Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο.....στην Κίνα!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Το γρηγορότερο τρένο στον κόσμο τρέχει με πάνω από 482 χιλιόμετρα την ώρα και βρίσκεται, πού αλλού, στην Κίνα! Το τρένο που έχει χαρακτηριστεί ταχύτερο και από σφαίρα, συνδέει το Πεκίνο με την επαρχία Guangzhou σε περίπου οκτώ ώρες.


Η Κίνα εγκαινιάζοντας τη γραμμή Πεκίνο - Guangzhou ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον τρόπο που πρόκειται να ταξιδεύουμε στο μέλλον. Το υπερσύγχρονο γρήγορο τρένο είναι μια ματιά από το μέλλον των σιδηροδρόμων, τουλάχιστον στην Κίνα, αφού η γραμμή αυτή εκτείνεται σε 2298 χιλιόμετρα.  

Στόχος της Κινεζικής κυβέρνησης είναι επεκτείνει το δίκτυο ταχύτερων σιδηροδρόμων, όχι μόνο για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφορών της αλλά και για λόγους γοήτρου, επιδεικνύοντας στον κόσμο μια βιτρίνα ανάπτυξης και οικονομικής ευρωστίας.

Τα τρένα στην τελευταία γραμμή υψηλών ταχυτήτων θα ταξιδεύουν αρχικά με 482 χιλιόμετρα την ώρα με συνολικό χρόνο ταξιδιού περίπου οκτώ ώρες για ένα ταξίδι που παλαιότερα χρειάζονταν περισσότερο από 20 ώρες.

Ο σιδηρόδρομος είναι ουσιαστικά ένα μόνο μέρος του μεγαλεπήβολου σχεδίου για το δίκτυο μεταφορών της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει ακόμη τέσσερις γραμμές που θα συνδέουν Ανατολή - Δύση και τέσσερις γραμμές Βορρά-Νότου μέχρι το 2020.

Με τα εγκαίνια της νέας γραμμής, η συνολική απόσταση που καλύπτεται από σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στην Κίνα είναι περισσότερα από 9.300 χιλιόμετρα, περίπου το μισό του στόχου του 2015 για 18.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου