Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Περί δάσους ή περί οικονομικών ο λόγος;

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το Δάσος Συγγρού αποτελεί το κόσμημα της περιοχής μας. Καθήκον μας η προστασία του  ,ώστε να λειτουργεί σαν  όαση οξυγόνου και γαλήνης για τους κάτοικους των βορείων προαστίων, παράλληλα  με τις εκπαιδευτικές  δραστηριότητες  του ΙΓΕ .

Σημαντικό  ρόλο στην προσπάθεια αυτή, παίζει διαχρονικά ο Σύλλογος των Φίλων  του Δάσους Συγγρού.

Τους δίνουμε τον λόγο λοιπόν,  για να σχολιάσουν  τις τοποθετήσεις του Δήμου Αμαρουσίου που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα...........


«Ο περί Δάσους Συγγρού δημόσιος διάλογος τον οποίον επωφελώς για όλους συντηρεί ο Δήμος Αμαρουσίου δίδει την ευκαιρία να επαναπροβληθεί το καθεστώς του Δασοκτήματος Συγγρού: Ιδιοκτησία κοινωφελούς ιδιωτικού κληροδοτήματος με αποκλειστικό σκοπό την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών. Τίποτε άλλο.

Το καθεστώς αυτό είναι πασίγνωστο στους ιθύνοντες της Δημοτικής Αρχής. Γι’ αυτό εύλογη απορία γεννούν τα δημοτικά δελτία τύπου, δια των οποίων το Δασόκτημα διεκδικείται (έναντι ποίου, αν όχι του Κληροδοτήματος Συγγρού;) ως δημόσια περιουσία, έστω και αν με την προσθήκη της λέξεως «δάσος» επιχειρείται να αποκτήσει η διεκδίκησης αυτή φιλολαϊκό χαρακτήρα.

Το διακύβευμα εδώ είναι ο έλεγχος και οι χρήσεις του Δασοκτήματος. Σε μιαν ιδιοκτησία ιδιωτικού Κληροδοτήματος με τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό - επιστημονικό σκοπό δεν έχουν θέση ούτε δημοτικοί άρχοντες ως διαχειριστές ούτε άσχετες με τον σκοπό χρήσεις. Αντιθέτως μια οποιαδήποτε δημόσια περιουσία μπορεί ευκολότατα να παραχωρηθεί προς αξιοποίηση σε τρίτους – Δήμους, επιχειρηματίες, κλπ. Το μεθοδεύουν αυτήν την στιγμή με πρόσχημα την κρίση οι πολιτικοί μας, ενώ έχει από χρόνια συμβεί στις «αξιοποιημένες» και κλειστές στο κοινό παραλίες μας. Εντάσσεται σε παρόμοια σχέδια και το σήμερα πανέμορφο και ανοικτό στο κοινό Δάσος Συγγρού με τα προσφάτως ανακαινισθέντα διατηρητέα του κτίρια; Το αιφνιδιαστικό περί δημοσίου χαρακτήρα δημοτικό αίτημα εγείρει ανησυχίες.

Το ζήτημα είναι καθαρώς οικονομικό. Το καθεστώς του συγκεκριμένου κληροδοτήματος στο Δασόκτημα Συγγρού σημαίνει κάποιες λογικές κρατικές δαπάνες συντήρησης και διατήρηση του ανεκτίμητου φυσικού περιβάλλοντος, όπως βλέπομε να συμβαίνει επί δεκαετίες. Αντιθέτως καθεστώς «αξιοποιημένης» δημόσιας περιουσίας σημαίνει ροές χρήματος – με όχι απαραιτήτως διαφανή προορισμό – και αναπόφευκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Το βλέπομε χρόνια στις παραλίες μας.

Ο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέα, παρεκκλήσι της οικογένειας Συγγρού. Ανακαινίσθηκε από το Υπ. Γεωργίας υπό την επίβλεψη του Υπ. Πολιτισμού.

Πριν από τις εκλογές του 2006, ο Δήμαρχος, κ. Πατούλης, είχε εγγράφως ταχθεί υπέρ του Κληροδοτήματος. Τον χειροκροτήσαμε τότε όλοι. Ελπίζομε τα πρόσφατα δημοτικά δελτία τύπου να μην σημαίνουν αλλαγή πολιτικής υπαγορευμένη από τα μεγάλα δημοτικά, και όχι μόνον, ελλείμματα.

Είθε η Δημοτική Αρχή να επανέλθει στις εξαγγελίες του 2006, αφήνοντας την Διοίκηση του κοινωφελούς εκπαιδευτικού Κληροδοτήματος Συγγρού στους επαΐοντες και συνεχίζοντας, όπως ορθώς κάνει κάθε χρόνο, να βοηθά το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στην θερινή πυροπροστασία του Δάσους. Ειδικά για το τελευταίο αυτό και αξιέπαινο, δεν χρειάζεται καμία αλλαγή νομικού καθεστώτος και ούτε βεβαίως συμμετοχή του Δήμου στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.

ΥΓ. Οι άστοχες επιθέσεις των δελτίων τύπου προς τους Φίλους του Δάσους Συγγρού θεωρούμε ότι συνιστούν στιγμιαία απώλεια ψυχραιμίας και δεν αντιπροσωπεύουν το ήθος των αρχόντων της πόλης.»

Ανακοίνωση των «Φίλων του Δάσους Συγγρού»
27-01-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου