Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ελλιπή τα στοιχεία από τις λίστες του Λουξεμβούργου και Λιχτενστάιν!

Για την αντιγραφή ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

«Άνθρακες ο θησαυρός» φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα όσον αφορά τις δύο νέες λίστες Λουξεμβούργου και Λιχτενστάιν, τις οποίες, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ στη Βουλή με έγγραφό του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας, επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με Έλληνες καταθέτες που εστάλη από το Λουξεμβούργο στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο περιλαμβάνει μόλις 50 καταθέτες σε Τράπεζες του Λουξεμβούργου, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονται να έχουν ποσά πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πηγές από το ΣΔΟΕ ανέφεραν ότι πρόκειται για λίστα η οποία εστάλη στη χώρα μας με ελλιπή στοιχεία, τα οποία δεν είναι εύκολα αξιοποιήσιμα.   

Σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη και Β. Οικονόμου, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρει: «Τα στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις στο Λουξεμβούργο περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία μας τον Σεπτέμβριο του 2012 και διαβιβάστηκαν αμελλητί προς αξιοποίηση και επεξεργασία από το ΣΔΟΕ . Παράλληλα διενεργείται, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο».

Ελάχιστο ενδιαφέρον φαίνεται πως παρουσιάζει για τις ελληνικές φορολογικές αρχές και η λίστα Λιχτενστάιν, η οποία διαβιβάστηκε στη χώρα μας το 2010, καθώς περιέχει μόνο 17 πελάτες, και παρότι στην περίπτωση αυτή έχουν δοθεί πλήρη στοιχεία για τα ποσά και τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών.



Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε για τη λίστα Λιχτενστάιν ότι παρελήφθη εγγράφως από το αντίστοιχο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, και για τη διασφάλιση της πληρότητας της ελεγκτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ζητηθεί, προτού ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων στοιχείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου