Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Από κόσκινο περνούν και άλλοι «αιρετοί» της Θεσσαλονίκης!

Για την αντιγραφή ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Συνολικά «15» αιρετοί του νομού Θεσσαλονίκης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καθίσουν σύντομα στο σκαμνί για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Η καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου φαίνεται πως άνοιξε τον δρόμο και τις τελευταίες ημέρες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν «πάρει φωτιά».


Μιλώντας στην «Κ» στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης υποστηρίζουν ότι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων, πρώην και νυν, κυρίως της τελευταίας τετραετίας, έχουν μπει στο στόχαστρο ενδελεχών ελέγχων.   


«Το μόνο που κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τις εισαγγελικές αρχές. Δεν έχουμε χρόνο για τις δουλειές μας. Ο φόρτος εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλος. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και οι οικονομικοί επιθεωρητές μας ζητούν συνεχώς στοιχεία» αναφέρει στην «Κ» στενός συνεργάτης του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αθανάσιου Καρούντζου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι λίγοι οι αιρετοί του νομού Θεσσαλονίκης, που έχουν χάσει……τον ύπνο τους και τηλεφωνούν συνεχώς προκειμένου να ενημερωθούν εάν και τα δικά τους ονόματα συγκαταλέγονται στη λίστα με τους αιρετούς που ελέγχονται για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρουν επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα, είναι πολύ πιθανό ορισμένοι αιρετοί να ακολουθήσουν τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στις φυλακές. «Εμείς χορηγώντας τα στοιχεία, προχωρούμε και σε έναν δικό μας έλεγχο, σύμφωνα με τον οποίο, ακόμη και εν ενεργεία δήμαρχοι κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ακόμη και αν ο αιρετός αθωωθεί κατά τη δικαστική διαδικασία, ο καταλογισμός θα υπάρχει», τονίζουν.

Μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου υποστηρίζει ότι οι πρώτοι, που ζήτησαν να υπαχθούν στον προληπτικό έλεγχο του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2006 με τον νόμο 3463/2006 (ΔΚΚ) ήταν οι αυτοδιοικητικοί. «Είμαστε υπέρ του ελέγχου νομιμότητας όλων των πράξεων όλων των οργάνων της αυτοδιοίκησης αλλά είμαστε κατά των ελέγχων σκοπιμότητας γιατί καταλύουν τη διοικητική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, που προβλέπεται από το Σύνταγμα», αναφέρει το μέλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και συμπληρώνει: «Φυσικά και πρέπει να ελέγχονται και να τιμωρούνται όσοι είναι καταχραστές δημοσίου χρήματος, πρέπει όμως αυτό να γίνεται με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και ύστερα από μια δίκαιη δίκη και όχι με βάση την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» και την έκταση της δημοσιότητας που παίρνει κάθε φορά».

Περιορισμό των ελέγχων στη νομιμότητα των αποφάσεων ζητά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. «Πάγια άποψή μου είναι να γίνονται έλεγχοι. Και μάλιστα αυστηρότεροι από αυτούς που γίνονται σήμερα. Ωστόσο, αυτοί θα είναι καλό να αφορούν στη νομιμότητα αποφάσεων αφού πολιτική διοίκηση ασκεί η εκάστοτε εκλεγμένη διοίκηση.

Οι ίδιοι οι δήμαρχοι προτείνουμε να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι, να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο έργο και τα οικονομικά μας» συμπληρώνει και καταλήγει: «δυστυχώς πολλοί έλεγχοι παρεκκλίνουν από τον έλεγχο της νομιμότητας».

Βολές κατά του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή που πρόσφατα έκανε λόγο για «το μεγάλο φαγοπότι των δήμων» εξαπολύει ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης. «Οι δηλώσεις αυτές δεν τιμούν αρχικά τον ίδιο τον κ. Ρακιντζή και πρέπει να επέμβει άμεσα ο εισαγγελέας» σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Λαφαζανίδης.

Αναφερόμενος στην καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου τη χαρακτηρίζει «υπερβολική».

«Δεν μπορούμε να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά σε επίπεδο λειτουργών του δημοσίου. Τον Παπαγεωργόπουλο τον εκτιμούσα στο παρελθόν, τον εκτιμώ και τώρα.

Δεν προέκυψαν στοιχεία 100% σε βάρος του», αναφέρει. «Να κυνηγάς όμως τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αυτόν τον τρόπο που είναι το τελευταίο προπύργιο δεν είναι καλό και σωστό» σημειώνει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου. Καταλήγει λέγοντας ότι «οι δήμοι αλλά και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο. Να κάνουμε όμως ελέγχους και να μη ρίχνουμε λάσπη».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης σημειώνει ότι «μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την ισόβια κάθειρξη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου όλοι οι αιρετοί έχουν θορυβηθεί». «Προσωπικά είμαι υπέρ της διαφάνειας και των ελέγχων.

Έχουμε δικαίωμα να διασφαλίζουμε τα χρήματά μας και να ελεγχόμαστε. Άλλωστε οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο κοντινότερος στον πολίτη θεσμός και οφείλει να είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας» καταλήγει ο κ. Μπακογλίδης. «Αυστηρότερους ελέγχους» ζητά και ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Μπίκος. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Να κάνουν ελέγχους όποιοι θέλουν αρκεί να μην δυσκολεύουν το έργο μας» καταλήγει.

Έρχονται δημεύσεις περιουσιών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς σε σχετική συνέντευξη τύπου, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται εμφανίζεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και να προχωρήσει σε δημεύσεις περιουσιών σε βάρος όλων όσοι έχουν κριθεί ένοχοι για την υπεξαίρεση. Στο στόχαστρο ωστόσο του Γιάννη Μπουτάρη μπαίνει και η εταιρία των ορκωτών λογιστών η οποία είχε την ευθύνη και τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου από το 2002 έως το 2009.

Μιλώντας στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης σχολιάζει πως «η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να κάνει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να ζητήσει δήμευση περιουσιών όσων έχουν καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί πως στο μικροσκόπιο του δήμου θα μπει και η εταιρία «Ορθολογισμός», η οποία είχε αναλάβει τη φοροτεχνική υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης και την εγκατάσταση του διπλογραφικού συστήματος.

«Ισχυρό μήνυμα»

Μιλώντας στην «Κ» ο πολιτικός επιστήμονας, Αλέξανδρος Παπουτσής τονίζει ότι με αφορμή την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου θα πρέπει να ξεκινήσει μία αντίστροφη των τελευταίων ετών πορεία. «Το καθεστώς ατιμωρησίας, η παγιωμένη πεποίθηση πως κανείς δεν ελέγχεται και δεν λογοδοτεί πρέπει να λάβει τέλος.

Το μήνυμα που εκπέμπεται προς κάθε κατεύθυνση είναι ισχυρό και παραλήπτες είναι και οι αιρετοί άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς δεν αφορούσαν δυστυχώς μόνο το κεντρικό πολιτικό σύστημα αλλά και τους ΟΤΑ», λεει μεταξύ άλλων ο κ. Παπουτσής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναγκαία προϋπόθεση της υπέρβασης της κρίσης είναι η τιμωρία των υπευθύνων αλλά και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου  προς αποφυγή επανάληψης τέτοιων φαινομένων. «Το ζήτημα είναι και πολιτικό καθώς αφορά τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος σε κάθε του βαθμίδα», καταλήγει.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Βέβαια, η καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Και κατά το παρελθόν δεν ήταν λίγες οι υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος από τοπικούς άρχοντες.

Πρώην νομάρχες και περιφερειάρχες καθώς και σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, ενώ έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών τους και ελέγχου του πόθεν έσχες. Ήδη, πολλές περιπτώσεις περιγράφονται στην προηγούμενη έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012 και αφορούσαν 1.245 υποθέσεις για τον στενό δημόσιο τομέα (δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα, δήμοι και περιφέρειες) και 655 για ΔΕΚΟ και οργανισμούς. Μάλιστα, τα δικαστήρια έχουν ασχοληθεί με πλήθος υποθέσεων που αφορούν δράσεις στελεχών των ΟΤΑ.

- Δέκα χρόνια μετά το χαμό των μαθητών στα Τέμπη έφθασε στη Δικαιοσύνη μια υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί στη μνήμη των παιδιών. Στις 17 Φεβρουαρίου 2013 με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης ο πρώην δήμαρχος του δήμου  Αποστόλου Παύλου Ημαθίας και ένας δημοτικός ταμίας παραπέμπονται για δίκη στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με την κατηγορία - την οποία οι ίδιοι αρνούνται - υπεξαίρεσης 1,3 εκ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου την περίοδο από 2033 έως 2006.

- Εικονικά δελτία «πάσο» για ανάπηρους έκαναν το γύρο του Κιλκίς εμπλέκοντας μεταξύ άλλων έναν από τους αιρετούς της περιοχής. Ο 58χρονος κτηνίατρος Βαγγέλης Μπαλάσκας ξεκίνησε την αυτοδιοικητική πορεία του το 1998 ως νομαρχιακός σύμβουλος στο Κιλκίς, ενώ από το 2003 υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

Διετέλεσε επί δύο θητείες νομάρχης (2006 και 2010), ενώ τον Νοέμβριο του 2010 γίνεται ο πρώτος δήμαρχος του Καλλικράτη στον δήμο Κιλκίς. Τον «έκαψε» η υπόθεση με τη χορήγηση χιλιάδων δελτίων αναπηρίας κατά τη διετία 2007-2008 που έφθασε στη Δικαιοσύνη.

- Τον Δεκέμβριο του 2012 μια άλλη δικαστική υπόθεση είχε προκαλέσει αίσθηση στα Τρίκαλα. Το πενταμελές Εφετείο Λάρισας έκρινε για δεύτερη φορά ένοχο –μετά το τριμελές Εφετείο- τον πρώην δήμαρχο Οιχαλίας Αθανάσιο Ζιώγκο, για χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για μεταδημοτεύσεις. Καταδίκασε κατά πλειοψηφία σε 16 μήνες φυλάκιση τον πρώην δήμαρχο και αθώωσε τους πολίτες που έκαναν αίτηση και χρησιμοποίησαν τις βεβαιώσεις.

- Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την καταδίκη του για δύο κατηγορίες υπεξαίρεσης αλλά και για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος ο νομάρχης Λασιθίου, Γιώργος Βασιλείου ο οποίος στη συνέχεια κατείχε και διοικητική θέση στην Περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς», το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για δύο κατηγορίες υπεξαίρεσης αλλά και για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος με τον ίδιο ωστόσο να αρνείται ότι διέπραξε τα σοβαρότατα αδικήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το έλλειμμα προκλήθηκε σε παρελθόντα χρόνο.

- Στο δήμο Αθηναίων μετά την εκλογή του Γιώργου Καμίνη, πολλές ήταν οι καταγγελίες κατά της προηγούμενης διοίκησης που είχαν ξεκινήσει προεκλογικά. Τον Δεκέμβριο του 2012 κατατέθηκε μήνυση από την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων με βάση στοιχείο για υπεξαίρεση χρημάτων από τα κυλικεία της εταιρείας για την οικονομική χρήση του 2010, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα και για τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου