Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Δέκα χρόνια Δημαρχίας Χιωτάκη….είναι αρκετά!!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Φαίνεται ότι το έχει ο Οκτώβρης: Οι νυν Δήμαρχοι ανακοινώνουν την εκ νέου υποψηφιότητα τους  «για να ολοκληρώσουν το έργο τους»…..

Πρώτος έσυρε τον χορό των ανακοινώσεων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Τουλάχιστον αυτός μόλις είχε αναδειχθεί σε «Δήμαρχο του μήνα» από την ιστοσελίδα citymayors για τον Οκτώβριο του 2012 για τη διαχείριση και τις αλλαγές που επέφερε στην πόλη του και μάλιστα σε περίοδο που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Ακολούθησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Εδώ υπάρχει  μια μεγάλη απορία: Για να «ολοκληρώσεις» το έργο σου, πρέπει πρώτα να το αρχίσεις, κάτι που δεν φαίνεται να το έχει καταφέρει ο κ. Καμίνης!


Αλλά επειδή «όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη», είχαμε και την ανακοίνωση της εκ νέου διεκδίκησης της Δημαρχίας από τον νυν (και αεί;;) Δήμαρχο Κηφισίας Νίκος Χιωτάκη.  Θυμίζουμε ότι ο κ. Χιωτάκης εξελέγη Δήμαρχος για πρώτη φορά το 2002. Ήδη λοιπόν έχει συμπληρώσει 10 χρόνια Δήμαρχος. Το σίγουρο είναι ότι είχε την χρονική άνεση για να «ολοκληρώσει» πολλές φορές το έργο του….. 

Με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του έχουμε δύο ερωτήματα:

1. Στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο αυτό που καθορίζει την στάση των πολιτών είναι η απαίτηση τους  για αλλαγή του παλαιού πολιτικού σκηνικού και των παλαιών πολιτικών προσώπων. Σε τοπικό επίπεδο αυτό πως θα εκφραστεί; 

2. Την δεκαετία που υπηρέτησε ως Δήμαρχος Κηφισίας (και πλέον Ν. Ερυθραίας-Εκάλης) η περιοχή βελτιώθηκε, παρέμεινε στάσιμη ή χειροτέρευσε κατά  πολύ;;

Οι δικές μας απαντήσεις στα ερωτήματα:

Σας παραθέτουμε απλά το τι έγραφε η εφημερίδα «Κηφισιά» στις 8 Ιουνίου του 2006:

«Οι τέσσερις τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας Κηφισιάς είχαν καλέσει τους φίλους και τα μέλη του κόμματος, αλλά και όσους υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χιωτάκη για δεύτερη τετραετία και ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η ανταπόκριση στην πρόσκληση.

Γεμάτη η μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού και σχεδόν γεμάτο και το αίθριο του Δήμου. Ο πρόεδρος της Τ.Ο. Νέας Κηφισιάς, κ. Μακαρούνης, προσφώνησε το Δήμαρχο και καλωσόρισε τους παριστάμενους επίσημους, που δεν ήταν και λίγοι.

Ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Τζαννής Τζαννετάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, οι βουλευτές κ.κ. Σοφία Βούλτεψη και Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ευρωβουλευτής κ. Αντώνης Σαμαράς και ο γενικός γραμματέας του κόμματος κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, που προσήλθε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Χιωτάκη».

Με λίγα λόγια τον (σήμερα «ανεξάρτητο» Δήμαρχο...) στήριζε όλο το παλιό φθαρμένο πολιτικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας, μηδέ εξαιρουμένων ορισμένων από αυτούς που οδήγησαν την χώρα μας στην αγκαλιά της τρόικας και στην ανθρωπιστική-κοινωνική-οικονομική κρίση…..

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2006 στην ίδια εφημερίδα σε συνέντευξη του δήλωνε: «Η Κυβέρνηση έχει βοηθήσει τους Δήμους με σειρά μέτρων που λύνουν προβλήματα κυρίως διαχείρισης και ήταν πάγια αιτήματα της ΚΕΔΚΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα είναι  πάλι υποψήφιος δήλωνε: «Όπως έχει ανακοινώσει ο γραμματέας της Ν.Δ., κ. Ε. Μεϊμαράκης, οι δήμαρχοι εν ενεργεία, θα έχουν και πάλι τη στήριξη του κόμματος».

Τι άλλη απόδειξη θέλουμε όταν ο ίδιος αποδέχεται ότι είναι «φυτευτό»  παιδί του πολιτικού συστήματος;; Αφού το δήλωσε ο πρόεδρος (τότε) του κόμματος, τι άλλο θέλουν οι Κηφισιώτες;; Βεβαίως ποτέ του δεν λησμονούσε και αυτός να στηρίξει την εκάστοτε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο αν ήταν «γαλάζια»……

Όμως και στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Αμαρυσία» στις 7 Σεπτεμβρίου 2012 δεν έκρυβε την στήριξη του στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας  τις δεσμεύσεις που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης προς τους δημάρχους,   «ρεαλιστικές και μέσα στις δυνατότητες που του δίνει το υπουργείο Οικονομικών».

Αυτό αν και ο ίδιος ο κ. Χιωτάκης διαπίστωνε ότι εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «μειώσεις, τόσο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 60% όσο και της επιχορήγησης για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%»…..

Τέτοια στήριξη ακόμα και σε κυβερνητικές αποφάσεις που στραγγαλίζουν οικονομικά και καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτό όμως θέλει ο κ. Χιωτάκης, αυτό είναι ο κ. Χιωτάκης: Παιδί του κομματικού σωλήνα, κομματικό στήριγμα της Νέας Δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εμείς όμως μήπως ήρθε η ώρα να επιλέξουμε Δήμαρχο με άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά;

Πολλοί μπορεί να αντιτείνουν: «Καλά, εξελέγη τόσες φορές με την δική μας ψήφο. Κάτι θα αξίζει, αλλιώς πως θα τον ψηφίζαμε»;;

Απλά να θυμίσω ότι εμείς οι ίδιοι στο παρελθόν ψηφίσαμε πολιτικές και πρόσωπα τα οποία πλέον δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο. Εμείς ψηφίσαμε άτομα που σήμερα βρίσκονται στην φυλακή, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος κλπ. Εμείς ψηφίσαμε το «λεφτά υπάρχουν». Εμείς πιστέψαμε ότι «αυτά είναι τα τελευταία μέτρα».

Ότι ψηφίσαμε στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι ήταν υποχρεωτικά και σωστό ή επωφελές. Οφείλω βεβαίως να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι στα πολιτικά χαρακτηριστικά της ψήφου μας και δεν υπονοώ οτιδήποτε για πιθανή εμπλοκή του κ. Χιωτάκη σε σκάνδαλα.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε όμως αυτό που διαβάσαμε σε όλες τις εφημερίδες αλλά και στα ενημερωτικά sites στις 10 Φεβρουαρίου 2012: «Σε 14 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης για παραβάσεις κατά την διάρκεια της θητείας του σε μεγάλο δήμο του Λεκανοπεδίου!

Συγκεκριμένα, ο κ. Χιωτάκης δεν προχώρησε στην κατεδάφιση παράνομων κατασκευών καταστημάτων μεγάλων και… ονομαστών εταιρειών, στους εμπορικούς δρόμους της πόλης του, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αυτές αυθαίρετες κατασκευές είχαν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες»....πηγή....
  
Για όλους αυτούς τους λόγους (και για πολλούς άλλους στους οποίους θα επανέλθω) πιστεύω ότι ο κ. Χιωτάκης αποτελεί το χθες.

Δική μας ευθύνη είναι να βρούμε το αύριο. Μόνο που πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο, να έχει πρόγραμμα, να έχει ομάδα και να έχει «καθαρά χέρια». Τέλος, πρέπει να έχει όραμα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου