Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Αλαλούμ στους δρόμους του λεκανοπεδίου....από τα χαλασμένα φανάρια!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Απίστευτες σκηνές κυκλοφοριακού χάους αλλά και πεδίο συνεχούς κίνδυνου ατυχημάτων είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες αρκετοί, συχνά κομβικοί, δρόμοι του λεκανοπεδίου.....εξαιτίας δεκάδων χαλασμένων φαναριών, που η Πολιτεία αδυνατεί να αποκαταστήσει.


ΘΥΜΑ της κατάστασης έχουν πέσει και τα βόρεια προάστια με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρουσιάζεται στο Μαρούσι, ιδιαίτερα στη διασταύρωση της Λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Πεντέλης, όπου ο κόμβος έμεινε χωρίς φωτεινούς σηματοδότες για μέρες.

Τις ώρες αιχμής οι ουρές των οχημάτων μετριόταν σε εκατοντάδες μέτρα, ενώ το βράδυ που αδειάζουν οι δρόμοι έπρεπε κάποιος που θα ήθελε να διασχίσει το σημείο να κάνει πρώτα τον… σταυρό του!

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι πριν από ένα μήνα περίπου υπήρξε μεγάλη δυσλειτουργία και στην πλατεία της Κηφισιάς! 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Αμαρουσίου και του Δημάρχου, κ. Γιώργου Πατούλη, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζήτησε από τους υπεύθυνους άμεσα να διορθωθεί το πρόβλημα. Μάλιστα ο Δήμος προειδοποιεί με προσφυγή στον εισαγγελέα αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα.



Βέβαια δεν είναι μόνο το Μαρούσι που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Μεγάλο κομφούζιο παρατηρείται και στον ανισόπεδο κόμβο της Λ. Κηφισίας με τον οδικό άξονα Παπανικολή - Καποδιστρίου στο Χαλάνδρι όπου τα φανάρια φτιάχτηκαν τη Δευτέρα. Επίσης τα φανάρια δεν λειτουργούν και σε άλλες διασταυρώσεις της περιοχής μας όπως στη Μαρίνου Αντύπα (Ηράκλειο) στη Λ. Δεκέλειας (Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα) και σε άλλους δρόμους της ευρύτερης περιοχής.

Ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθεί πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου εξαιτίας των χαλασμένων φαναριών, καθώς εδώ και μήνες η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών μαλώνουν για το ποιος θα διορθώνει τους σηματοδότες όταν χαλάνε…

Βλέπεται, με τον «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα πέρασε στις αιρετές Περιφέρειες, όμως ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός φωνάζει καιρό ότι η ευθύνη πέρασε χωρίς πόρους, δηλώνοντας αδυναμία να καλύψει από τα χρήματα του αποθεματικού της Περιφέρειας το κόστος επιδιόρθωσης. Έχει δε ζητήσει διαχρονικά από της ηγεσίες του Υπουργείου, εσχάτως από το Μάκη Βορίδη, την μεταφορά των απαιτούμενων κονδυλίων, αίτηση που έχει πέσει στο κενό.

Με τις πρώτες βλάβες λοιπόν, ήταν αναμενόμενο ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα, με αποτέλεσμα
χιλιάδες οδηγοί να ταλαιπωρούνται καθημερινώς στους μποτιλιαρισμένους δρόμους, ενώ η οδική ασφάλεια παίζεται κορώνα γράμματα, ειδικά τις ώρες που οι δρόμοι είναι άδειοι, καθώς δεν υπάρχει σήμανση για να σταματήσει τους επίδοξους.....ραλίστες!

Σχολιάζοντας την αδυναμία να επισκευαστούν οι σηματοδότες ο υπουργός επέρριψε την ευθύνη στην Περιφέρεια, η οποία, όπως είπε, έχει εξολοκλήρου την αρμοδιότητα.

Απαντώντας ο κ. Σγουρός επανέλαβε ότι «δεν μπορεί, πλέον, η Κεντρική Διοίκηση να εμπαίζει τους πολίτες και να αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της. Προϋπόθεση για να γίνονται έργα που μεταφέρονται στην Περιφέρεια είναι και η μεταφορά των αντίστοιχων πόρων».

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του ΠΕΣΥ Αττικής η περιφέρεια αρνείται την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής των έργων και των μελετών, θέτοντας ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών, να μεταφερθούν στην Περιφέρεια Αττικής τα σχετικά κονδύλια και να εξοφληθούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών.

Υπενθυμίζεται επίσης από την Περιφέρεια ότι οι οφειλόμενοι πόροι από τις αρμοδιότητες του ΥΠΟΜΕΔΙ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, ανέρχονται σε 228,41 εκ. ευρώ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου