Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η Ολλανδία μας έστειλε λίστα με Έλληνες «σκαφάτους»!

Για την αντιγραφή ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Μετά τη Γαλλία και το Λιχτενστάιν ήρθε η ώρα και για την Ολλανδία να.....συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, προσθέτοντας άλλη μια λίστα στο μικροσκόπιο των αρχών. Και μάλιστα για δεύτερη φορά.


Ο υπουργός Οικονομικών της βόρειο-ευρωπαϊκής χώρας Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι οι φορολογικές αρχές της χώρας του συγκροτούν νέα λίστα που θα περιέχει στοιχεία για τα εκατοντάδες ελληνικά σκάφη αναψυχής - θαλαμηγούς κ.ά.- τα οποία βρίσκονται αγκυροβολημένα στα λιμάνια της Ολλανδίας. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αφ’ ης στιγμής το συγκεκριμένο θέμα ηγέρθη από μέλη της αντιπολίτευσης, «αμέσως ξεκίνησε να το εξετάζει» και «ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να επιβληθούν φόροι». Ο υπουργός Οικονομικών, που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, υπογράμμισε τη σημασία της συγκεκριμένης λίστας, καθώς «αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσουν οι Έλληνες να φορολογήσουν αυτούς που πρέπει».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι ολλανδικές αρχές στέλνουν λίστες στους Έλληνες. Πριν από λίγους μήνες, στα τέλη Απριλίου, οι αρχές της Ολλανδίας είχαν στείλει κατάλογο με 120 ονόματα ιδιοκτητών πολυτελών σκαφών αναψυχής που εμφανίζονται να έχουν έδρα στην Ολλανδία.


Έκτοτε ξεκίνησαν οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ για τις θαλαμηγούς και τα άλλα σκάφη αναψυχής που βρίσκονται σε νηολόγια ολλανδικών λιμένων, όπως του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και του Άμστερνταμ. Το  μειονέκτημα όσον αφορά τη συγκεκριμένη λίστα είναι ότι τα στοιχεία που απέστειλαν οι Ολλανδοί είναι ελλιπή και τα συνεργεία του ΣΔΟΕ αντιμετώπισαν δυσκολίες για τον εντοπισμό των κατόχων τους.

Οι συγκεκριμένες θαλαμηγοί είχαν αγοραστεί στο παρελθόν στην Ολλανδία. Εκεί φέρονται να είναι ναυτολογημένες σε τοπικά νηολόγια, με σκοπό να φορολογούνται ελάχιστα, καθώς οι φόροι που επιβάλλονται στη συγκεκριμένη χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι επί χρόνια ελλιμενίζονται στην Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους στις καλοκαιρινές τους διακοπές.


Στόχος του ΣΔΟΕ είναι, αφού εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες τους, να κληθούν και να συμπεριλάβουν τις θαλαμηγούς στις δηλώσεις εισοδήματος, αφού αποτελούν τεκμήρια είτε αγοράς είτε διαβίωσης. Παράλληλα θα ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δικαιολογήσουν τα ποσά που χρησιμοποίησαν για την αγορά τους στην Ολλανδία.

Τώρα στα χέρια των ελληνικών αρχών αναμένεται να περιέλθουν και τα νέα στοιχεία που υποσχέθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και ο χρόνος θα δείξει αν αυτά θα αξιοποιηθούν καλύτερα απ’ ότι η Λίστα Λαγκάρντ, που δόθηκε το 2010, ή η λίστα Κίμπερ, από το Λίχτενστάιν, η οποία περιέχει τα ονόματα 4.527 καταθετών στην τράπεζα LGT, έφτασε στη Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2008 και παραμένει ωστόσο αναξιοποίητη μέχρι σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου