Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το περιοδικό των αποδήμων......Η Κύπρος μας!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κυκλοφόρησε το τεύχος Ιανουαρίου - Μαρτίου 2011 Η Κύπρος μας από την Διεύθυνση Αποδήμων του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, με υπεύθυνο έκδοσης τον Αντώνη Τουμαζή, επιμελητή έκδοσης τον Μιχαλάκη Χριστοδουλίδη και καλλιτεχνική επιμελήτρια την Δώρα Κλεάνθους- Φαρσίδη.

Στα περιεχόμενα συγκαταλέγονται τα εξής θέματα:

- Μήνυμα του Προέδρου Χριστόφια για το νέο έτος καθώς και δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.
- Η Συνάντηση των δύο ηγετών του κυρίου Χριστόφια και του κυρίου Έρογλου με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν τον Ιανουάριο στη Γενεύη.
- Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον κύριο Έρογλου.
- Οι συνομιλίες των κυρίων Παπανδρέου και Χριστόφια στην Αθήνα.
- Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Κύπρο.
- Η ιστορική επίσκεψη της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ  στην Κύπρο.
-Το βραβείο Διεθνούς Ιδρύματος Ενότητας Ορθοδόξων Λαών στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
- Τα Συλλαλητήρια στα κατεχόμενα κατά της εξάρτησης από την Τουρκία.
- Τα ταξίδια του προέδρου της Βουλής Αντιπροσώπων Μάριου Καρογιάν  σε Κίνα και Λονδίνο .
- Οι δραστηριότητες του ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού με τα ταξίδια του σε Αίγυπτο, Λίβανο, Ουγγαρία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ισραήλ, Ινδονησία.
- Η καταδίκη από το  Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της διακοπής της θείας λειτουργίας στο Ριζοκάρπασο από το κατοχικό καθεστώς .
- Η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν στην Κύπρο.
- Η σειρά των σημαντικών επαφών που είχε στις ΗΠΑ ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ.
- Η επίσκεψη του υφυπουργού ΥΠΕΞ κ. Κουβέλη στην Κύπρο.
- Οι συσκέψεις για την ανάληψη της προεδρίας της Ε. Ε. από την Κύπρο το β΄ εξάμηνο του 2012.
- Οι συζητήσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, αρμοδίας σε θέματα διεθνούς συνεργασίας, ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης κρίσεων, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της στο νησί.
- Το Συνέδριο του περιοδικού ECONOMIST.
- Η προτροπή του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τους δύο ηγέτες Χριστόφια και Έρογλου στις 4 Μαρτίου, μετά τη συνάντηση του Ιανουαρίου στη Γενεύη για περαιτέρω συγκλίσεις.
- Οι σημαντικές πέντε συμφωνίες που υπέγραψε ο πρόεδρος Χριστόφιας κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ .
- Η έγκριση Ψηφίσματος - κόλαφου για την Τουρκία - από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,   στο οποίο καλείται η Τουρκική κυβέρνηση και όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη να στηρίξουν ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το κυπριακό ζήτημα,  να συμβάλουν, με απτό τρόπο σε μια συνολική διευθέτηση και να διευκολύνουν τη δημιουργία καταλλήλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό ζήτημα αρχίζοντας από την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο. Απορρίπτοντας δε όλες τις τροπολογίες που στρέφονταν κατά των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος.


- Η παράνομη σύλληψη ομάδας Ευρωβουλευτών στον αυλόγυρο του ναού της αγία Ζώνης στα Βαρώσια, από κατοχικό στρατό που ελέγχει την περιοχή.

Και ακόμη......

- Η ταφή στην γενέτειρά του Κύπρο του βαρύτονου Τζον Μοδινού, η Διάλεξη για την Οικονομία από τον πρέσβη Ιωσήφ Ιωσήφ στην Αθήνα.
- Η βράβευση του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πάλλα στον Εθνικό Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το άρθρο του  «Ρατσισμός εδώ και τώρα».
- Η παρουσίαση των εκδόσεων 2010 του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, βραβεύσεις, εκδηλώσεις Κυπρίων εκτός Κύπρου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου.
- Τιμητικές διακρίσεις σε Κυπρίους από τη βασίλισσα της Αγγλίας, τιμητική απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου του Γ΄ από τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια στον  Κύπριο Χριστόφορο  Πισσαρίδη που κατέκτησε το Νόμπελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου