Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Όταν η λέξη «θράσος» χάνει το νόημά της…..

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Τεράστιο σκάνδαλο πολιτικής, ηθικής αλλά και ουσιαστικής τάξης, με άγνωστες προεκτάσεις και συνέπειες για την εθνική ασφάλεια, αποτελούν οι αποκαλύψεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή.


Η φιλαυτία του τον κάνει να προβαίνει σε τραγικές γκάφες, όπως η αφελέστατη και αυθόρμητη αποκάλυψη από το βήμα της Βουλής: «Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπ. Άμυνας; Βεβαίως και έχω». 

Μπροστά στη κυνική ομολογία του ότι κατέχει στο σπίτι του έγγραφα,  που αφορούν την άμυνα της χώρας, το θράσος έχει χάσει πλέον το νόημά του.  

Ο Ε. Βενιζέλος όταν αγορεύει, αδυνατεί να συγκρατήσει την γλώσσα του. Κάνει το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που απαιτεί ο θεσμικός του ρόλος. Αντί της σοβαρότητας και λεκτικής εγκράτειας, προτάσσει την ρητορική αμετροέπεια και ανοησία…Στην παρούσα περίπτωση φάνηκε χρήσιμος στην αποκάλυψη του πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα…..

Η αντίδραση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην αποκάλυψη Βενιζέλου ήταν μεν άμεση αλλά το γεγονός παραμένει να υπάρχουν έγγραφα που αφορούν την άμυνα της χώρας στο σπίτι ενός πολιτικού. 


Από πότε ο κάθε πολιτικός από τις θέσεις που περνάει μπορεί να παίρνει έγγραφα ή ότι άλλο νομίζει στο σπίτι του; Γιατί άραγε να κοπιάσουν οι μυστικές υπηρεσίες ενός ξένου κράτους, που επιβουλεύεται την Ελλάδα, και να επιχειρήσουν να κλέψουν τα έγγραφα από το Πεντάγωνο και όχι από εκεί που είναι πανεύκολο; Μπορεί ο κ. Βενιζέλος να εγγυηθεί πως δεν θα κλαπούν ή δεν έχουν αντιγραφεί τα συγκεκριμένα έγγραφα;

Ας είμαστε και περισσότερο καχύποπτοι: Πόσο ενδεχομένως κοστίζει η άμυνα ή κάθε άλλο κρατικό έγγραφο εφόσον αυτό είναι στα χέρια ενός προσώπου; Ποια πολιτική ευθύνη αλλά κυρίως ποινική φέρει ο κ. Βενιζέλος και ο κάθε υπουργός ή κρατικός λειτουργός, όταν έχει στην κατοχή του έγγραφα που δεν επιτρέπεται να κατέχει;

Ο πρώην ΥΠΕΘΑ και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εκτός από την λίστα Λαγκάρντ, ομολογεί ότι έχει στο σπίτι του τα απόρρητα αμυντικά σχέδια της χώρας και μέχρι σήμερα είναι χωρίς κλήση σε απολογία! Τεράστιο ζήτημα παράβασης στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας της χώρας με την υπεξαίρεση απόρρητων σχεδίων της χώρας. Τεράστιο ζήτημα παραβίασης κανονισμού στρατιωτικών πληροφοριών και κώδικα στρατιωτικής αλληλογραφίας.
Τα απόρρητα έγγραφα τηρούνται από την υπηρεσία στην υπηρεσία και για την κατοχή τους υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Τι γίνεται;

Μήπως θα πρέπει όμως να γίνει επείγουσα έρευνα από πλευράς Πενταγώνου και δικαστικών λειτουργών ως προς την διερεύνηση του τι έγγραφα ήταν αυτά και για το πώς είχε στην κατοχή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα συγκεκριμένα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, καθώς υποτίθεται ότι υπάρχει ειδικός έλεγχος σε όλους όσους έχουν πρόσβαση σε απόρρητα σχέδια ώστε να μην υπάρχει διαρροή των άκρως απόρρητων σχεδίων εκτός του υπουργείου και μάλιστα έλεγχος για να μην υπάρξει διαρροή σχεδίων με USB.

Εάν επρόκειτο για έναν απλό υπάλληλο του υπουργείου, θα είχε τώρα ήδη «σταυρωθεί», ο κ. Βενιζέλος γιατί να έχει διαφορετική αντιμετώπιση;

Πρέπει επίσης να διερευνηθεί εάν με την ενέργεια του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ξένες δυνάμεις κατόρθωσαν να μάθουν τα πάντα για την αμυντική λειτουργία της χώρας (δεν είναι δύσκολο να εισέλθουν στην οικεία του πράκτορες ξένων υπηρεσιών, εν αγνοία του, ή ακόμα και να μπουν ληστές).

Μήπως θα πρέπει έτσι και αλλιώς να αλλάξουν εκ νέου όλοι οι αμυντικοί σχεδιασμοί, από τη στιγμή που διέρρευσαν εκτός υπουργείου δεν μπορούν να παραμείνουν οι ίδιοι, με την ελπίδα ότι αυτή την φορά, τα σχέδια θα μείνουν εντός του προβλεπόμενου φυσικού τους χώρου.

Μήπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι το στρέβλωμα της Ελλάδας;  Αλλά γιατί απορούμε; Αυτός ο επαγγελματίας πολιτικός απέδειξε τι θεωρούν οι πολιτικοί την Ελλάδα: θεωρούν εμφανώς ότι η χώρα τους ανήκει και συνεπώς μπορούν να κάνουν ότι σκεφτούν. Άνευ ορίων. Ας μη ψάχνουμε για στρατηγούς και δικαστές για να μας «ξελασπώσουν» όταν πίσω από τους επαγγελματίες πολιτικούς υπάρχουν πλήθος από επαγγελματίες ψηφοφόρους ή, καλύτερα, μισθοφόρους πολίτες.

Γι' αυτό και το θράσος έχει χάσει το νόημά του…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου