Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Εκδήλωση: «Κύπρος γη Ελληνική»!!

Παρουσιάζει  η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Κύπρος γη Ελληνική» ήταν το θέμα του αφιερώματος του Δήμου Κηφισιάς, για την Κύπρο, την Κυριακή 28 Απριλίου 2013  και ώρα 11.00πμ. Στην μεγάλη αίθουσα, χωρητικότητας περίπου 500 θέσεων, του κινηματογράφου Cinemax στην Λεωφόρο Κηφισίας 245, απέναντι από το Ζηρίνειο (η οποία είχε ευγενώς παραχωρηθεί από τις επιχειρήσεις Τσακαλάκη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης) προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση  περίπου 200 άτομα! 



Στην αρχή χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτριος Βικέλας», του Δήμου Κηφισιάς Γιώργος  Παπαδόπουλος και δύο εκπρόσωποι Κυπριακών Συλλόγων της Ελλάδας. Επίσης, χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης.  


Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο καθηγητής, της ιστορίας της επιστήμης, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος. Η ομιλία του καθήλωσε και γοήτευσε το ακροατήριο. Μίλησε, όπως πάντα, από στήθους με το ασύρματο μικρόφωνο στο χέρι, περιφερόμενος κοντά στο κοινό.

Δείχνοντας πολλές εκπληκτικές εικόνες, μας έβαλε όλους  μέσα σε ένα αρχαίο κρουαζιερόπλοιο που λεγόταν «Συρακούσα» και ναυπηγήθηκε στη Σικελία το 240 π.Χ.,  με εντολή του βασιλέως Ιέρωνος Β’. Ναυπηγός ο Κορίνθιος  Αρχίας και επιβλέπων μηχανικός ο μεγάλος Αρχιμήδης. Υπήρξε το μεγαλύτερο  σκάφος της αρχαιότητας, με μήκος 80 cm και εκτόπισμα 4.000 t. Με τη φαντασία μας βρεθήκαμε στην αρχαία εποχή.

Το ταξίδι άρχισε από τη λιμνοθάλασσα Κηφισιάδα (!) στην ακτή του Ατλαντικού της Μαυρουσίας (Μαρόκου). Διασχίσαμε την Έσω Θάλασσα (Μεσόγειο), περνώντας από πλήθος νησιών (όλα Ελληνικά) και παράκτιων πόλεων (όλες Ελληνικές).

Τελικά φτάσαμε στη δυτική ακτή της Κύπρου, στην Πάφο, όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη. Μας ξενάγησε σε όλη τη Μεγαλόνησο περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο τις πόλεις, τα κτίσματα και τους διάσημους Κύπριους.

Τόνισε την προσωπικότητα του φιλόσοφου Ζήνωνος του Κιτιέως, θεμελιωτή της στωικής φιλοσοφίας. Το έργο του  μαζί με την ομορφιά της Αφροδίτης και τον ηρωισμό των παλικαριών της ΕΟΚΑ,  που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ένωση με την μητέρα Ελλάδα, αποτελούν ανεκτίμητη προσφορά της Κύπρου στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ο ομιλητής απήγγειλε δύο αξιόλογα ποιήματα: την «Ελένη» του Σεφέρη και ένα δικό του με τον τίτλο «Κύπρος», που μας συγκίνησε ιδιαίτερα.

Στο Β’ μέρος της εκδήλωσης η 25 μελής χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΚΥΠΡΟΣ», υπό τη διεύθυνση του Ιλιανού Οικονομάκη, τραγούδησε με επιτυχία έργα κύπριων συνθετών και στιχουργών. Μερικά από αυτά αποδόθηκαν στην κυπριακή διάλεκτο, που όπως μας εξήγησε ο ομιλητής προέρχεται από την αρχαία αρκαδική με επίδραση της κρητικής ντοπιολαλιάς.

Ξαναθυμηθήκαμε την ελληνική Κύπρο, που τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αρχή είχε εντελώς.......ξεχάσει!

Ελπίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται συχνότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου