Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ιχνηλασιμότητα!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΎΛΟΥ

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτίθεται να βάλει «φρένο» στα προϊόντα που βαφτίζονται παράνομα ελληνικά.

Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες έχει οριστεί συνάντηση στην οποία θα προΐσταται ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης με βασικούς καλεσμένους την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.


Η τελευταία έχει υποβάλλει στο υπουργείο πρόταση για τη δημιουργία μονάδας ελέγχου της αυθεντικότητας και παράλληλα πιστοποίησης της γεωγραφικής προέλευσης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.


Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση το κόστος κατασκευής της μονάδας δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 600.000 ευρώ, γεγονός που την καθιστά ιδιαιτέρως ελκυστική. Επίσης τα έξοδα λειτουργίας, (αναλώσιμα κλπ) μετά την εγκατάσταση των οργάνων εκτιμώνται σε περίπου 5.000 ευρώ κατ’ έτος.

«Έπειτα από περίπου 20 χρόνια αναγραφής του «made in EU» στις συσκευασίες των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων η στροφή στο «made in Greece» αποτελεί ίσως την μοναδική διέξοδο στην προσπάθεια διάσωσης-επιβίωσης της δοκιμαζόμενης ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής» σημειώνει η πρόταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Όπως αναλύεται στην πρόταση με βάση τη διεθνή εργαστηριακή πρακτική, αξιόπιστη ανίχνευση / πιστοποίηση της Γεωγραφικής Προέλευσης Αγροτικών Προϊόντων μπορεί να γίνει με συνδυασμό δύο βασικών μεθοδολογιών:

1. Γενετική: Αυτή βασίζεται σε γενετικούς δείκτες (DNA markers) και έχει κατ’ επανάληψη χρησιμοποιηθεί σε μελέτες προσδιορισμού της γεωγραφικής προέλευσης φυτικών και ζωϊκών ειδών (συμπεριλαμβανομένων μελετών ανίχνευσης και γεωγραφικής ταυτοποίησης bioinvasions). Η Γενετική μεθοδολογία προσδίδει μια μοναδική γενετική ταυτότητα / αποτύπωμα (genetic tag / fingerprint) που είναι μοναδική για το πιστοποιημένο προϊόν.

2. Φυσικοχημική. Στηρίζεται σε χημικές μεθοδολογίες με χρήση τεχνικών φασματομετρίας μάζας για τον προσδιορισμό της αναλογίας συγκεκριμένων ισοτόπων ή της δομής συγκεκριμένων χημικών ενώσεων στα υπό εξέταση δείγματα.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αγροτικών προϊόντων τονίζουν ότι ο έλεγχος της αυθεντικότητας θα μπλοκάρει τις περίφημες «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων και συχνά υποβαθμισμένων αγροτικών προϊόντων.

Ο αποκλεισμός τέτοιων πρακτικών, σύμφωνα με τους ίδιους, αναμένεται να αυξήσει την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, καθώς και την συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στα κέντρα παραγωγής.

Δεν θα πρέπει επίσης να παραβλεφθούν τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από την εκπαίδευση και εξοικείωση των επιστημόνων στην χρήση νέων τεχνολογιών που διασφαλίζουν την αναπτυξιακή πορεία της αγροτικής παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου