Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τιμή στους νεκρούς του Πολυτεχνείου!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Με ένα πανό με το επίκαιρο πλέον σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» να κυριαρχεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του  2ο Γυμνασίου και 2ο Λυκείου Κηφισιάς τίμησαν οι μαθητές/τριες τους νεκρούς των γεγονότων του Πολυτεχνείου το 1973. Οι εορτασμοί  της 39ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διοργανώθηκαν σε δύο ξεχωριστές τελετές.
Με πεζά όπως «Ο τοίχος και τα κάγκελα» Κοζάκης Στέργιος, «Το άδειο Πολυτεχνείο» Ρουβά Ηρώ, με  ποιήματα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» Μανδυλαρά Χρύσα, «Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου» Λάμα Έλενα ξαναζωντάνεψαν οι μαθητές/τριες  του Γυμνασίου το όχι των ελλήνων φοιτητών απέναντι στην έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας, εξαιτίας της 7χρονης τυραννίας της χούντας των συνταγματαρχών.
Με  τραγούδια και μουσική όπως «Ο δρόμος» χορωδία, «Το ακορντεόν» χορωδία, «Πέσατε θύματα» χορωδία, και το «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» από τον μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου Παυλίδη Η. Κωνσταντίνο, μετέφεραν στο κοινό ενθουσιασμό, ανατριχίλα αλλά και συγκίνηση.   


Οι μαθητές του 2ου Λυκείου παρουσίασαν το χρονικό του Πολυτεχνείου αλλά και βασικά γεγονότα άμεσα συνδεδεμένα, που συνέβησαν πριν και μετά την ηρωική ημέρα της 17ης Νοεμβρίου του 1973, μια μέρα που μας θυμίζει, ότι η απόκτηση κάποιων αγαθών χρειάζεται αγώνες και θυσίες.

Αίσθηση προκάλεσε το θεατρικό «Στρογγυλό Τραπέζι: Τότε…Τώρα» που θύμιζε επαγγελματικό θέατρο την ώρα της παράστασης.
Τέλος οι μαθητές τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου απέδωσαν σ’ ένα αφαιρετικό αλλά συγκινητικό ταυτόχρονα σκηνικό τιμή στους νεκρούς νέους του Πολυτεχνείου, διαβάζοντας τα ονόματά τους και εναποθέτοντας στη μνήμη τους αντίστοιχα και από ένα γαρύφαλλο επάνω στη γαλανόλευκη σημαία.

Καλυφθήκαμε από το ουσιαστικό  περιεχόμενο, προσαρμοσμένο στα μέτρα των μαθητών και της Ιστορίας. Ανατριχιάσαμε πολλές στιγμές,  ενθουσιαστήκαμε με το ανανεωμένο πνεύμα. Μια γιορτή που απέδειξε πως όταν οι τέχνες συνεργάζονται στο σχολείο, δημιουργούν θαύματα.
 
Συγκεκριμένα: για την  επιλογή των κειμένων καθώς και την οργάνωση και την επιμέλεια της γιορτής του Γυμνασίου υπεύθυνοι ήταν η καθηγήτρια κ. Σκιαδά Φρόσω και ο κ. Μαζαράκης Φάνης.

Τη χορωδία  τού Γυμνασίου δίδαξε και διηύθυνε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Παλάζη Παρασκευή. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Μακρυδημήτρη Θεοδώρα. Την επιλογή και την προβολή των εικόνων, ηχητικών, προβολή video επιμελήθηκε ο καθηγητής κ. Ζαμενόπουλος Πάυλος.
Τους μαθητές/τριες του Λυκείου καθοδήγησαν η καθηγήτρια Γώγουλου Αγορίτσα και ο καθηγητής Υφαντής Ηλίας.
Τη γιορτή τίμησε με την παρουσία του ο επί 33 συναπτά χρόνια καθηγητής Μαθηματικών Κασελίμης Σπύρος, ο οποίος αν και συνταξιούχος πλέον, είναι ακόμη αγαπητός στον μαθητικό πληθυσμό, αν κρίνουμε από το χειροκρότημα κατά την είσοδό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου