Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Προσωπικότητες στο Παρίσι!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο παραβρέθηκαν στην 12η Ετήσια Συνάντηση των Πρέσβεων  Καλής Θελήσεως της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της στο Παρίσι.

Φέτος για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν  «Καλλιτέχνες για την Ειρήνη», «Πρωταθλητές για τον Αθλητισμό» και «Ειδικοί  Αντιπρόσωποι για την Παιδεία» δηλαδή όλες οι κατηγορίες αγγελιαφόρων της UNESCO. Μεταξύ αυτών ήταν και η Eλληνίδα Πρέσβης  Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Ο Τούρκος συνθέτης Zulfu Livaneli , ο αρχιτέκτονας Renzo Piano η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η Claudia Cardinale.

Τις εργασίες της Συνάντησης άνοιξε, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova. Οι Πρέσβεις  παρουσίασαν τη δράση τους για τη χρονιά που πέρασε. Η  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στο έργο που υλοποίησε ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ»  και το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια», το νέο μεγάλο όραμα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών η οποία θα εγκαινιαστεί μέσα στο 2013,  στις συνεργασίες που είχε και στο ανθρωπιστικό της έργο για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων και τη στήριξη σχολείων στην Ελλάδα.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με την γενική δ/ντρια της UNESCO Irina Bokova.

Στη συνέχεια Πρέσβεις από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση έκαναν δραματική έκκληση για την παύση των συγκρούσεων και για την  προστασία της ελευθερίας. Όλοι  έθεσαν ως βασική προτεραιότητα  να βοηθήσουν την UNESCO και τα κράτη-μέλη της ώστε να επενδύσουν  στην εκπαίδευση των νέων.  

Μια προσπάθεια που θα συμβάλει  στην καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας  και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων που διογκώνονται εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης. 

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με τον συνθέτη Jean-Michel Zarre και η πριγκίπισσα Firyal της Ιορδανίας.

Οι αποφάσεις των πρέσβεων βασίστηκαν στην Ετήσια Παγκόσμια Έκθεση της UNESCO για το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση για όλους» που παρουσιάστηκε με βασικό ομιλητή  τον πρώην πρωθυπουργό  και ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια εκπαίδευση Gordon Brown.

Μετά το πέρας της Συνάντησης η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Είναι βασικό μέλημα της  UNESCO, όσο πλησιάζουμε  προς το 2015,  δηλαδή στη λήξη  της προθεσμίας των Αναπτυξιακών Στόχων του ΟΗΕ για τη Χιλιετία, να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να πάνε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά  σχολείο.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με την πρώτη κυρία του Ατζερμπαϊτζάν   Mehriban Aliyeva.

Αυτές οι προσπάθειες αφορούν όλες τις χώρες  καθώς η παγκόσμια κρίση πλήττει πολλά από τα ανθρωπιστικά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε  για το μέλλον των παιδιών».

Επίσης ένα νέο μέλος ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως, ο συλλέκτης έργων Ισλαμικής τέχνης Nasser D. Khalili.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου