Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ορκίστηκε η Ερευνητική Επιτροπή για το θέμα των ευθυνών της κυπριακής κρίσης!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Να ερευνήσουν κατά προτεραιότητα τον ίδιο, την οικογένειά του καθώς και τις συναλλαγές του Δικηγορικού του γραφείου ζήτησε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από τους δικαστές που θα εξετάσουν τους λόγους κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.


Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας των τριών δικαστών, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε:

«Επειδή αυτές τις ημέρες ευρίσκομαι και ο ίδιος υπό κρίση, σας παρακαλώ όπως κατά προτεραιότητα εξετάσετε με αυξημένη αυστηρότητα τα όσα αμέσως ή εμμέσως μου αποδίδονται και μην περιοριστείτε στους εξ αγχιστείας συγγενείς μου, αλλά επεκτείνετε την έρευνά σας και στις συναλλαγές του Δικηγορικού Γραφείου, του οποίου μέχρι πρότινος ήμουν συνέταιρος».  


Πρόεδρος της τριμελούς Επιτροπής διορίστηκε ο Γεώργιος Πικής, πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μέλη είναι οι πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

Μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ο διορισμός και η ανάληψη των καθηκόντων των μελών της Επιτροπής δεν αποτελεί παρά το ελάχιστο που οφείλει το κράτος προς τους πολίτες του.

Η σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας και του λαού μας, επισήμανε, είναι χωρίς αμφιβολία το αποτέλεσμα μιας συνέργειας παραγόντων που οφείλονται σε εξωγενείς, αλλά και εσωγενείς παράγοντες.

Μια σειρά πράξεων ή παραλείψεων προσώπων εντεταλμένων στη διαχείριση της οικονομίας ή του τραπεζικού συστήματος, επισήμανε, οδήγησαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας τη χώρα, αλλά και στη διάλυση μιας των μεγαλυτέρων Τραπεζών και στην απώλεια δισεκατομμυρίων από την απομείωση των καταθέσεων στην άλλη.

Τις συνέπειες, ανέφερε, καλούνται να υποστούν αθώοι συμπολίτες μας οι οποίοι δικαίως και αξιούν την τιμωρία των όποιων υπευθύνων.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θεωρούμε πως θα είμαστε εξίσου υπεύθυνοι, αν δεν ανταποκρινόμαστε στην αξίωση των πολιτών για απονομή δικαιοσύνης».

Δεν έχω και ούτε και ο λαός έχει την παραμικρή αμφιβολία πως θα φέρετε σε πέρας το βαρύτατο φορτίο που σας εναποτίθεται ώστε επιτέλους να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα μέσα από την απόδοση ποινικών, αστικών και πολιτικών υπευθύνων εις όσους τυχόν τις φέρουν.

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργος Πικής περιορίστηκε σε μια λακωνική δήλωση:

«Ευελπιστούμε στο μέτρο των δυνάμεών μας ότι θα επιτελέσουμε το καθήκον μας στο ακέραιο. Οφειλή προς πάντες»....τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου