Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Παρακολούθηση......της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με Α.Π. 14!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΒΙΛΑΚΗΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από 40 μέρες!.....συνήλθε την Τετάρτη 18/05/2011 στις 07.00μμ υπό την Προεδρία της κ. Κορογιαννάκη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.


Αφού διαπιστώθηκε απαρτία η συνεδρίαση ξεκίνησε για την λήψη αποφάσεων επί (59) τακτικών θεμάτων, εάν ληφθεί υπόψη ότι κάτω από τον τίτλο κυκλοφοριακά ήταν 12  επιμέρους θέματα μικρής και μεγάλης σημασίας για την Πόλη, που αναφέρονται στην πρόσκληση ημερομηνίας 13/05/2011... η πηγή....

Κατά την συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως:

- Η κ. Αγγελική Συνοδινού έθεσε θέμα (1) Αποχέτευσης (2) Μεταναστευτικού (3) Αντιπλημμυρικών έργων (4) Προσδιορισμού έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και  (5) Νομιμότητας  της εταιρείας «Μένανδρος Α.Ε.» για την οποία ο κ. Δήμαρχος είπε ότι «σήμερα» η εταιρεία είναι νόμιμη......διότι η κ. Μπούρα δεν είναι πλέον Δημοτική Σύμβουλος!

Όμως η αλήθεια είναι ότι ο «Μένανδρος Α.Ε.» εξακολουθεί να έχει παράνομο ΔΣ αφού τα μέλη της πλειοψηφίας είναι δύο αντί ενός και δεν έχει καταβληθεί το κεφάλαιο της!

- Ο κ. Βάρσος έθεσε θέματα που υπάγονται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

- Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε για την πιθανότητα μεταστέγασης του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο στο ΚΑΤ και διατύπωσε αρνητική γνώμη διότι κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε την περιοχή!

- Ο κ. Κανακάκης έθεσε θέμα λεωφορείων στην συνοικία των Αδαμών και για το κοντέϊνερ με τα σκουπίδια της οδού Ελαιών!

- Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε εθελοντισμό για την «δασοπροστασία» το καλοκαίρι!

Αυτονόητο είναι ότι με ένα τόσο μεγάλο κατάλογο, όταν είχε προηγηθεί 1,5 περίπου ώρα με ενημέρωση και συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως,  να χρειαστεί ηρωική προσπάθεια εκ μέρους των μελών του Δ.Σ. για να συμπληρώσουν την ενημέρωση τους για το κάθε θέμα και να το συζητήσουν,  πριν αποφασίσουν.

Η δυσκολία αυτή είναι μεγαλύτερη όταν για ορισμένα εκ των θεμάτων οι «φάκελοι» με τα στοιχεία που τους τέθηκαν υπόψη ήταν ελλιπείς ή παρελήφθησαν καθυστερημένα, αν και αφορούν ιδιαίτερα σοβαρά θέματα!

Είναι προφανές ότι για να διευκολυνθεί το Δημοτικό Συμβούλιο στο έργο του, αλλά και για να ενημερωθεί και αποφασίσει για σοβαρά θέματα της Πόλης γενικότερης σημασίας (επιχειρησιακό πρόγραμμα, γενικό πολεοδομικό, τεχνικό πρόγραμμα κ.α. ), που επηρεάζουν και τα επιμέρους προβλήματα, θα πρέπει :

1. Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που παρέχει ο Ν. 3852/2010 για άσκηση αποφασιστικών και γνωμοδοτικών αρμοδιοτήτων από τις δύο Επιτροπές «Ποιότητας Ζωής» και «Οικονομική» - πρώην Δημαρχιακή, για να αποσυμφορηθεί από πολλά θέματα το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό μάλιστα αναφέρεται και με ειδική έμφαση στην εισηγητική έκθεση του Νόμου. Τούτο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει στον βαθμό που απαιτείται και μάλιστα για το νέο όργανο διοίκησης του Δήμου την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που συγκροτήθηκε μεν στις 02/01/2011, κατάφερε να συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση μόλις την Τρίτη 10/05/2011!

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Καλλικράτη (Δημοτικές Αρχές)  «Ο Δήμος διοικείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την Εκτελεστική Επιτροπή και τον Δήμαρχο» (με μαύρα γράμματα είναι τα δύο νέα όργανα του Δήμου)

2. Να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο τακτικότερα, όπως έχει προταθεί και από Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

4. Τα γενικότερης σημασίας θέματα που απαιτούν λεπτομερή εξέταση να συζητούνται σε ειδικές συνεδριάσεις χωρίς την πίεση του χρόνου που σήμερα παρουσιάζεται

4. Οι φάκελοι των θεμάτων να περιέχουν τις σχετικές εισηγήσεις ώστε να παρέχεται η ευχέρεια για ενημέρωση, χωρίς να απαιτείται αυτό να γίνεται κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα των μελών εργάζονται, το Σαββατοκύριακο που προηγείται της συνεδρίασης του Δ.Σ., δίνει την δυνατότητα να ενημερωθούν καλλίτερα είτε σαν άτομα, είτε σαν παρατάξεις. Αυτό μπορεί να γίνει εάν το Σάββατο το πρωί υπάρχει υπάλληλος του Δ.Σ. για να είναι δυνατόν να πάνε για «μελέτη» ιδιαίτερα για πολύπλοκα και πολυσέλιδα θέματα . Το θέμα μπορεί να ρυθμιστεί αν υπάρξει καλή διάθεση και σχετική πρόβλεψη στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

5. Οι Δημοτικές Παρατάξεις χωρίς να αποστερούν τα μέλη τους από το αναφαίρετο δικαίωμα να διατυπώνουν την προσωπική τους άποψη, καλό θα είναι να παρουσιάζουν όπου είναι δυνατόν,  ή από τον Επικεφαλής ή από μέλος του συντονισμένη άποψη. Αυτό προϋποθέτει σε μεγάλο βαθμό την εκ μέρους της Διοίκησης επίλυσης των όσων αναφέρω παραπάνω

Πιστεύομε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαδικασιών που συγκρότησε το Δ.Σ. θα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πιο πάνω θεμάτων , φέρνοντας εισήγηση στο Δ.Σ.

Πληροφορηθήκαμε ότι ήδη παραδόθηκε στους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων εισήγηση για το θέμα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε συσχετισμό προς εκείνες του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των προαιρετικών Επιτροπών Πολεοδομικών Θεμάτων και Κυκλοφοριακού

Εκ  των θεμάτων που συζητήθηκαν σημειώνονται :

1. το 3ο θέμα που αφορούσε ρύθμιση οφειλών των πρώην Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ της τάξης του 1.700.000 € . Εγκρίθηκε.

2. το 7ο θέμα που αφορούσε επικαιροποίηση παλαιοτέρων αποφάσεων του πρώην Δήμου Κηφισιάς για το ανοικτό οικοδομικό τετράγωνο 536,  εγκρίθηκε με αρκετά όμως  ερωτήματα για το τι περιλαμβάνει η έννοια επικαιροποίηση, δηλαδή εάν θα πρέπει να εξετάζεται και η μη μεταβολή των δεδομένων στις οποίες βασίστηκαν οι προηγούμενες αποφάσεις

3. το 10ο θέμα που αφορούσε έγκριση όρων προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «ενίσχυση Αστικού Πρασίνου στην περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης» στην Ν. Ερυθραία. Εγκρίθηκε.

4. το 26ο θέμα που αφορούσε «έγκριση δέσμευσης χώρου επιφανείας 20 μ2 στο χώρο πρασίνου επί της οδού Γράμμου στην περιοχή Αδαμών για την εγκατάσταση Συνεπτυγμένου Υποσταθμού Διανομής Δ.Ε.Η.» Εκφράστηκαν πολλές αντιρρήσεις για τον επιλεγέντα χώρο, αλλά και  επισημάνθηκε από το τοπικό Σύλλογο Κηφισό η ύπαρξη διακοπών ρεύματος στην περιοχή  που οφείλεται κατά την Δ.Ε.Η στο μεγάλο μήκος της γραμμής από τον υποσταθμό και η ανάγκη να εξεταστεί το θέμα. Τελικά εγκρίθηκε εισήγηση του Δημάρχου που ικανοποιούσε το αίτημα της Δ.Ε.Η. υπό ορισμένες προϋποθέσεις

5. το 35ο θέμα που αφορούσε κυκλοφοριακά θέματα.....το 12ο που αφορούσε έγκριση εισήγησης της Επιτροπής Κυκλοφοριακού «περί απαγόρευσης στάσης – στάθμευσης στον παράπλευρο της Ν.Ε. Αθηνών – Λαμίας. Εγκρίθηκε πρόταση του Δημάρχου για απαγόρευση μόνο της στάθμευσης . Από τον Σύλλογο Κηφισό εκφράστηκε σύμφωνη γνώμη στην εισήγηση της Επιτροπής Κυκλοφοριακού αλλά και ο Δήμος να αποφασίσει να υλοποιήσει  προγενέστερη απόφαση του Νο 120 / 2009 που αφορά   στα σοβαρά  προβλήματα κυκλοφορίας στην ζώνη του παράδρομου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου