Σάββατο 6 Απριλίου 2013

«Αττίλας 3: Πως κατέρρευσε η Κύπρος».....δημοσίευμα-έρευνα στο περιοδικό HotDoc!

Παρουσιάζει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

«Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις με τις οποίες συνδέεται δεν έχουν τίποτα από το θαύμα που είχε υποσχεθεί. Σε πολλά από τα οικονομικά γραφεία της Λευκωσίας ο Βγενόπουλος περιγράφεται ως ο άνθρωπος που μετέφερε την κόλαση στην Κύπρο».


Έτσι ξεκινά το δημοσίευμα-έρευνα στο περιοδικό HotDoc με τίτλο «Αττίλας 3: Πως κατέρρευσε η Κύπρος» ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, κάνοντας λόγο για άγνωστο δικηγόρο που εν μια νυκτί έγινε ο νούμερο ένα επιχειρηματίας της χώρας με 54.000 εργαζόμενους στον όμιλό του, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία λίγο πριν ξεσπάσει η κυπριακή κρίση όταν «ο ηγέτης της MIG, ο άγγελος της δυναμικής επιχειρηματικότητας έγινε έκπτωτος».   


Χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις όπως «αυλοκόλακας ορισμένων μέσων ενημέρωσης» και «Γιώργος Κοσκωτάς της νέας χιλιετίας», ο δημοσιογράφος κάνει ένα σύντομο flashback στην πορεία του κ. Βγενόπουλου που ξεκίνησε από ένα δικηγορικό γραφείο και στέκεται στην ημερομηνία-κλειδί «2006» όταν ο δικηγόρος και τραπεζίτης αγόρασε το 22% της Λαϊκής Τράπεζας. «Συμμαχώντας με έναν Κύπριο μέτοχο, ο κ. Βγενόπουλος κατάφερε να επιβάλλει σταδιακά την εξαγορά από τη Λαϊκή Τράπεζα…..της Marfin Εγνατίας.


Οι Κύπριοι ανεβάζουν το κόστος αυτής της εξαγοράς πάνω από το 1 δις. ευρώ. «Αγοράσαμε μια τελειωμένη τράπεζα σαν να αγοράζαμε τη μεγαλύτερη της Ελλάδας» σχολιάζει τότε στέλεχος της Λαϊκής» αναφέρει ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος υπογραμμίζει πως όταν δύο στελέχη της Λαϊκής ζήτησαν έλεγχο βιωσιμότητας της Marfin Εγνατίας, o κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε πως θα δεχόταν μόνο δική του ομάδα. «Η επιλογή της εξαγοράς της νέας τράπεζας συνοδεύτηκε από την αλλαγή του ΔΣ της Λαϊκής» συμπληρώνει ο κ. Βαξεβάνης.

Το κόλπο με τα υποκαταστήματα……

«Λίγο αργότερα, η Marfin Εγνατία από θυγατρική τράπεζα μετατρέπεται σε τράπεζα με υποκαταστήματα της Marfin Popular Bank. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά  στη διακίνηση του χρήματος» γράφει το HotDoc, τονίζοντας ότι διεθνώς ακολουθείται η αντίθετη πρακτική ώστε σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης σε μια χώρα να μην επηρεαστεί η μητρική εταιρεία.

«Το οικονομικό, τραπεζικό θαύμα δεν ήταν τίποτα άλλο από ένας απλός τρόπος συσσώρευσης χρήματος έξω από την Κύπρο, που προσέφερε δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε συγκεκριμένες ομάδες επιχειρηματιών και κέρδη σε όσους ήταν χειριστές ή διαμορφωτές της τραπεζικής πολιτικής» προσθέτει ο δημοσιογράφος, κάνοντας λόγο για δάνεια που μοιράστηκαν απλόχερα και ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας ολόκληρο το ΑΕΠ της Κύπρου!

Τα δις που «μοίρασε» η Λαϊκή Τράπεζα που δεν θα εισπραχθούν ποτέ…..

Τόσο η έρευνα του HotDoc όσο και δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» κάνουν λόγο για έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας προ ετών για τον τραπεζικό όμιλο Λαϊκής – Μαρφίν - Εγνατίας, η οποία διαπιστώνει ανάληψη κινδύνων, το ύψος και η φύση των οποίων προκαλεί τις ανησυχίες των εποπτικών αρχών.

«Διαπιστώνονται παρατυπίες και κενά σε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για χορήγηση δανείων, δάνεια σε επιχειρήσεις του ομίλου MIG δίνονται με όρους που δεν συναντώνται σε τραπεζικά δάνεια. Σε πολλές συνεδριάσεις που ορίζουν και εγκρίνουν όρους δανείων συμμετέχει και ο ίδιος ο Βγενόπουλος εκ μέρους της τράπεζας, παρότι είναι μέτοχος των εταιρειών που λαμβάνουν το δάνειο. 

Οι δανειοδοτούμενοι με μεγάλα δάνεια είναι αρκετές φορές συνεργάτες του Βγενόπουλου, φίλοι και μέτοχοι εταιρειών κοινών συμφερόντων, Οι όροι που εξασφαλίζουν είναι πέρα από την τραπεζική λογική και πολλά δάνεια είναι υψηλού κινδύνου»…..αναφέρει ο κ. Βαξεβάνης, σημειώνοντας πως κάπως έτσι η Λαϊκή έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίζει «απίθανο» να εισπραχθούν δάνεια τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ!

Απειλεί με μηνύσεις ο Βγενόπουλος….

Ο κ. Βγενόπουλος απάντησε τόσο στο δημοσίευμα του HotDoc και του Κώστα Βαξεβάνη όσο και στην εφημερίδα «Πολίτης» με ανακοινώσεις στις οποίες κάνει λόγο για λασπολογίες και καταγγέλλει εκβιασμό, προειδοποιώντας για μηνύσεις.

«Προχωρά σε ένα - αποκαλυπτικό - λασπορεπορτάζ, ανάξιο σχολιασμού. Είναι προφανές ότι ο Βαξεβάνης λειτουργεί σε έναν κόσμο άγνοιας, ανοησίας, λάσπης και υποκατάστασης των Αρχών αλλά και της Δικαιοσύνης από την αιχμηρή πένα του δημοσιογράφου-γάτα!

Δυστυχώς γι’ αυτόν, θα λογοδοτήσει στην πραγματική Δικαιοσύνη»….αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Βγενόπουλος στην ανακοίνωση για τον Κώστα Βαξεβάνη.

«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» περιλαμβάνει σειρά προστατευόμενων από τον νόμο προσωπικών δεδομένων πελατών της Λαϊκής Τράπεζας στα πλαίσια όχι «πορίσματος», όπως ψευδώς αναφέρεται, αλλά εκθέσεως ελέγχου της τράπεζας του 2009, η οποία έχει δεόντως απαντηθεί.

Ο δε κ. Γ. Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης του «Πολίτη», θα διωχθεί και για το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης ή και παράνομης βίας αφού έχει προηγηθεί συνάντησή του στην Ελλάδα με στελέχη της MIG που απέρριψαν αίτημά του για αγορά του Πολίτη» …..τονίζει, μεταξύ άλλων, ο τραπεζίτης στην ανακοίνωση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου