Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τι Δήμαρχο Θέλουμε;….μέρος 2ο.

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Με αφορμή την απώλεια του Δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη….του ακούραστου οραματιστή αλλαγών στην Τοπική αυτοδιοίκηση!

Δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης.

Μέσα στην έντονη κρίση θεσμών και προσώπων, μέσα στις αποδοκιμασίες και τα γιαουρτώματα, μέσα στην ένταση και την απαξίωση, όλοι ψάχνουμε την θετική είδηση, την διέξοδο, το σωστό πρόσωπο ή την σωστή συμπεριφορά.

Δυστυχώς, το έχουμε στην Ελλάδα, να αναγνωρίζουμε πρόσωπα και συμπεριφορές μετά τον θάνατο τους. Ίσως μάλιστα ακόμη και τότε, αν δεν έχει καλές δημόσιες σχέσεις να μην τύχει ιδιαίτερης προβολής από τα ΜΜΕ.... 

Σαν συνέχεια λοιπόν προηγούμενου προβληματισμού μας (άρθρο «τι Δήμαρχο Θέλουμε;»), επιτρέψτε μας να καταθέσουμε την προσωπική μας μαρτυρία από την ζωή και την συμπεριφορά ενός επιτυχημένου Δημάρχου ο οποίος πριν λίγες ημέρες μας αποχαιρέτησε, νικημένος από ανίατη ασθένεια στα 61 του χρόνια.

Πρόκειται για τον δήμαρχο Τήλου Τάσο Αλιφέρη.

Τον γνώρισα την νύχτα των Ιμίων. Βρισκόμουν στο νησί του τυχαία, σε δημοσιογραφική αποστολή. Το βράδυ κτύπησαν οι καμπάνες και οι κάτοικοι κλήθηκαν από τον στρατό, οπλίστηκαν και πήραν θέσεις στην παραλία!

Αυτή ήταν γενικά η μοίρα του Αλιφέρη: Να φυλάγει Θερμοπύλες (για την ακρίβεια την ακριτική Τήλο) και να παλεύει με τα θηρία της γραφειοκρατίας, του ωχαδερφισμού, της μιζέριας, αλλά και της μίζας!

Αποκλεισμένος λόγω κακοκαιρίας στην Τήλο (αν θυμόσαστε την περίοδο των Ιμίων είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα) έμαθα την ιστορία του και με τίμησε με την φιλία του για τα επόμενα χρόνια. Ο Τάσος Αλιφέρης γεννήθηκε στο Λάχι, στη Λακωνία. Σπούδασε Ιατρική στης Ιταλία, βρέθηκε στην Τήλο για το αγροτικό του και «κόλλησε» εκεί. Είναι το πρότυπο του Δήμαρχου με όραμα και διάθεση για αγώνα.

Στην διάρκεια της θητείας του περίπου διπλασιάστηκε ο πληθυσμός του νησιού, ζωντάνεψαν τα σχολεία, επέστρεψαν οικογένειες και η Τήλος απέκτησε ταυτότητα. Σε συνεργασία με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ (με πρωτοβουλία του Γιάννη Αλαφούζου) κατάφερε να φτιαχτεί ένα πρότυπο σχολείο στην Τήλο. Επίσης φρόντισε για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, αλλά και για την βελτίωση των υποδομών του. Η εφαρμοσμένη τηλεϊατρική (σε συνεργασία με Ιταλικό πανεπιστήμιο) στην Τήλο την δεκαετία του 90 ήταν κάτι ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την Ελλάδα.

Ήταν οικολόγος της πράξης και όχι του δήθεν. Δίπλα στο ιατρείο του εξέτρεφε πέρδικες, φασιανούς και τους απελευθέρωνε στην φύση. Καλλιεργούσε ορισμένα εγκαταλελειμμένα χωράφια για να βρίσκουν τροφή τα άγρια ζώα της περιοχής.

Απαγόρευσε το κυνήγι και συγκρούστηκε με κυνηγούς. Διώχθηκε, όταν δεν επέτρεψε να δέσει στο λιμάνι της Τήλου το πλοίο της γραμμής που μετέφερε κυνηγούς. Αυτό όμως έφερε πολλούς ευρωπαίους οικολόγους στο νησί για να υπερασπιστούν τον οικολογικό παράδεισο της Τήλου.

Ρίσκαρε την προσωπική του περιουσία για να αγοραστεί ταχύπλοο από τον Δήμο προκειμένου να συνδεθεί ακτοπλοϊκά η Τήλος με την Ρόδο και να μεταφέρει κατοίκους και τουρίστες. Ειδικά το καλοκαίρι αυτό έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί το νησί του. Συγκρούστηκε με τα συμφέροντα που κανόνιζαν τις επιδοτήσεις στο Αιγαίο. Θυμόσαστε την υπόθεση με τον τότε υπουργό κ. Παυλίδη;

Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν τέλεσε τον πρώτο γάμο ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα. Αυτό του έδωσε περισσότερη δημοσιότητα από ότι όλες οι υπόλοιπες δράσεις του! Το σχολίαζε καυστικά, όταν μιλούσε με δημοσιογράφους «θυμηθήκατε την Τήλο για έναν γάμο….την αγνοούσατε όταν είχαμε πολλές κηδείες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου