Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Καλοκαιρινή Υγιεινή!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία ανεβαίνει, αλλάζει η επιδημιολογία των παθογόνων που εμπλέκονται στην εμφάνιση λοιμώξεων στο ανθρώπινο σώμα.

1. Η αυξημένη εφίδρωση, τα νύγματα των εντόμων, οι μικρές λύσεις της συνέχειας του δέρματος από συχνές κατά το καλοκαίρι πρακτικές (π.χ. αποτρίχωση) αυξάνουν τη συχνότητα των δερματικών φλεγμονών.  Τα μικρόβια είναι πολλά και η κατάσταση περιπλέκεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (διαβήτης, αλκοολισμός, ανοσοκατασταλτικά κτλ.) ή σε περιπτώσεις μικροτραυματισμών στην ύπαιθρο (π.χ. από αθλητικές δραστηριότητες).

Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τη χρήση δροσερών και άνετων ρούχων, με την αποφυγή αμφιβόλου ποιότητας ή ερεθιστικών καθαριστικών σώματος, με την αποφυγή πρακτικών που προκαλούν λύσεις της συνέχειας του δέρματος (π.χ. απρόσεκτη αποτρίχωση), με την άριστη ρύθμιση νοσημάτων που προκαλούν αύξηση της επιθετικότητας των λοιμώξεων (π.χ. διαβήτης), με τον αντιτετανικό εμβολιασμό και τη χρήση ατομικής πετσέτας.

2. Ορισμένες λοιμώξεις προκαλούνται από κακώς συντηρημένα κλιματιστικά (μετάδοση κοινών αναπνευστικών λοιμώξεων, μυκητιασικών λοιμώξεων, φυματίωσης, νόσου των λεγεωνάριων κλπ), από το κολύμπι σε ακάθαρτα νερά (ωτίτιδα, η γαστρεντερίτιδα, μολύνσεις τραυμάτων, οφθαλμών, ουροποιογεννητικού και αναπνευστικού συστήματος), από κακώς συντηρημένες υποδομές ξενοδοχείων (π.χ. υδραυλικά συστήματα).

3. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τοξικών λοιμογόνων παραγόντων στο νερό και τα τρόφιμα. Οι καταναλωτές κακών μαγειρευμένων χάμπουργκερ, τηγανητού ρυζιού, μαγιονέζας, κρέμας, ψαρικών – θαλασσινών ειδικά των ωμών, πρέπει το καλοκαίρι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και αφορά κυρίως τους ταξιδιώτες που σιτίζονται σε εστιατόρια στα οποία τηρούνται πλημμελώς οι όροι υγιεινής.


Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, την άριστη ρύθμιση νοσημάτων όπως π.χ. διαβήτης, aids. Το ίδιο καλό πλύσιμο πρέπει να γίνεται και στην περίπτωση των υπολειμμάτων που μένουν στους πάγκους και στα τραπέζια της κουζίνας μετά την κοπή και την επεξεργασία των τροφίμων.

Τα τρόφιμα δεν πρέπει να πιάνονται με τα χέρια, παρά μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Μετά το πλύσιμο το τρόφιμο πρέπει να μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία επί αρκετό χρόνο και να καταναλώνεται άμεσα, αλλιώς να τοποθετείται το συντομότερο δυνατό στο ψυγείο.

Τα τρόφιμα πρέπει να προστατεύονται από μύγες και έντομα και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την κοπή τους να πλένονται καλά με βραστό νερό.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά σκεύη για τα ωμά και διαφορετικά για τα μαγειρεμένα τρόφιμα (για παράδειγμα διαφορετικό μαχαίρι για το ωμό κρέας, διαφορετικό μαχαίρι για τα λαχανικά και το ψημένο κρέας, που πρέπει να πλένονται καλά μετά τη χρήση). Δεν πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό και παγάκια. Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται στα ταξίδια και να μην καταναλώνονται αναποφλοίωτα, το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό.

4. Επίσης, κατά τους θερινούς μήνες αυξάνει η επίπτωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το πρόβλημα με τα αφροδίσια είναι ότι πολλές περιπτώσεις δεν έχουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα ένας σύντροφος που φαίνεται υγιής να έχει πρόβλημα χωρίς να το καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος. 

Η προφύλαξη περιλαμβάνει την αποφυγή επαφών και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (π.χ. πολλοί περιστασιακοί σύντροφοι), τη συνεχή χρήση προφυλακτικού, την ούρηση και το καλό πλύσιμο άμεσα μετά από τη σεξουαλική επαφή, τον προληπτικό αιματολογικό έλεγχο στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου