Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Η υπέροχη εύθυμη χήρα της Λυρικής!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με ένα θερμό  χειροκρότημα το κοινό της πρεμιέρας αντάμειψε τους συντελεστές της «Εύθυμης Χήρας» στο θέατρο Ολύμπια. Η θρυλική βιεννέζικη οπερέτα με την υπέροχη μουσική του Φραντς Λέχαρ επέστρεψε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για έναν νέο κύκλο  παραστάσεων μέσα στον Μάιο 2013 (υπολείπονται οι ημερομηνίες 19, 22, 24, 25, 26 Μαΐου 2013 στις 20.00).


Το θέαμα που απολαύσαμε σκηνοθετημένο (επεξεργασία, επιμέλεια κειμένου)  από το Δημήτρη Λιγνάδη, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ήταν ευχάριστο, ανάλαφρο, καλαίσθητο, με στιγμές γέλιου, παρεξηγήσεων αλλά και συγκίνησης.  

Η γεμάτη ανατροπές ιστορία της εύθυμης χήρας Άννας Γκλάβαρι, η οποία πρέπει να παντρευτεί συντοπίτη της για να μην χάσει την τεράστια περιουσία της και να σώσει την χώρα της από τη χρεοκοπία, τα σκηνικά  και τα κοστούμια της Εύας Νάθενα, - όλα κόκκινα στην πρώτη πράξη, χρυσά στην δεύτερη και μαύρα στην τρίτη - μας μετέφεραν στα Παριζιάνικα σαλόνια των αρχών του 20ου αιώνα.

Το πρεσβευτικό ζεύγος της Κίνας, η πρέσβειρα της Αυστρίας, η Εύα Νάθενα κι ο Δημήτρης Λιγνάδης.



Η αναβίωση της χορογραφίας του Φώτη Διαμαντόπουλου με άρωμα από τα διάσημα καμπαρέ του Παρισιού και οι φωτισμοί του Νίκου Εργαζάκη συμπλήρωσαν την εικόνα της λαμπερής εποχής στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία του έργου. Η Έλενα Κελεσίδη στον ομώνυμο ρόλο έκλεψε τις εντυπώσεις ενώ και οι Διονύσης Σούρμπης, Τάσος Αποστόλου, Βασιλική Καραγιάννη και Γιάννης Χριστόπουλος στους πρωταγωνιστικούς ρόλους χειροκροτήθηκαν θερμότατα.

Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, Βασιλική Καραγιάννη (Βαλεντίνη), Μύρων Μιχαηλίδης, Έλενα Κελεσίδου (Άννα Γκλάβαρι-εύθυμη χήρα).

Η Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό την διεύθυνση του Γιώργου Βράνου ερμήνευσε το έργο με συνέπεια και ζωντάνια και η Χορωδία της ΕΛΣ, υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, ήταν δεμένη και με καλή σκηνική παρουσία. Οι χορεύτριες και οι χορευτές του μπαλέτου της ΕΛΣ απέδωσαν την χορογραφία με κέφι και ρυθμό.

Μύρων Μιχαηλίδης(καλλιτεχνικός δ/ντής ΕΛΣ), Διονύσης Σούρμπης (\Ντανίλο Ντανίλοβιτς), Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος πρόεδρος ΕΛΣ, Τάσος Αποστόλου (βαρόνος Μίρκο Ζέτα), Γιάννης Χριστόπουλος (Καμίγ ντε Ροσιγιόν).


Η Εύθυμη χήρα είναι μια από τις οπερέτες που έχουν παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Τα βιεννέζικα βαλς, η ανάλαφρη πρόζα, οι γλυκές, νοσταλγικές μελωδίες και η παιχνιδιάρικη ιστορία, είναι τα στοιχεία που την κάνουν τόσο αγαπητή. Μάλιστα στο Παρίσι, μετά την μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων, οι Γάλλοι θεατές την χαρακτήρισαν «très Parisienne».

H  Μελίτα Σούμπερτ, ο Γιώργος Γραμματικάκης, αντιπρόεδρος ΕΛΣ, κι ο Μύρων Μιχαηλίδης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου