Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ιδιοφυές κλέψιμο στα ψιλά γράμματα.....

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Έναν έμμεσο τρόπο να αυξήσουν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, επινόησαν οι κρατούντες τα κλειδιά της χώρας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2014, κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει επιπλέον 1 ευρώ ανά συνταγή που θα εκτελείται στο φαρμακείο.


Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, το ποσό αυτό προορίζεται για την...ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα συμμετοχή του ασφαλισμένου (25%) στην αγορά φαρμάκου. 

Το μέτρο ξεπερνά κάθε λογική. Μπορεί να εκτινάξει την ίδια δαπάνη του ασφαλισμένου, ο οποίος ενδέχεται να είναι άνεργος, χαμηλοσυνταξιούχος ή να απασχολούμενος με μισθό.....Δανίας του νότου (βλ. Ελλάδας).

Για παράδειγμα, μία συνταγή περιλαμβάνει δύο φάρμακα, συνολικής αξίας 10 ευρώ. Μέχρι σήμερα, ο ασφαλισμένος πληρώνει γι' αυτά συμμετοχή 2,5 ευρώ (25%).

Με την ιδιοφυή ρύθμιση που προωθείται, ο ίδιος ασφαλισμένος θα πληρώσει - για τα ίδια φάρμακα - 3,5 ευρώ (35%).

Σκεφτείτε την περίπτωση που η συνταγή είναι συνολικού ύψους 5 ευρώ. Τότε, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει συμμετοχή 1,25 ευρώ (25%) + 1 ευρώ = 2,5 ευρώ ή 50% της συνταγής!

Είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι οι ασφαλισμένοι θα ζητούν από το γιατρό να γράφει όσο περισσότερα φάρμακα γίνεται, προκειμένου να πληρώνουν μία φορά το 1 ευρώ.


Θα αυξηθεί, δηλαδή, η συνταγογράφηση με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θέλει να...διαφυλάξει ο νομοθέτης.

Και για να εμπεδωθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ο ίδιος νομοθέτης σκέφτηκε και κάτι ακόμη: Θεσπίζει «εισιτήριο» 25 ευρώ σε κάθε ασθενή ο οποίος πρόκειται να εισαχθεί για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ!

Παρατίθεται επακριβώς η σχετική διάταξη:

«Από 01.01.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των είκοσι πέντε (25) ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ».

Ακριβώς έτσι γιατί οι τράπεζες έχουν ανάγκη από χρήματα και ο Ελληνικός Λαός δεν ήξερε ότι μπορεί να υπήρχε άλλη επιλογή.......Τουλάχιστον δεν ρώταγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου