Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Εστίες κρυφής μόλυνσης που κάθε μέρα πλησιάζουμε!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού αλλά οι περισσότερες εστίες είναι ολοφάνερες και προσέχουμε. Κάποιες όμως είναι κρυφές αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνες και όμως τις πλησιάζουμε χωρίς ίσως να παίρνουμε τα μέτρα που απαιτούνται:


1.  Άπλυτα φρούτα και λαχανικά

Οι συνθήκες υγρασίας στα σημεία διατήρησης των φρούτων και των λαχανικών είναι απαραίτητες για να παραμένουν και να φαίνονται φρέσκα, ωστόσο είναι και πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη πλήθους μικροβίων. Αν προσθέσουμε τα χέρια των ανθρώπων που τα πιάνουν, τα πιέζουν και τα περιεργάζονται στα σούπερ μάρκετ μέχρι τελικά να φτάσουν σ’ εμάς, τότε το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και γι' αυτό επιβάλλεται να τα αποστειρώστε μ' ένα εύκολο και φυσικό απολυμαντικό: Αναμίξετε 1,5 κουτ. σούπ. λευκό ξίδι σε μισό λίτρο νερό. Βουτήξτε τα φρούτα και λαχανικά για λίγα λεπτά και ξεπλύνετε τα με τρεχούμενο νερό.

2. Κοινές τουαλέτες

Χρησιμοποιείτε την αντλία του σαπουνιού, το χερούλι ή την πόρτα, το καζανάκι, τον σύρτη ή το κλειδί. Δεν θα μπούμε σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, εν ολίγοις μπορούμε να πούμε ότι μετά απ’ όλα αυτά, η αντλία του σαπουνιού είναι ίσως το πιο βρόμικο πράγμα που θα αγγίξετε στην όλη διαδικασία. Για αυτό λοιπόν, μην παραλείψετε να αφιερώνετε κάθε φορά τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα στο πλύσιμο των χεριών σας και χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι χαρτί για να κλείσετε την βρύση και να πιάσετε μετά την πόρτα φεύγοντας από την τουαλέτα.

3. Τα κουμπιά του ασανσέρ

Αυτό το ίδιο κουμπί,  ακόμη και σε μικρά κτήρια με περιορισμένη κίνηση, που μετά από λίγο θα πατήσετε κι εσείς, το έχουν πατήσει πολλοί άλλοι που δεν γνωρίζετε κάν αν νοσούν ή τι “ποιότητας” είναι ή τι έχουν πιάσει προηγουμένως. Χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο, το μανίκι σας ή στη χειρότερη περίπτωση την κλείδωση του λυγισμένου σας αντίχειρα για να πατήσετε το κουμπί και καθαρίσετε τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε το πρόσωπό σας ή πιάσετε κάτι για να φάτε.

4. Το πληκτρολόγιο του ATM


Είναι ο παράδεισος των μικροβίων γι΄ αυτό χρησιμοποιήστε το αδρανές χέρι σας (αν είστε δεξιόχειρας χρησιμοποιήστε το αριστερό και το αντίστροφο) για να πατήσετε τα πλήκτρα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο σαν ιδέα, ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να αγγίξετε κατά λάθος, αφηρημένος, το πρόσωπό σας ή να βάλετε το χέρι σας στο στόμα. Και μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας όσο πιο άμεσα γίνεται.

5. Τα χέρια των...γύρω μας

Η χειραψία αντανακλά την προσωπικότητα του ατόμου και επηρεάζει τις πρώτες εντυπώσεις. Είναι το...εισιτήριο της ευγένειας.  Όμως έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν προηγουμένως έβηξαν ή φταρνίστηκαν πάνω στο χέρι τους ή το χρησιμοποίησαν την τουαλέτα; Μετά από χειραψία αποφύγετε να ακουμπήσετε το πρόσωπό σας ή να φάτε κάτι. Ο στοιχειώδης κανόνας είναι πάντα το άμεσο πλύσιμο των χεριών.

6) Τα χρήματα

Συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους φορείς μικροβίων. Αλλάζουν εκατοντάδες χέρια και κυκλοφορούν από τσέπη σε τσέπη και από πορτοφόλι σε πορτοφόλι για πολύ καιρό πριν φτάσουν στην κατοχή μας.

7) Γενικά

Τηλέφωνα, στυλό – μολύβια, χειρολαβές των καροτσάκια, κατάλογος (μενού) σε ταβέρνες -εστιατόρια είναι επιπλέον εστίες μόλυνσης που δεν τις λαμβάνουμε υπόψη όσο πρέπει.


Επειδή τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε, πλύνετε πάντα καλά τα χέρια ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου