Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η Ελβετία τιμά τον Ιωάννη Καποδίστρια ως....Εθνικό Ήρωα!

Για την αντιγραφή ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Αν και σχετικά παλιά η δημοσίευση που βρήκαμε στο διαδίκτυο!....δεν παύει να είναι επίκαιρη όσο ποτέ, και να μας θυμίζει το διαχρονικό φαινόμενο της Ελλάδας που «τρωει» τα παιδιά της!


Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκαν στη Λοζάννη της Ελβετίας, τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελβετίας Micheline Calmy-Rey και της Ρωσίας Sergey Lavrov, του Δημάρχου της Λοζάννης και του ελληνικής καταγωγής Προέδρου της τοπικής βουλής του καντονιού Vaud, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Λοζάννη, Pascal Broulis.


Η ορειχάλκινη προτομή, που είναι έργο του Ρώσου γλύπτη Vladimir Surovtsev, τοποθετήθηκε στη Λοζάννη «ως ένδειξη τιμής στον πρώτο Επίτιμο Δημότη της πόλης».

Επρόκειτο για μια πράξη που έγινε από κοινού από τη Ρωσία και την πόλη της Λοζάννης, τα δε αποκαλυπτήρια συνέπεσαν με την επίσημη επίσκεψη στην Ελβετία του Ρώσου Προέδρου Dmitri Medvedev.

Κατά την τελετή έγιναν αναφορές στη ελληνική καταγωγή του Καποδίστρια, το έργο και την προσφορά του στην Ελβετία και την μετέπειτα θητεία του ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

Δυστυχώς δεν αναφέρθηκε παρουσία κάποιου Έλληνα επισήμου, είτε από την Πρεσβεία μας στη Βέρνη είτε από το Προξενείο μας στη Γενεύη που απέχει λιγότερο από μια ώρα από τη Λοζάννη!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου