Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Έκθεση στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η παρουσίαση της έκθεσης στο Metropolitan Museum of Art στις 14 Μαρτίου 2012 (έως 8 Απριλίου 2012) , με τίτλο «Byzantium and Islam: Age of Transition» («Βυζάντιο και Ισλάμ: Εποχή Μετάβασης») αντιπροσωπεύει την πρώτη σημαντική έκθεση μουσείου που εστιάζει σε αυτή την καίρια εποχή της ιστορίας της ανατολικής Μεσογείου.


Μέσω περίπου 300 εξαιρετικών έργων τέχνης, η πρωτοποριακή παρουσίαση θα αποκαλύψει τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές προσαρμογές και καινοτομίες που προέκυψαν κατά τους πρώτους αιώνες επαφής μεταξύ αυτών των δύο κόσμων. 

Τα έργα προέρχονται κυρίως από τις συλλογές του Metropolitan Museum, του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα και τις συλλογές από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας. Πολλά από αυτά, όπως και εξαιρετικά δανεικά έργα από άλλα ιδρύματα της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, δεν έχουν εκτεθεί ποτέ πριν στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Τα έργα θα εκτεθούν στην αίθουσα «Iris και B. Gerald Cantor Exhibition Hall».

Σημαντική υποστήριξη της έκθεσης και του καταλόγου έχει παρασχεθεί από το ζεύγος  Mary και Michael Jaharis, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και τον οργανισμό «The Hagop Kevorkian Fund». Πρόσθετη υποστήριξη έχει παρασχεθεί από το National Endowment for the Arts (Εθνικό Κεφάλαιο Επιχορήγησης για τις Τέχνες), αλλά και  του Federal Council on the Arts and the Humanities (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για τις Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες). 


Στην αρχή του έβδομου αιώνα, η ανατολική Μεσόγειος - από τη Συρία έως την Αίγυπτο και όλη τη Βόρειο Αφρική - υπήρξε το επίκεντρο της πνευματικής και πολιτικής καρδιάς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία διοικούταν κεντρικά από την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, έως το τέλος του ίδιου αιώνα, η περιφέρεια αυτή είχε γίνει και ζωτικό τμήμα του αναπτυσσόμενου Ισλαμικού κόσμου, καθώς επεκτεινόταν δυτικά από τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Η έκθεση «Βυζάντιο και Ισλάμ»  θα οργανωθεί γύρω από τρία θέματα: τον κοσμικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των νότιων επαρχιών του Βυζαντίου κατά το πρώτο ήμισυ του έβδομου αιώνα, τη συνέχιση του εμπορίου στην περιφέρεια ακόμα και καθώς μετασχηματίζονταν η πολιτική βάση, και τις αναδυόμενες τέχνες των νέων Μουσουλμάνων ηγετών στην περιφέρεια.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για πανεπιστημιακούς / ειδικούς και το γενικό κοινό έχουν οργανωθεί σε συνδυασμό με την έκθεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου