από πρόταση των Τοπικών Δημοτικών Συμβουλίων γίνεται προσπάθεια τακτοποίησης των αυθαιρέτων που υπάρχουν σε δημοτικά κτίρια και ελπίζεται ότι θα τακτοποιηθούν όλα με τον Ν. 4014/2011.

Σοβαρότατο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση της Κεντρικής εξουσίας να στείλει τις επιχορηγήσεις π. χ για τα σχολεία και φυσικά ο Δήμος πληρώνει εξ ιδίων την συντήρηση και λειτουργία τους.

Στην Ν. Ερυθραία ολοκληρώθηκε το πάρκο «Σοφοκλέους» που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση, έγινε προσπάθεια υλοποίησης βιοκλιματικής αναβάθμισης  των οδών Βάρναλη και Αθηνάς αλλά μετά από προσφυγή κατοίκων το έργο έχει παγώσει.

Έχει υποβληθεί στο ΕΣΠΑ το έργο του 3ου παιδικού σταθμού στις οδούς Πίττα και Ανδρεαδάκη και υπολογίζεται να είναι το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ στον Νέο Δήμο.

Έγιναν προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας ζωής για καθαρή πόλη, για αύξηση του δημοτικού φωτισμού, για τα πεζοδρόμια και τις λακκούβες, φυσικά σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους καθ΄ ύλη αρμόδιους Αντιδημάρχους.

Μείζονος σημασίας έργο είναι να γίνει η εκτροπή του ρέματος Κοντοχρήστου  στον αντιπλημμυρικό αγωγό της οδού Αγίων Σαράντα για να λυθεί το πρόβλημα των εκεί ιδιοκτησιών. Έχουν κατατεθεί μελέτες στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και γίνεται προσπάθεια απεμπλοκής του από τις πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Το ρέμα της οδού Ανδρούτσου που είχε λυθεί από προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου συντηρείται από την σημερινή διοίκηση για να μην υπάρξει εκεί κανένα πρόβλημα.

Η σχέση του κ. Κύρλου με την Τοπική Δημοτική Ενότητα είναι άριστη και μαζί αγωνίζονται για την καθημερινότητα των πολιτών.

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να βγει μια κανονιστική για να ξέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος που μπορεί και πότε μπορεί να πάρει την άδεια που αιτείται. Το θέμα έχει ανατεθεί από τον Δήμαρχο στον αρχιτέκτονα Δημοτικό Σύμβουλο κ. Βάρδα και σύντομα θα  εισηγηθεί την πρόταση του στο Δ.Σ.

Στην Ν. Ερυθραία μπορούσαν να γίνουν αρκετά ακόμα όπως, να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη του ενιαίου Δήμου, να αποκτηθούν περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι, να υπάρξει πρωτοβουλία για ενδυνάμωση των σχέσεων δημοτών - δημοτικής αρχής που θα μπορούσαν να δείξουν την αγάπη και την ευαισθησία για την Πόλη τους, που όμως με τις περικοπές από την Κεντρική Διοίκηση φιμώνεται και η Τοπική Διοίκηση και σε πολλούς Δήμους υπάρχει μέχρι και ο κίνδυνος λειτουργίας τους.

Οι τοπικοί σύλλογοι συμβάλουν στα πολιτιστικά δρώμενα ενώ ο Δήμος αγωνίζεται να διατηρήσει την όποια χορηγία μπορεί να κάνει προς αυτούς, γιατί το έργο τους είναι αναγκαίο για την Πόλη.

Μεγάλη επιτυχία της Διοίκησης Χιωτάκη πρέπει να θεωρηθεί η διατήρηση του Πνευματικού Κέντρου Έρευνας και Μελέτης του Μικρασιατικού Πολιτισμού της Χερσονήσου της Ερυθραίας, όπως και της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς σαν ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου