Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Κατεψυγμένα......πόσο καλά είναι;

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Εξαιρετικά πρακτικά τα κατεψυγμένα διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή μας, ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα. Η ποιότητα όμως;

Στον κόσμο των κατεψυγμένων πρέπει κανείς να διακρίνει δύο είδη προϊόντων: τα έτοιμα γεύματα και η πρώτη βασική ύλη.

Τα πρώτα πρέπει να τα επιλέξει κανείς πολύ προσεκτικά! Μάλιστα, συχνά έχουν υψηλά επίπεδα σε αλάτι και συντηρητικά σε αφθονία και, το χειρότερο απ 'όλα, ζάχαρη και λιπαρά. Στη πολύ προσεκτική επιλογή περιλαμβάνονται επίσης τα τηγανητά λαχανικά που φαίνονται ακίνδυνα και υγιεινά.

Για προϊόντα όμως που αποτελούν βασική ύλη όπως τα λαχανικά, φρούτα, κρέας ή ακόμα και τα ψάρια, τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν πλεονεκτήματα.

Τίποτα δε καλύτερο από φρέσκο ​​ψάρι θα μπορούσε κάποιος να πει! Ναι, αλλά όταν ζεις μακριά από τη θάλασσα ή όταν δεν έχουμε ιχθυοπώλη 100% της εμπιστοσύνης μας τότε το κατεψυγμένο ψάρι είναι η καλύτερη επιλογή. Για τον απλούστατο λόγο ότι  καταψύχονται αμέσως μετά τη σύλληψη πριν φτάσουν καν στο λιμάνι και μπορείτε να εμπιστευτείτε ακόμα και το σούσι!

Για το κρέας, ίδια ιστορία και ίδιο επίπεδο ποιότητας. Και τα φρούτα και τα λαχανικά; Θα σας εκπλήξει ίσως, αλλά ορισμένες φορές είναι καλύτερα να αγοράσει βερίκοκα ή μάνγκο κατεψυγμένο από ότι τα φρέσκα στην αγορά. Η διαφορά; Τα φρούτα και τα κατεψυγμένα λαχανικά συλλέγονται ώριμα, με όλες τις θρεπτικές ουσίες που πήραν φυσιολογικά ενώ εκείνα που βρίσκονται σε κάποια ράφια των supermarket έχουν συλλεχθεί πράσινα και ωριμάζουν κατά τη μεταφορά. 

Επομένως, αν έχω να επιλέξω ανάμεσα σε ένα φρούτο που δεν είχε ωριμάσει φυσιολογικά και σ΄ ένα φρούτο κατεψυγμένο το οποίο έχει συλλεχθεί όταν έχει ωριμάσει φυσιολογικά και μετά έχει καταψυχθεί, η επιλογή μου γίνεται γρήγορα!

Βεβαίως το φρούτο του δένδρου δεν έχει την ίδια γεύση από το κατεψυγμένο αλλά αυτό περιορίζεται μόνο στην γεύση διότι οι θρεπτικές ιδιότητές τους είναι αναλλοίωτες.


Εκτός από τα παραπάνω, η σημαντική διαφορά τιμής των κατεψυγμένων προϊόντων σε σχέση με τα νωπά, που φτάνει ακόμα και στο 50% σε ορισμένες κατηγορίες όπως είναι τα λαχανικά και τα αλιεύματα, ευνοεί τη συγκεκριμένη αγορά, κυρίως την τελευταία διετία λόγω και της οικονομικής κρίσης που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ αναδεικνύει σε ισχυρό παίκτη της αγοράς τα κατεψυγμένα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία σήμερα κατέχουν μερίδιο σχεδόν 25%.

Γιατί λοιπόν να χάσετε; Ειδικά όταν π.χ. τον χειμώνα μπορείτε να φάτε τάρτες από μυρτίλλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου