Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

«Καροτσέρη τράβα......» έως πότε όμως; Μέρος 2ο….

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Όπως τους υποσχέθηκα, επισκέφτηκα τους αμαξάδες μας στην Κάτω Κηφισιά. Η Τροχαία Κηφισιάς εκδίδει πέντε «άδειες ηνιοχείας»  όπως μου είπαν, τρεις όμως μόνο είναι οι ενεργοί αμαξηλάτες. Ο Κος Βαγγέλης, γέννημα θρέμμα Κηφισιώτης, ο γιος του ο Σταύρος και ο Κος Γιώργος ο Καρδιτσιώτης, όπως τον αποκαλούν, λόγω καταγωγής . Και οι τρεις δηλώνουν άκρως απογοητευμένοι, γιατί κατά καιρούς πολλοί τους υποσχέθηκαν πολλά, κανείς όμως δεν έκανε πραγματικά κάτι για αυτούς.

Ας τους ακούσουμε λοιπόν! Τι να ζητούν  άραγε που είναι τόσο ακατόρθωτο  και πόσο να παρεκκλίνουν οι απαντήσεις τους από τα  δικά μου ερωτήματα του πρώτου μέρους του αφιερώματος που αναρτήθηκαν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011;

Σήμερα εκείνοι έχουν το λόγο…….

«Δεν  μας  θέλουν άλλο κ. Γιάννη. Δεν το θέλουν  το αμαξάκι γιατί εμποδίζουμε την κυκλοφορία ως φαίνεται.. και για να μη κουράζεστε, πάρτε αυτές τις εφημερίδες που έγραψαν κάποτε για μας και γράψτε και σεις τα ίδια…..έτσι κι αλλιώς τίποτε δεν πρόκειται να γίνει!».

Ήταν ένα άρθρο της  κ. Μαρίας  Καρδαρά με τίτλο «Καροτσέρη τράβα..» που τους το  αφιέρωσε  την Κυριακή 18  Απριλίου 2010  επ' ευκαιρία  της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην τοπική εφημερίδα Κηφισιά .. κι ένα ρεπορτάζ του κ. Τρανάκα Μιχάλη στις 9 Νοεμβρίου 2007 με τίτλο «Το Παράπονο του Αμαξά».

«Είμαστε οι τελευταίοι αμαξάδες της Κηφισιάς» λένε, «δε ζητάμε μεροκάματο για να ζήσουμε, ζούμε αξιοπρεπώς μ' αυτά που παίρνουμε από τις δουλειές μας, δε ζητάμε λεφτά, ούτε από το Δήμο ούτε από τους Συλλόγους που δήθεν αγαπάνε την Κηφισιά για τη διατήρηση της παράδοσης. Ζητάμε τη βοήθεια του Δήμου Κηφισιάς, των καθαρόαιμων Κηφισιωτών, να διατηρηθεί ο θεσμός, η παράδοση, η νοσταλγία της άλλης Κηφισιάς. Ας βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν να συντηρήσουμε τις άμαξες και την τροφοδοσία των αλόγων μας, που είναι προβληματική για τα εισοδήματά μας».


«Θέλουμε να είναι επίκαιρη η άμαξα κι όχι ξεχασμένη , να συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Δήμου, όπως παλιότερα  που κατεβαίνανε οκτώ άμαξες ως τη «Μ. Βρετάνια» και την Ομόνοια, στολισμένες με λουλούδια για προβολή της Ανθοκομικής. Ήταν ένα μεγάλο πανηγύρι και συνέρεε κόσμος στην Κηφισιά! Δε συμμετέχουμε πια σε κανένα δρώμενο, εγκαταλειμμένοι από όλους νοιώθουμε. Μια τρέλα, μια αγάπη, ένα πάθος μας κρατάει ακόμα, αλλιώς πολλά τα έξοδα, άλλη είναι η δουλειά μου για να συντηρώ την οικογένειά μου».

Τον περασμένο Ιούνιο, κατά τον απολογισμό και την εξαγγελία για τις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη, ο δήμαρχος Κηφισιάς τόνισε πως η προσπάθεια του Δήμου για να γίνει καλύτερη η ποιότητα ζωής των πολιτών συνεχίζεται καθημερινά.

«Τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου έχουν στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων της, αλλά και όσων αγαπούν να την επισκέπτονται. Ήδη, οι δρόμοι στο ιστορικό κέντρο έγιναν πιο όμορφοι, πιο λειτουργικοί. Σε μια εποχή που όλοι κινούνται με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, προτείνουμε τη βόλτα με τα πόδια, με την άμαξα ή με το ποδήλατο στο ιστορικό κέντρο της Κηφισιάς που είναι πιο ευχάριστη»,  υποστήριξε ο κ. Νίκος Χιωτάκης.

Τα συμπεράσματα δικά σας….

Κύριε Δήμαρχε, επειδή ως τώρα δεν έχετε ορίσει κάποιον υπεύθυνο για τα Πολιτιστικά, εκτός κι αν μου διέφυγε κάποια παράγραφος από τις αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων, για αυτό απευθύνομαι σ' εσάς. Εάν  μέσα στο νέο αυτοδιοικητικό θεσμό του "Καλλικράτη"  δεν υπάρχει κάποιος «κωδικός» επιχορήγησης για τη διατήρηση της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δώστε τους τουλάχιστον αυτή τη χαρά δεν κοστίζει τίποτα! 

Να διατηρήσουν το θεσμό, την παράδοση, τη νοσταλγία της άλλης Κηφισιάς, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου θέλουν οι άνθρωποι!

Σε αναμονή πρωτοβουλιών…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου