Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Παραίτηση χωρίς Απαλλαγή!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Επειδή το θέμα της δημοτικής εταιρείας ΜΕΝΑΔΡΟΣ Α.Ε. βρίσκεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς στο προσκήνιο, η εφημερίδα  «Kifisia Press»  επικοινώνησε με διακεκριμένο δικηγόρο ο οποίος μας ενημέρωσε για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην πράξη σε περίπτωση παραίτησης χωρίς απαλλαγή και λογοδοσία μέλους του Δ.Σ  ανώνυμης εταιρείας!


Σε περίπτωση ζημιογόνου διαχείρισης εκ μέρους του Δ.Σ., εκτός από τη ζημία της εταιρείας, ζημιώνονται αντανακλαστικά και οι μέτοχοι της - εν προκειμένω ο Δήμος Κηφισιάς και μέσω αυτού οι δημότες Κηφισιάς, λόγω μείωσης της αξίας των μετοχών τους και του ποσοστού μερίσματος που θα ελάμβαναν.

Στην περίπτωση αυτή, η Γ.Σ. μπορεί να δώσει εντολή στο Δ.Σ. να ασκήσει κατά των υπαιτίων μελών του την λεγόμενη εταιρική αγωγή, με αίτημα την αποκατάσταση της ζημίας που αυτά προκάλεσαν στην εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται και η ζημία που έμμεσα υπέστησαν οι μέτοχοι, ενώ επιπλέον αποτρέπεται ο κίνδυνος μη ικανοποίησης των εταιρικών δανειστών.

Το Δ.Σ. υποχρεούται να ασκήσει την εταιρική αγωγή αν η ζημία οφείλεται σε δόλο των μελών του ή αν το ζητήσει η Γ.Σ. ή μέτοχοι που εκπροσωπούν το 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, εφόσον απέκτησαν την ιδιότητα αυτή τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την υποβολή της αίτησης για την κατάθεση της εταιρικής αγωγής. Για την άσκηση της ως άνω αγωγής είναι αδιάφορο, αν το εναγόμενο πρόσωπο διατηρεί την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. κατά το χρόνο έγερσης της αγωγής ή της λήψης της απόφασης για την άσκησή της.

Δηλαδή, ακόμη κι αν γίνει σύννομα και δεκτή η παραίτηση των μελών του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε., αυτό ως γεγονός δεν απαλλάσσει τα παραιτηθέντα μέλη του Δ.Σ. από την διαχειριστική τους ευθύνης έναντι της εταιρίας και δεν εξαλείφει την πιθανότητα μελλοντικής δίωξής τους αστικά και ποινικά είτε με την εταιρική αγωγή είτε με έγκληση για κάποιο ποινικό αδίκημα.

Η παροχή του δικαιώματος αυτού για να ζητήσουν την έγερση της εταιρικής αγωγής από την εταιρία εις βάρος των μελών του Δ.Σ. (παραιτηθέντων ή εν ενεργεία) στη μειοψηφία των μετόχων ενέχει κεντρική σημασία στο νομικό καθεστώς περί ανωνύμων εταιριών, διότι τις περισσότερες φορές τα μέλη του Δ.Σ. ζημιώνουν την εταιρεία ακολουθώντας υποδείξεις και εντολές της πλειοψηφίας, τα συμφέροντα της οποίας δεν ταυτίζονται πάντοτε με το εταιρικό συμφέρον.

Μάλιστα, η δυνατότητα απαλλαγής των μελών του Δ.Σ. από την ευθύνη τους περιορίζεται σημαντικά, αφού είναι δυνατή μόνο μετά την πάροδο διετίας από τη γένεση της αξίωσης και μόνον εφόσον συγκατατίθεται η Γ.Σ. και δεν αντιτίθεται μειοψηφία που εκπροσωπεί το 1/5 του εκπροσωπούμενου στη συνέλευση κεφαλαίου (αρ.22  παρ.4 Ν.2190/1920).

Εξάλλου, οι αξιώσεις της εταιρείας κατά μελών του Δ.Σ. υπόκεινται σε τριετή παραγραφή αν η ζημία προκλήθηκε από αμέλεια και σε δεκαετή αν προκλήθηκε από δόλο.

Για τους παραπάνω λόγους, ακόμη και αν όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. υποβάλλουν  γραπτώς την παραίτησή τους κατόπιν σύννομης πρόσκλησης γι’ αυτό και διαδικασίας με αφορμή αυτό το γεγονός, ωστόσο αν δεν λογοδοτήσουν στη Γ.Σ. εγγράφως και αναλυτικά για τα πεπραγμένα τους και δεν αποδεχθεί τη λογοδοσία τους η Γ.Σ., τότε η ευθύνη τους για τις πράξεις του Δ.Σ. υφίσταται, και μάλιστα εις ολόκληρο για τον καθένα από αυτούς και με την ατομική του περιουσία.

Κανέναν λογικό και σώφρον μέλος του  Δ.Σ. της ΜΕΝΑΔΡΟΣ Α.Ε. θα δεχόταν να συνεχίζει υφιστάμενη η ευθύνη του για τις πράξεις ή παραλείψεις του Δ.Σ. επειδή η Γ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. δεν θέλει το Δ.Σ. να λογοδοτήσει.

Αν συνεχίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να εμμένει στην παράλογη θέση του να παύσει τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. χωρίς την προηγούμενη λογοδοσία τους, τότε δεν μένει σ’ αυτά τα μέλη του Δ.Σ. ή έστω σε μερικά εξ αυτών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τα όσα μέχρι σήμερα μη σύννομα έχουν ενεργηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς που είναι και ο μοναδικός μέτοχος της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. αναφορικά με τις διαδικασίες συγκρότησης Γ.Σ., αντικατάστασης Δ.Σ., και αδιαφάνειας στα πεπραγμένα του Δ.Σ. που δημιουργεί ευθύνη εις βάρος των μελών του εις ολόκληρο και με την ατομική τους περιουσία!

1 σχόλιο:

  1. Αξίζει ν'αναφερθεί οτι η μη διενέργεια και περαιτέρω δημοσίευση του απολογισμού και της λογοδοσίας του απερχόμενου Δ.Σ. της εταιρίας ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. της οποίας μέτοχος 100% είναι ο Δήμος Κηφισιάς συνιστά παράνομη πράξη υπόψη του Ν.3861/2010 περί ενίσχυσης της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις.

    Κατά το άρ.2 παρ.1 του Ν.3861/2010, οι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου εφαρμόζονται και στα όργανα των φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Oι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου εφαρμόζονται επίσης και σε πράξεις ή αποφάσεις που εκδίδουν όργανα, στα οποία τα αναφερόμενα στην παρ. 1 του αρ.2 όργανα έχουν χορηγήσει εξουσιοδότηση προς υπογραφή ή έχουν μεταβιβάσει αρμοδιότητα. Επίσης, σύμφωνα με το αρ.2 παρ.3 του Ν.3861/2010, για τους σκοπούς του εν λόγω νόμου ως φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού νοούνται τα αιρετά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α., δηλαδή η ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.3861/2010.

    Κατά το αρ.2 παρ.4 εδ.6 του Ν.3861/2010 στο διαδίκτυο αναρτώνται οι προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί και οι επί μέρους δαπάνες Υπουργείων, κεντρικών και περιφερειακών δημόσιων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και φορέων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Κατά το αρ.2 παρ.4 εδ.16 του Ν.3861/2010, στο διαδίκτυο αναρτώνται οι περιλήψεις διακηρύξεων, αποφάσεις και πράξεις κατακύρωσης και ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και φορέων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Κατά το άρ.2 παρ.4 εδ.18 στο διαδύκτιο αναρτώνται οι πράξεις δωρεών, επιχορηγήσεων, παραχώρησης χρήσης περιουσιακών στοιχείων από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους φορείς των Ο.Τ.Α. ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

    Η ισχύς του Ν.3861/2010 αναφορικά με τις αποφάσεις και πράξεις των φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού υφίσταται από την 15η Μαρτίου 2011.

    Ο απολογισμός και η λογοδοσία του Δ.Σ. της ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. που είναι Ν.Π.Ι.Δ. με μετοχική σύνθεση100% το Δήμο Κηφισιάς εμπίπτει στις ανωτέρω διατάξεις του Ν.3861/2010, και κατά συνέπεια η άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς να υποχρεώσει σε λογοδοσία το Δ.Σ. της εν λόγω εταιρίας την παραίτηση του οποίου ζητεί, συνιστά παράνομη πράξη αδιαφάνειας υπόψη του εν λόγω νόμου. Για το λόγο αυτό απαιτείται, ενόψει εμμονής του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς, παραπομπή του θέματος αυτού σε αρμόδιο ελεγκτικό όργανο της Περιφέρειας για έλεγχο νομιμότητας της πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς υπόψη της νομοθεσίας περί "Καλλικράτη", δηλ. του Ν.3852/2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή