Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ψάχνουν για δολιοφθορά στην Κύπρο!......Η συνέχεια!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές περιεχόμενο των 98 μεταλλικών κοντέινερ εκτός από αόριστες πληροφορίες περί «πυρίτιδας»!


Όμως η σφοδρότητα της έκρηξης και ο κρατήρας που δημιούργησε ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει βάθος 20 μέτρα και διάμετρο 100 μέτρα, είναι στοιχεία που οδηγούν, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες πυροτεχνουργούς, σε «υποψίες» ότι το περιεχόμενο των κοντέινερ είχε ιδιότητες που διαθέτουν μόνο.....εκρηκτικές ουσίες υψηλής ισχύος και όχι συνηθισμένης «πυρίτιδας»!


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Κυπριακού Κοινοβουλίου κ. Γ. Βαρνάβας αποκάλυψε πως 38 από τα 98 κοντέινερ περιείχαν άγνωστο στρατιωτικό υλικό που δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Εθνική Φρουρά!....και τα υπόλοιπα 60 κοντέινερ περιείχαν μάλλον ισχυρό εκρηκτικό υλικό!

Επίσης συνέχισε λέγοντας (1) ότι πράγματι εκτοξεύτηκαν σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο της έκρηξης διάφορα αντικείμενα π.χ. σωλήνες διαφόρων διαμετρημάτων και μήκους 2 έως 4 μέτρα τραυματίζοντας κόσμο! (2) και τα 98 κοντέινερ εξαφανίσθηκαν ολοσχερώς λόγω του ισχυρού ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε από την σφοδρή έκρηξη!

Επιπλέον πρόσθεσε ότι πριν περίπου μία εβδομάδα άρχισαν να εμφανίζονται «αλλοιώσεις» στο εξωτερικό περίβλημα κάποιων κοντέινερ!.....που πιθανότατα να οφείλονται από την δημιουργία «συμπίεσης αερίων» μέσα στα κοντέινερ!


Η εγκληματική αμέλεια «προφύλαξης» / «αποθήκευσης» με κανόνες ασφαλείας των 98 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες ( φορτίο θανάτου ) που ήταν τοποθετημένα στην «ύπαιθρο»  κοντά στην περίμετρο της ναυτική βάσης της Εθνικής Φρουράς, η οποία μάλιστα γειτνιάζει με τον μεγαλύτερο Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό (767MW) της ΑΗΚ στο Βασιλικό, θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και να τεθούν άμεσα προ των ευθυνών τους όλοι οι υπαίτιοι!


Ως απόρροια της χωρίς προηγούμενο εγκληματικής αμέλειας είναι........η διευκόλυνση ιδανικών «συνθηκών» δολιοφθοράς!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στις 04.27 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξέσπασε φωτιά κοντά στα κοντέινερ από άγνωστη αιτία!! Στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, χωρίς όμως να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά με αποτέλεσμα να επεκταθεί  πυροδοτώντας το σκάσιμο δύο παραπλήσιων κοντέινερ! 

Τι προκάλεσε όμως το «έναυσμα» της πυρκαγιάς ερευνάται από Κυπριακές Αρχές με την βοήθεια «δέκα» ειδικών πυροτεχνουργών από τον Ελληνικό Στρατό / Ναυτικό / Αεροπορία και την Ελληνική Αστυνομία!

Η μεγάλης ισχύος έκρηξης, έχει δημιουργήσει συνθήκες έλλειψης παραγωγής ρεύματος της τάξεως των 767MW ή το 54,8% της συνολικής παραγωγής της Κύπρου, διότι τα ηλεκτρονικά συστήματα του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού του Βασιλικού υπέστησαν εκτεταμένες ζημίες από το ωστικό κύμα με αποτέλεσμα ο Σταθμός να τεθεί εκτός λειτουργίας!


Η ΑΗΚ ερευνά την δυνατότητα λειτουργίας του Σταθμού «manually» μέχρις ότου επιδιορθωθεί / αποκατασταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργίας του. Η ανάγκη γρήγορης αποκατάστασης είναι επιτακτική διότι η Κύπρος βρίσκετε στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου!

Με την άφιξη δύο γεννητριών των 60MW από την Ελλάδα και 10 γεννήτριες των 0,5MW  από το Ισραήλ θα μπορέσει η ΑΗΚ (μαζί με το υπόλοιπο 45,2% που καλύπτεται από τους Ηλεκτροπαραγωγικούς Σταθμούς Μονής και Δεκέλειας) «οριακά» να καλύψει της ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κύπρου  σε ώρα «αιχμής»!

Οι δύο Σταθμοί Αφαλάτωσης στην Λεμεσό που έπαιρναν ρεύμα από το Σταθμό του Βασιλικού, λειτουργούν μόνο τις νυκτερινές ώρες!....με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική έλλειψη νερού!....το οποίο μαζί με το ρεύμα είναι «αγαθά» απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των υποδομών της Κύπρου!

Η ανταπόκριση του κοινού στην εξοικονόμηση ρεύματος και νερού λόγω των έκτακτων συνθηκών  είναι πράγματι αξιοθαύμαστη!

Η «οικονομική» καταστροφή της Κύπρου ίσως να είναι το «ζητούμενο».......λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επίλυσης του Κυπριακού!....και την πρόσφατη ΑΟΖ συμφωνία μεταξύ της Ισραηλινής  και της Κυπριακής Κυβέρνησης!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου