Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Γυμνάσιο Εκάλης….«Εμπαιγμός και Ανικανότητα»!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Διαβάζοντας τη δήλωση του κ. Χιωτάκη, Δημάρχου Κηφισιάς, σχετικά με τη συνάντηση  του ιδίου και των Αντιδημάρχων κ. Κύρλου και Μαρκεσύνη με την Υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου θέλω να σημειώσω τα εξής:

Η συνάντηση έγινε στις 4 Απριλίου 2011 και η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες μέρες αργότερα με αφορμή τη δημοσίευση του ΦΕΚ αριθμό φύλλου 440/18 Μαρτίου 2011 του Υπουργείο Παιδείας περί συγχωνεύσεων σχολείων, στο οποίο περιλαμβανόταν και το Γυμνάσιο Εκάλης. Επιεικώς απαράδεκτη έως κατακριτέα κρίνεται η στάση της Υφυπουργού να δεχθεί τους εκπροσώπους του δήμου μας και να τους υποσχεθεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα και θα το συζητήσει μαζί τους, σύμφωνα με τη δήλωση του Δημάρχου μας, ενώ ήδη είχε προκαθοριστεί η τύχη του Γυμνασίου Εκάλης.


Όμως κ. Δήμαρχε, ήδη από το Νοέμβριο μήνα του 2010 γνωρίζαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρούσε σε συνενώσεις σχολείων καθώς προπαγάνδιζε τη διαδικασία αυτή  με πολύ εύστοχα επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς. 

Ο τότε Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και νυν Αντιδήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς στο περιθώριο του Δημοτικού Συμβουλίου στις 08/10/2010 μεταξύ των δηλώσεων που έκανε για θέματα παιδείας, ερωτώμενος για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων λόγω Καλλικράτη  ήταν κάθετος ως προς την παραφιλολογία, όπως την χαρακτήρισε, που υπήρχε για το θέμα και δήλωνε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Είμαι κάθετος». Έλεγε μάλιστα ότι  «δεν γνώριζε ακόμα αν θα αναλάβει και στο νέο Καλλικράτειο Δήμο τον τομέα παιδείας, αλλά αν υπήρχε περίπτωση συγχώνευσης θα το είχε μάθει μέχρι τώρα». Αυτά στις 17/12/2010 στον Τ.Κ. σελίδα 6.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ κ. Δήμαρχε..
    
ΔΕΝ  κάνατε καμία ενέργεια σύμφωνα με την εγκύκλιο 11136/Δ4/27-1-2011  του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: «Συνενώσεις - Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012» που εστάλη σε όλους τους δήμους της χώρας και σας ζητούσε να διαμορφώσετε αλλά και να υποβάλετε προτάσεις που θα αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής σας σε σχέση με το παραπάνω θέμα.

ΔΕΝ συνεργαστήκατε με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης, τους Σχολικούς Συμβούλους, τους ΟΤΑ αλλά και τους λοιπούς - εκπαιδευτικούς και μη - φορείς.

ΔΕΝ απαντήσατε στην επιστολή της κ. Χριστοφιλοπούλου από τις 28/1/2011 προς τους Δημάρχους  που ανέφερε  ρητά ότι  «η γνώμη των εκπροσώπων των νέων Δήμων θα συντελέσει καταλυτικά στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης».

ΔΕΝ λάβατε υπ΄ όψιν σας την επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας σχετικά με τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις των σχολείων η οποία σας καλούσε σε «συστράτευση όλων των παραγόντων και των συλλογικοτήτων των τοπικών κοινωνιών,  προκειμένου να αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε το πρόγραμμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας».

ΔΕΝ εκπροσωπήθηκε ο Δήμος μας στην ημερίδα για τις συγχωνεύσεις και τις αλλαγές στην εκπαίδευση που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας στις 28.02.2011  με προσκεκλημένους τους Δημάρχους όλης της χώρας.

ΔΕΝ τεκμηριώσατε την βιωσιμότητα του Γυμνασίου Εκάλης.

ΔΕΝ απαντήσατε στην αγωνιώδη φωνή (επιστολή 18/02/2010 Τ.Κ. σελ.6) του μαθητή Δραγατίδη Μάνου της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Εκάλης.

ΔΕΝ εκμεταλλευτήκαμε το ανοιχτό παράθυρο  που σας άφησε ο εισηγητής  της απόφασης «Το Γυμνάσιο Εκάλης με 45 μαθητές και 7 αίθουσες δύναται να συγχωνευτεί με το Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας με 270 μαθητές και 14 αίθουσες και μπορεί να απορροφήσει 320 μαθητές, αν και θα δημιουργηθούν προβλήματα στο Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας, διότι πιθανώς να μην μπορεί να στεγάσει όλους τους μαθητές και επιπλέον θα χρειαστεί μίσθωση οχημάτων».

Και είμαι τόσο σίγουρος για τα  «ΔΕΝ»  διότι ΔΕΝ μου απάντησε κανείς στα παραπάνω ερωτήματά μου σε έξι άρθρα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο σύνολο του τοπικού τύπου. Αντίθετα, περιοριστήκατε, μόλις στις 16 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια δήλωση ότι  «ο Δήμος είναι κάθετα αντίθετος σε κατάργηση του σχολείου της Εκάλης και δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο». Επίσης σε τοπική εφημερίδα γενικεύσατε το θέμα λέγοντας «είμαστε αντίθετοι και δεν πρέπει να κλείσει κανένα σχολείο στο Δήμο».

Την ίδια τακτική της αοριστολογίας και των λεονταρισμών ακολούθησε και ο κ. Παναγιώτου Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) Κηφισιάς με δηλώσεις του τύπου «αμετακίνητος ο δήμος στη θέση του για διατήρηση των υπαρχόντων σχολείων». «Σε κάθε περίπτωση εμμονής του υπουργείου περί συγχωνεύσεων σχολείων στην περιοχή θα αντιδράσουμε» - Τ. Κ. 4/2/2011.

Κανένα έγγραφο, καμία εισήγηση, καμιά πρωτοβουλία δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Ακόμη και όταν ήρθε το μοιραίο, η εισήγηση δηλαδή από τον  "κακό" Διευθυντή της Εκπαίδευσης  για τη συγχώνευση, στις 09.03.2010 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς εξέδωσε «ομόφωνα»!......ψήφισμα κατά της κατάργησης του Γυμνασίου Εκάλης.

Και τότε, αντί να ανασκουμπωθείτε και να αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες, βρέθηκε το εξιλαστήριο θύμα και την «πέσατε» κατά το κοινώς λεγόμενο στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γ. Σκορδίλη,  διότι «είναι και εκπαιδευτικός» και  ψήφισε λευκό. Άρα, ψευδώς αναφέρεστε συνεχώς περί ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ.!

Ο κ. Σκορδίλης όμως κατέθεσε (α) οικονομικά μεγέθη για τη μη βιωσιμότητα του Γυμνασίου, (β) στοιχεία ότι το Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας θα μπορούσε να φιλοξενήσει ακόμη και όλους τους μαθητές, αν και κάποιοι θα προτιμήσουν άλλα όμορα σχολεία, (γ) παιδαγωγικούς λόγους.

Αλήθεια κ. Δήμαρχε, εσείς, στην πολιτική σας σταδιοδρομία ως Δημοτικός Σύμβουλος και ως Δήμαρχος, υπηρετείτε τους δημότες ή  λειτουργείτε σύμφωνα με το επάγγελμά σας, δηλαδή ως γεωπόνος;

Εν κατακλείδι, γίνεται φανερό πια, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η ηγεσία του Δήμου μας άλλα έλεγε δημοσίως και άλλα ήθελε πραγματικά! Οι  «μη» πράξεις της απέδειξαν και τις προθέσεις της. Είναι πολύ άδικο αλλά και «φτηνό» να γίνεται πολιτική εις βάρος όλων μας ρίχνοντας  «το μπαλάκι» αλλού.  Έτσι λοιπόν, τον πρώτο καιρό, όταν ανέκυψε το θέμα το αντιμετωπίσατε με αοριστολογίες και λεονταρισμούς, σε δεύτερο χρόνο βρήκατε εξιλαστήριο θύμα τον κ. Σκορδίλη και στο τέλος, στις 4 Απριλίου 2011, πήγατε στο Υπουργείο Παιδείας και φωτογραφηθήκατε με την κ. Υφυπουργό για να κερδίσετε τις εντυπώσεις!


Για αυτό το λόγο κ. Δήμαρχε όπως εσείς - και δίκαια - καταγγέλλετε την Υφυπουργό για «εμπαιγμό και ανικανότητα», έτσι και εγώ καταγγέλλω εσάς για «εμπαιγμό» και «προσπάθεια διαστρέβλωσης» της κοινής γνώμης! Και για να μην επιβεβαιωθεί η ρήση του κ. Μητσοτάκη ότι  «σε δέκα χρόνια θα τα έχουμε ξεχάσει όλα» αναμένω την αντίδρασή σας «με όλα τα πρόσφορα μέσα που έχει μια δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία»……..όπως αναφέρετε στη δήλωσή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου