Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Αυτό που φοβάσαι.....το αντιμετωπίζεις!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΗΣ

Ο ενεργός πολίτης συνειδητοποιεί εγκαίρως και ενεργεί πριν το πρόβλημα εγκατασταθεί, αποκτήσει μέγεθος και ριζώσει.

Ο ενεργός πολίτης σέβεται τους θεσμούς, τους προστατεύει, τους υπερασπίζεται ενώ παράλληλα επιδιώκει, αν χρειάζεται, την βελτίωσή τους.

Ο ενεργός πολίτης είναι το πολύτιμο κύτταρο της κοινωνίας. Διαθέτει ενημέρωση,  τηρεί υπεύθυνη στάση, υπερασπίζεται πρωτίστως τα συμφέροντα του συνόλου και  εντάσσει τα δικά του εντός αυτού του πλαισίου και μόνο.

Τείνει να θεωρεί τα προβλήματα των άλλων δική του υπόθεση και τα υπερασπίζεται με πάθος,  συνάμα με νηφαλιότητα  προκειμένου ο λόγος του να έχει πειστικότητα και αυξημένη αποτελεσματικότητα.

Γι’ αυτό όταν ανακοινώνεται ένα νέο μέτρο που αποσκοπεί στην επίλυση ενός δυσεπίλυτου, μεγάλου, χρονίζοντος και καθαρά κοινωνικού προβλήματος έχει ως πρώτη σκέψη να συμβάλλει στην επιτυχία του εγχειρήματος και δεν επιτρέπει στον εαυτόν του να προτάξει ιδιοτελή αντανακλαστικά και φοβικές συμπεριφορές. ούτε να αρκεστεί σε μεταφυσικές ευχές και να αδρανήσει.

 

Αφορμή των παραπάνω σκέψεων υπήρξε η κινητοποίηση συνδημοτών των ομόρων Δήμων Κηφισιάς και Αμαρουσίου μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να εγκατασταθεί τμήμα του ΟΚΑΝΑ στο ΚΑΤ.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας φυσικά γνωρίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών τι σημαίνει για την ελληνική κοινωνία. Γνωρίζουν επίσης πως τούτο έχει από καιρό διαχυθεί στο σύνολο της επικράτειας και βέβαια δεν αφήνει αλώβητη ούτε τη Κηφισιά και δεν εξαιρεί το Μαρούσι όπου κρύβονται ή φαίνονται οικογενειακά είτε προσωπικά δράματα. .Άλλωστε εν δυνάμει είμαστε πιθανά θύματα αυτής της μάστιγας όλοι και όλοι το γνωρίζουμε καλά.

Προφανώς μια κοινωνία που έχει γνώση και επίγνωση της μάστιγας των ναρκωτικών δεν έχει πρώτη λέξη στην άκρη των χειλιών της το όχι και την άρνηση. Δεν αρνείται την όποια πρόταση αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού προβλήματος με φοβικά ανακλαστικά και υπεράσπιση της ησυχίας του και μόνο και της αναβλητικότητας που χαρακτηρίζει τη νοοτροπία μας. Εξετάζει όχι μόνο της αρνητικές επιπτώσεις μιας μεταβολής αλλά και τις πιθανές θετικές και έτσι αποφασίζει τη στάση της όσο και τη δράση της.

Θα προτιμούσαμε να ιδούμε τους συνδημότες μου, με την ευκαιρία των μέτρων της Πολιτείας να δημιουργήσει τμήματα, εντός επιλεγμένων με χωροταξικά κριτήρια Νοσοκομείων, για την θεραπεία των εξαρτημένων, να προβληματίζονται να συζητούν να προτείνουν λύσεις και να ζητούν εγγυήσεις από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των όποιων νέων μέτρων που σχεδιάζονται να εφαρμοστούν στη περιοχή τους και να επηρεάσουν τη καθημερινότητά τους.

Τούτη είναι μια στάση που μας αναλογεί ως πολιτισμένης κοινωνίας και θεωρώντας απαραίτητη την διόρθωση της αρνητικής εντύπωσης που προκάλεσε η μονομερής εντύπωση από τη κινητοποίηση προσφάτως, μάλιστα με τη συμμετοχή των Δημάρχων κ.κ. Χιωτάκη και Πατούλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου