Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Το χρυσό αυγό του φιδιού και οι....εφησυχάζοντες!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Αλήθεια, τι είναι πιο κρίσιμο και επικίνδυνο; Το μνημόνιο με τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα του και το αμφίβολο αποτέλεσμα  ή η όσα κρύβονται πίσω από την έκρηξη ρατσιστικής βίας που παίρνει χαρακτήρα χιονοστιβάδας σε ορισμένες περιοxές;;
Η άποψη μου είναι σαφής και κατηγορηματική: Κάθε οικονομικό ή ακόμα και θεσμικό μέτρο μπορεί να «θεραπευτεί» μέσα στη δημοκρατία μας. Όσο έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε αυτούς που θα ασκούν την κάθε είδους  εξουσία, θα έχουμε και τη δυνατότητα να τους καταργούμε (αναφέρομαι και σε πρόσωπα αλλά και σε πολιτικές).

Όταν και αν αυτό αντικατασταθεί από τη βία και το φόβο, τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο όπως χθες. Τίποτα δεν θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε αναίμακτα. Η ιστορία μας διδάσκει ότι ο ναζισμός στη Γερμανία στοίχισε εκατομμύρια νεκρούς, κοινωνική καταστροφή και πισογύρισμα των δημοκρατικών διεκδικήσεων για πολλές δεκαετίες.
Ίσως αντιτείνετε: Καλά, παίρνεις τόσο σοβαρά λίγες εκατοντάδες ηλίθιους «σφίχτες»; Η απάντηση μου είναι...ΝΑΙ, τους παίρνω πολύ σοβαρά.  Πρώτα απόλα γιατί δείχνουν να έχουν ρίζες πολύ βαθιά στο κράτος και ειδικά στα τμήματα αυτά που έχουν αρμοδιότητα να προστατεύουν τα δικαιώματα μας.  

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος δήλωσε ότι η επιρροή του μορφώματος στα Σώματα Ασφαλείας φθάνει στο 60%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο δικαστικό σώμα, αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν «πυρήνες» που επιδιώκουν να αποκτήσουν ουσιαστική δύναμη.
Εδώ αξίζει να σας θυμίσουμε:
- Το πρωτοσέλιδο  της εφημερίδας ΒΗΜΑ για «ένα πραξικόπημα που δεν έγινε».
- Το ότι πέρυσι στην Σχολή Ευελπίδων ορισμένοι Ευέλπιδες τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. Σημείωση: Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική τιμωρία.
- Τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για διασυνδέσεις (και συνεργασία) της Χρυσής Αυγής με άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας.

- Τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα στα ειδικά τμήματα που ψήφισαν οι ένστολοι (πχ στην Καισαριανή  που ψηφίζουν οι άνδρες των ΜΑΤ).

- Το ιστορικό προηγούμενο πολλών χωρών που μέσα από οικονομικές κρίσεις γεννήθηκαν νεοφασιστικά κινήματα τα οποία πολιτεύθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως η Χρυσή Αυγή  στην χώρα μας.

- Ερώτηση βουλευτών της (συγκυβερνώσας) ΔΗΜΑΡ στις 5 Νοεμβρίου 2012 που σημειώνει: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κινήσεις για τη δημιουργία ομάδων πολιτοφυλακής, με στρατολογήσεις και εκπαίδευση πολιτών με σκοπό να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, ώστε «να αντιμετωπίσουν την αύξηση της εγκληματικότητας, το χάος που θα προκύψει από ενδεχόμενη χρεοκοπία και τον εξωτερικό εχθρό που επιβουλεύεται τη χώρα». Η λειτουργία και ο σκοπός αυτών των αυτόκλητων πολιτοφυλακών παραπέμπουν σε  παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Με ακροδεξιά ρητορική, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία και να διεκδικήσουν ρόλο υποκατάστατου και συμπαραστάτη των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, η αποστολή των οποίων απορρέει από το Σύνταγμα και είναι, αφενός η πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, η περιφρούρηση του Δημοκρατικού πολιτεύματος και της έννομης τάξης και η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, αφετέρου η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους. 

- Άρθρο του  Κωστή  Παπαϊωάννου, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εκπρόσωπου  του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, όπου σημειώνει: «Η αντίδραση των αρχών αποδεικνύει ανύπαρκτη επίγνωση του μεγέθους της νεοναζιστικής απειλής. Και βέβαια, η ίδια έλλειψη επίγνωσης επιδεικνύεται και στο γενικότερο ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η ισχυρότατη αίσθηση ατιμωρησίας των αστυνομικών υπαλλήλων και η ιδιότυπη «συναδελφική ομερτά» δεν δικαιολογούν καμιά αδράνεια από τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.

Το χαρακτηριστικό της νέας περιόδου της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι οι αυτονομήσεις, τα «μικρά πραξικοπήματα», που φανερώνουν μια δομική τάση προς ασυνταξία. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σαφής ιδεολογική σήμανση των αυτονομήσεων αυτών. Έχουμε άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονται σε ανοιχτή συνεννόηση με μέλη της Χρυσής Αυγής και δικυκλιστές της αστυνομίας που επαίρονται ανοιχτά πως ανήκουν στο νεοναζιστικό μόρφωμα.

Δεν αντιμετωπίζουμε πια υπόγειες διαδρομές, αλλά εμφανείς θυλάκους της μαφιόζικης συμμορίας εντός της ΕΛ.ΑΣ. Η συνήθης διατύπωση πως η Χρυσή Αυγή έχει κατά καιρούς λειτουργήσει ως μακρύς βραχίονας των διωκτικών μηχανισμών τείνει να αντιστραφεί: μέρη της ΕΛ.ΑΣ. αποτελούν βραχίονα των ναζιστών. Ένας μηχανισμός έχει κυριεύσει ολόκληρα αστυνομικά τμήματα και αναπτύσσει συμπεριφορές οργανωμένου εγκλήματος. Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να ξηλωθεί». 
 
Πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα εξής:
1) Υπάρχει μια προϊούσα ηθική  κατακρήμνιση του πολιτικού συστήματος στην χώρα μας. Δυστυχώς σε αυτή την εξέλιξη έπαιξαν και παίζουν  ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία υπερασπίζονται χωρίς αξιοπιστία τα εκάστοτε κυβερνητικά κόμματα και την εκάστοτε ασκούμενη πολιτική, ενώ αντιμετωπίζουν με ισοπεδωτική λαϊκίστικη κριτική κάθε διαφορετική φωνή ακόμα και αν προέρχεται μέσα από το ίδιο το κόμμα που αυτά στηρίζουν!! Έτσι απαξίωσαν το σύνολο της πολιτικής και των πολιτικών αφήνοντας ελεύθερο χώρο σε κάθε είδους λαϊκισμό και ιδιαίτερα στον εθνικιστικό-ξενόφοβο λαϊκισμό.
2) Δεν υπάρχει αξιόπιστη εθνική αστική τάξη η οποία θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο της εκσυγχρονιστικής πρωτοπορίας, ενώ και ο πνευματικός κόσμος  δείχνει να βρίσκεται σε ιδεολογική αμηχανία. Με λίγα λόγια το κενό της πολιτικής και των πολιτικών δεν φαίνεται να υπάρχουν εφεδρείες για να το καλύψουν.
3) Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης και στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κάποτε «Ευρωπαϊκό όραμα» πλέον έχει θολώσει, έχει πολιτική ασάφεια και οικονομική αναποτελεσματικότητα. Η κρίση έχει εξαπλωθεί (σε διαφορετικό βαθμό βέβαια) στο σύνολο των κρατών της ευρωζώνης, ενώ δεν υπάρχει σαφής πολιτική για την αντιμετώπιση της. Πολύ περισσότερο που πλέον οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες   έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για μια κοινότητα ισότιμων κρατών, αλλά για έναν οικονομικό χώρο όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως από την Γερμανία, δευτερευόντως από την Γαλλία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παίζουν τον ρόλο της τηλεοπτικής «γλάστρας»... Αλήθεια που είναι αυτός ο Μπαρόζο;;
Με λίγα λόγια οι μνημονιακές πολιτικές δεν γεννούν απλά ελλείμματα, ύφεση και κοινωνική κρίση  αλλά δυστυχώς γεννούν και απειλές δημοκρατικής εκτροπής.
Θέλω να πιστεύω ότι οι δημοκρατικοί πολίτες μπορεί να είναι απογοητευμένοι από τα κόμματα που στήριξαν στο παρελθόν, αλλά έχουν και μνήμη και κρίση για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι «λεβέντες» της Χρυσής Αυγής μόλις τελειώσουν το «μεροκάματο» με τους μετανάστες να αρχίσουν να κυνηγούν κάθε διαφορετικό από αυτούς πολίτη.  Ιστορικά πρώτοι την πληρώνουν οι μετανάστες, ακολουθούν οι Εβραίοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι αριστεροί, οι γυναίκες, οι γέροι, οι ανάπηροι και στο τέλος κάθε ένας που θέλει να σκέφτεται ελεύθερα.
Θα το επιτρέψουμε;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου