Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Έργα νέων καλλιτεχνών!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

H εικαστική δράση νέων καλλιτεχνών που πρωτοπορούν αποτελούν προτεραιότητα για τις περιοδικές εκθέσεις στο Μουσείο Κοσμήματος.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το ΜΚΗΛ στηρίζει έμπρακτα το σύγχρονο κόσμημα και τις διακοσμητικές τέχνες. Μέσα από εκθέσεις, παρουσιάσεις, και θεσμούς όπως η Biennale Νέων Σπουδαστών αλλά και με συνεργασίες με μουσεία και φορείς του εξωτερικού, προβάλλει συστηματικά το έργο πρωτοπόρων δημιουργών από όλο τον κόσμο.

Η ανάγκη να στηρίξουμε κλάδους των εφαρμοσμένων και διακοσμητικών τεχνών, όπως η κοσμηματοποιία, που κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην Ελληνική καλλιτεχνική παράδοση είναι επιτακτική, ιδιαίτερα σήμερα.


Έτσι για την φετινή άνοιξη, το Μουσείο Κοσμήματος επιλέγει να παρουσιάσει την πρόσφατη δουλειά της Μαρίας Κουτμάνη. Δημιουργίες σε κοσμήματα και αντικείμενα με βάση τη χρήση υφασμάτων και την τεχνική φέλτινγκ.

Για το ΜΚΗΛ το ιδιαίτερο  ενδιαφέρον των κατασκευών παρουσιάζεται στην αρτιότητα της κατασκευής αλλά και της έμπνευσης των αντικειμένων. Η Μαρία Κουτμάνη εμπνέεται από τον Όμηρο, και ονομάζει τη συλλογή της «Έννεπε Μούσα». Μαλλί, μετάξι, παλιά εργόχειρα, μέταλλα και ημιπολύτιμοι λίθοι ζωντανεύουν στίχους από την Οδύσσεια.

Όπως μας περιγράφει η κυρία Κουτμάνη «Σπείρες, ελικοειδή μοτίβα, καμπύλες φόρμες και κυματοειδείς γραμμές μαρτυρούν την τέχνη της Ομηρικής εποχής ενώ υπαινίσσονται την αέναη κίνηση και ροή της ενέργειας που χαρακτηρίζουν τον κόσμο. Μετουσιώνω τα βαμβακερά νήματα από τα χέρια της γιαγιάς σε πλεχτά κομψοτεχνήματα.

Ακολουθώ την βαρύτητα παραπέμποντας με τα σχέδια μου σε ιστία πλοίων ή στημόνια αρχαίων αργαλειών. Χρησιμοποιώ παραδοσιακές τεχνικές από το φέλτινγκ μέχρι την κατεργασία φύλλων μετάλλου παρουσιάζοντας έντονα χρώματα. Γήινα καφετιά, βαθυκόκκινα, θαλασσοπράσινα, γαλάζια τ’ ουρανού, ρόδινα και μαβιά της αυγής, ασημένιο και χρυσό, που φλερτάρουν με το λευκό και το μαύρο συνθέτοντας ένα ονειρικό τοπίο απ όπου αναδύονται αρχαίες μνήμες».

Τα κοσμήματά της χαρακτηρίζονται από το σύγχρονο χαρακτήρα τους, καθώς είναι υπερμεγέθη, τρισδιάστατα, πολύχρωμα ενώ η φόρμα τους συνδέει άριστα την αισθητική με τη χρηστικότητα. Πάνω απ’ όλα, τα κοσμήματα της έκθεσης, απηχούν εύγλωττα την ανάγκη για δημιουργία και υπογραμμίζουν την ελπιδοφόρα δυναμική μιας νέας γενιάς. Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται στο ισόγειο του Μουσείου όπου δεν υπάρχει χρέωση εισιτηρίου.

Μουσείο: Τετάρτη έως Σάββατο: 9.00 -15.00, Κυριακή 11.00 -16.00
Δευτέρα και Τρίτη: Κλειστά. Επίσης κλειστά  κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα κλειστά και αντ’ αυτού ανοιχτά  την προηγούμενη Τρίτη.
Γραφεία και βιβλιοθήκη: Δευτέρα - Παρασκευή: 9.00- 15.00
Σάββατο ελεύθερη είσοδος.

Σχολικές Ομάδες: Συνεχίζονται τα Εκπαιδευτικά προγράμματα σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες βαθμίδες κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή για τα σχολεία της Αττικής και τα Σαββατοκύριακα για τα σχολεία της περιφέρειας, μετά από κράτηση στο Μουσείο στο τηλέφωνο 2109221044.

Συνεχίζεται η περιοδική έκθεση «Από τη Ντουλάπα στη Δεξίωση, καθημερινά και βραδινά τσαντάκια από τη συλλογή της Λίζας Μούσση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου