Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Παρακολούθηση.......της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Δημοτικής Εταιρείας ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο  συνήλθε την Τετάρτη 13/07/2011 στις 06.30μμ υπό την Προεδρία της κ. Κορογιαννάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία της Γ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε. «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ», η συνεδρίαση ξεκίνησε για την λήψη απόφασης επί του μοναδικού θέματος που αναφέρεται στην  πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό πρωτοκόλλου 19 ημερομηνίας 08/07/2011, περί ορισμού μελών του  Δ.Σ. της εταιρείας «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.».

Η Πρόεδρος κ. Κορογιαννάκη πήρε τον λόγο και ανέφερε στο σώμα ότι η Γ.Σ. συγκαλείται  ξανά  κατόπιν οδηγιών της Περιφέρειας ότι η Γ.Σ. θα πρέπει (1) να συγκληθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από την Πρόεδρο και (2) να κοινοποιηθεί με επιστολόχαρτο της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.! Επίσης ανέφερε ότι εκλύθηκε η Συμβολαιογράφος κ. Αικατερίνη Φλουρή να είναι παρούσα κατά την διάρκεια της Γ.Σ.!


Ακολούθως τον λόγο ζήτησε η κ. Α. Συνοδινού της Δημοτικής Παράταξης «Πόλη Φως» η οποία σχολίασε το επίμαχο θέμα  του ορισμού μελών του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. λέγοντας ότι επειδή:

- Τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. κ.κ. Β. Ξυπολητάς, Πρόεδρος, Α. Ζυγούρας, Π. Μπόζος, Γ. Κατσίμπας, Γ. Παντελιδάκης, Α. Καφετζή και Γ. Ντάση, των οποίων η θητεία δεν έχει ακόμη λήξη, δεν έχουν υποβάλει γραπτώς την παραίτησή τους

- Δεν έγινε λογοδοσία των υπό παραίτηση μελών του Δ.Σ. στην Γενική Συνέλευση

- Τα εν λόγω μέλη του Δ.Σ. δεν απαλλάχθηκαν των ευθυνών τους στην Γενική Συνέλευση

- Τα μέλη του Δ.Σ. δεν προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση

δεν μπορεί να θεωρηθεί νομότυπη η διαδικασία διορισμού του νέου Δ.Σ.!

Ο κ. Ανέστης Νικολέλης Πρόεδρος του «νομιμοφανούς»  Δ.Σ. πήρε αμέσως μετά τον λόγο και είπε ότι η Περιφέρεια δεν του ζήτησε να εφαρμόσει την ανωτέρω διαδικασία! Επίσης πρόσθεσε ότι για λόγους οικονομίας έκρινε ότι δεν χρειάζεται διορισμός Διευθύνοντος Συμβούλου....τα καθήκοντα του οποίου θα τα εκτελεί ο ίδιος ο Πρόεδρος!

Ο κ. Ξυπολητάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. πήρε τον λόγο και είπε ότι είχε υποβάλει  την  παραίτησή του πριν την αλλαγή του «νομιμοφανούς» Δ.Σ.! Επίσης ανέφερε ότι δεν χρειαζόταν να γίνει απολογισμός των μελών του Δ.Σ. διότι δεν είχαν παρέλθει από το χρόνο της δήθεν παραίτησής τους 12 μήνες!

Δηλαδή, ισχυρίστηκε ότι ενώ μεν έγινε - κατ’ αυτόν ορθώς - η παραίτηση των μελών του προηγούμενου Δ.Σ. της  εταιρείας ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε., εντούτοις οι παραιτηθέντες δεν λογοδότησαν τότε για τις διαχειριστικές τους πράξεις, αλλά θα το πράξουν αυτό στο μέλλον, όταν λήξει ο χρόνος θητείας τους......που, μάλλον κατά την αντίληψή του, θα συνεχίσει να «τρέχει» και ενόσω τα μέλη αυτού του Δ.Σ. έχουν παραιτηθεί!

Παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή, συνιστούν οι ισχυρισμοί του κ. Ξυπολητά στο νομικό καθεστώς των ανωνύμων εταιρειών και της λογοδοσίας του Δ.Σ. αυτών!

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κύρλος ζήτησε τον λόγο και είπε ότι δεν θα πρέπει να ασχολούμεθα τόσο πολύ με τις τυπικές διαδικασίες!.... και να προχωρήσουμε στην λήψη της απόφασης ορισμού των μελών του Δ.Σ. της  ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. για να μπορέσει να λειτουργήσει το γρηγορότερο δυνατόν!

Κατά τον κ. Κύρλο, δηλαδή, η λογοδοσία μελών Δ.Σ. για μία ανώνυμη εταιρία στην οποία μοναδικός μέτοχος είναι ο Δήμος Κηφισιάς και που διαχειρίζεται η εν λόγω εταιρεία πόρους του Δήμου Κηφισιάς, δηλαδή περιουσία των δημοτών της Κηφισιάς, είναι «τυπικούρα» σαν να πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση όπου το Δ.Σ. διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της οικογενείας του! 

Ο κ. Σιδέρης παρενέβη λέγοντας με «έντονο ύφος» ότι δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να «σπαταλά» τον  χρόνο του για διαδικαστικά θέματα και μάλιστα εις βάρος πολλών σοβαρών θεμάτων της ατζέντας που πρέπει να συζητηθούν!

Ο κ. Νικολέλης πληροφόρησε το σώμα ότι σύμφωνα με τηλεφωνική νομική συμβουλή...η Γενική Συνέλευση μπορεί να κάνει ότι θέλει και ότι δεν χρειάζεται η παραίτηση ή η λογοδοσία κανενός!

Ο κ. Κανακάκης της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΑΣΑ» σχολίασε ότι τα υπό παραίτηση μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.  είναι απαραίτητο να λογοδοτήσουν στη Γενική Συνέλευση!

Η Πρόεδρος κ. Κορογιαννάκη κατέληξε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει μία απόφαση! Εισηγήθηκε δε να γίνουν δύο ψηφοφορίες:

- Να ζητηθεί από τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. να υποβάλουν γραπτώς την παραίτησή τους

- Να ληφθεί απόφαση ορισμού του Δ.Σ. σύμφωνα με όλα τα «στοιχεία» που υπέβαλε η Περιφέρεια!

Η  πρώτη εισήγηση ψηφίσθηκε (1) από τους κ.κ. Συνοδινού, Μουστάκη και Σκορδίλη με την  προσθήκη «......και να λογοδοτήσουν στην Γενική Συνέλευση!» και (2) από τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους ομόφωνα ως έχει, ενώ στην  δεύτερη εισήγηση όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα πλην του  κ. Σφαντού που ψήφισε λευκό και του κ. Κανακάκη που την καταψήφισε!

Παρεμπιπτόντως, κ. Σιδέρη δεν νομίζεται ότι θα έπρεπε να είστε «παράδειγμα προς μίμηση» της σχολαστικής εφαρμογής των διαδικασιών χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.!........ειδικά εσείς που υπηρετείτε τόσα χρόνια πιστά την τοπική Αυτοδιοίκηση;

Όμως δημιουργούνται τα ακόλουθα σοβαρά και εύλογα ερωτήματα τα οποία κ. Κορογιαννάκη χρήζουν άμεσης απάντησης:

- Γιατί δεν συμβουλευτήκατε το Καταστατικό της δημόσιας εταιρείας ΜΕΝΑΔΡΟΣ Α.Ε. προς διευκόλυνση της συζήτησης;

- Γιατί η  παρουσία της Συμβολαιογράφου κ. Φλουρή ήταν τυπική και όχι ενεργητική για την σωστή εφαρμογή του Καταστατικού της εταιρείας κατά την διάρκεια  της Γενικής Συνέλευσης;

- Πως είναι δυνατόν να ζητάτε την  γραπτή παραίτηση των μελών του Δ.Σ. που η θητεία τους δεν έχει λήξη ακόμη άνευ σοβαρού λόγου ή αιτίας;

- Πως είναι δυνατόν να παραιτηθούν τα μέλη του Δ.Σ. χωρίς να εφαρμοστεί η δέουσα «διαδικασία»  λογοδοσίας τους στην Γενική Συνέλευση;.......για λόγους διαφάνειας!

- Πως είναι δυνατόν να παραιτηθούν τα μέλη του Δ.Σ. χωρίς η Γενική Συνέλευση να τα απαλλάξει των ευθυνών τους;

Εν προκειμένω κ Κορογιαννάκη.........η εισήγησή σας μπορεί να θεωρηθεί μάλλον «ανέφικτη» διότι κανένα μέλος του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. δεν θα υπέβαλε  την γραπτή του παραίτηση εάν δεν απαλλασσόταν από την Γενική Συνέλευση των ευθυνών του  και μάλιστα μετά από την νόμιμη λογοδοσία του προς την Γενική Συνέλευση! 

Επίσης σημειώστε  κ. Κορογιαννάκη...... ότι η ευθύνη του Δ.Σ. δεν νοείται ως ευθύνη συλλογικού οργάνου, αλλά καταλογίζεται αποκλειστικά επί των φυσικών προσώπων που το απαρτίζουν, τα οποία και ευθύνονται εις ολόκληρο και με την προσωπική τους περιουσία, όταν η υπαίτια συμπεριφορά τους εντοπιστεί στα πλαίσια της συλλογικής τους δράσης.

Ακόμη και στην περίπτωση όπου συντρέξει η ανάθεση ενός τομέα διαχείρισης από το Δ.Σ. σε μέλη του, αυτό το γεγονός δεν απαλλάσσει τα υπόλοιπα από την υποχρέωση εποπτείας των μελών αυτών, η παράληψη της οποίας γεννά υποχρέωση αποζημίωσης σε βάρος όλου του Δ.Σ.

Για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην πράξη σε περίπτωση παραίτησης χωρίς απαλλαγή και λογοδοσία μέλους του Δ.Σ  ανώνυμης εταιρείας!........αναφέρεται στο άρθρο  με τίτλο  «Παραίτηση χωρίς Απαλλαγή!» που ακολουθεί παρακάτω....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου