Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Οι συνεχιζόμενες άδικες και καταχρηστικές υπερχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Σύμφωνα με τον Ν. 1068/1980 άρθρο 16 «οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ υποχρεούνται στην καταβολή του διαρκούς τέλους χρήσης υπονόμου....».


Η τιμολόγηση του τέλους καθορίζεται εκάστοτε με Υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται μετά από γνωματευτικού χαραχτήρα απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ και υπολογίζεται «τεκμαρτώς» ως ποσοστό επί της αξίας του συνολικού καταναλισκομένου νερού!

Βασικό κριτήριο τιμολόγησης του εν λόγω τέλους αποτελεί σύμφωνα με τον ισχύον κανονιστικό πλαίσιο η πραγματική χρήση του δικτύου αποχέτευσης και η πραγματική ποσότητα νερού που διοχετεύεται σε αυτό!

Επειδή όμως υπάρχει «αδυναμία» ακριβούς υπολογισμού της πραγματικής ποσότητας του αποχετευμένου στο δίκτυο νερού, ο «τεκμαρτός» καταλογισμός  δικαιωμάτων χρήσης υπονόμων εμπεριέχει μεγάλη απόκλιση σε βάρος των ιδιοκτητών των ακινήτων στην περιοχή του Δήμου Κηφισιάς που έχουν (μικρούς και μεγάλους) κήπους, η διατήρηση των οποίων απαιτεί κατά τους 6 μήνες του έτους (Μάρτιο έως Οκτώβριο) πότισμα με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια των 6 καλοκαιρινών μηνών η κατανάλωση του νερού να υπέρ τριπλασιάζεται!

Είναι προφανές ότι τα 2/3 της ποσότητας αυτής δεν καταλήγει / διοχετεύεται στο δίκτυο αποχέτευσης αλλά απορροφάται από το χώμα των κήπων!....για την διατήρηση του πρασίνου.

Τα τέλη χρήσεως υπονόμου στο Δήμο Κηφισιάς το έτος 2002 αντιπροσώπευαν το 34% του συνολικού όγκου του νερού της ύδρευσης. Το έτος 2011 και ύστερα από συνεχείς αυξήσεις, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 52%! Γιατί άραγε;

Επειδή το ποσοστό αυτό σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την ποσότητα του νερού που αποχετεύεται και ιδιαίτερα τους έξι καλοκαιρινούς μήνες, το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα μια πιο δίκαιη τιμολογιακή πολιτική για τα τέλη χρήσης του δικτύου, όπως π.χ. εισηγείται και η Δημοτική Αρχή, δηλαδή......

«Η τιμολόγηση να γίνεται για όλα τα ακίνητα και για όλους τους κήπους, ανεξαρτήτως εκτάσεως, στο ισχύον εκάστοτε ποσοστό επί της αξίας κατανάλωσης νερού που θα προκύπτει από το άθροισμα της αξίας της κατανάλωσης των έξι χειμερινών μηνών (Οκτωβρίου έως Μαρτίου) πολλαπλασιαζόμενο επί δύο και όχι του μέσου όρου αυτής της συνολικής αξίας της ετήσιας κατανάλωσης για τους δώδεκα μήνες στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το πότισμα των κήπων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι η πραγματική κατανάλωση που καταλήγει στο δίκτυο αποχέτευσης».

Διαχρονικά η ΕΥΔΑΠ τιμολογούσε περίπου «διπλάσιο» τέλος για χρήση του δικτύου αποχέτευσης, επικαλουμένη τις διατάξεις του  Ν. 1068/1980 που αφορούσαν κυρίως τον πολεοδομικό σχεδιασμό περιοχών Αθήνας!….χωρίς να λαμβάνει υπ΄ όψιν τον πολεοδομικό σχεδιασμό των περιοχών Εκάλης, Νέας Ερυθραίας (Πολιτείας) και Άνω Κηφισιάς που έχουν χαρακτηριστεί, κυρίως για λόγους περιβαλλοντικούς, ως περιοχές (1) ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και (2) αμιγούς κατοικίας!

Συγκεκριμένα η οικιστική τους ανάπτυξη υπόκειται σε πλείστους περιορισμούς ως προς την δόμηση και χρήση ακινήτων, δηλαδή μικρό ποσοστό κάλυψης και χαμηλή δόμηση οικοπέδων, μεγάλη απόσταση μεταξύ των κτισμάτων, διατήρηση του πρασίνου και δημιουργία κήπων!


Για την απαράδεκτη αυτή «εκμετάλλευση» της ΕΥΔΑΠ, οι ενδιαφερόμενοι Δημότες  Κηφισιάς, που συμμερίζονται τις απόψεις μας, να ενεργοποιηθούν συντονισμένα και να καταγγείλουν τις άδικες και καταχρηστικές υπερχρεώσεις  της ΕΥΔΑΠ προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή στην ιστοσελίδα http://www.synigoroskatanaloti.gr/, ώστε να  έχουν καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου