Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Υγιεινά....φυτά μέσα στο σπίτι!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

Ένα ευχάριστο περιβάλλον όχι μόνο συμβάλλει στο να αποδίδουμε περισσότερο αλλά και στο να έχουμε λιγότερο άγχος ή προβλήματα υγείας.  Η διατήρηση γλαστρών με φυτά στο γραφείο μας, βοηθά σημαντικά στο να μειώσουμε το στρες, την κόπωση, τον ξηρό λαιμό, τον πονοκέφαλο, τον βήχα, και το ξηρό δέρμα .
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φυτά είναι σε θέση να απομακρύνουν μικρόβια και ρύπους που μπορούν να επηρεάσουν ή να βλάψουν την υγεία μας.


Όσοι λοιπόν θέλουν θα μπορούσαν με γρήγορο, εύκολο και κυρίως οικονομικό τρόπο να ομορφύνουν και κυρίως να βελτιώσουν τον χώρο με φυτά εσωτερικού χώρου που δεν εξυπηρετούν αναγκαστικά και μόνο τον καλλωπισμό.  Είναι αδιαμφισβήτητα αισθητικά όμορφο να βλέπουμε ένα ανθισμένο τριαντάφυλλο, αλλά γνωρίζατε ότι υπάρχουν φυτά που δεσμεύουν την ακτινοβολία, τις τοξικές ουσίες από τα βερνίκια, τα μελάνια του εκτυπωτή, τον καπνό του τσιγάρου και την υγρασία των κλειστών χώρων; 

Περισσότερα από 40 είδη «οικιακών» φυτών έχουν αναγνωριστεί για τις ιδιότητες που έχουν να βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους.


Μην το σκέφτεστε λοιπόν, «πρασινίσετε» το σαλόνι σας ή το γραφείο σας με φυτά που θέλετε χωρίς φόβο, με όλο το πάθος που χρειάζονται για να τα δείτε να φουντώνουν, επιλέγοντας «έξυπνα» εκείνα που ταιριάζουν στο χώρο - όχι μόνο αισθητικά: Δείτε και διαλέξτε:
- Η αλόη και οι κάκτοι απορροφούν την ακτινοβολία του υπολογιστή και της τηλεόρασης.
- Το σπαθίφυλλο εξουδετερώνει χημικά από βερνίκια και χρώματα, όπως η φορμαλδεΰδη, που απελευθερώνονται στον αέρα του σπιτιού από τα έπιπλα.
- Ένα γιούκα μειώνει τις δυσάρεστες οσμές στο μπάνιο.
- Το μπαμπού, η Sansiviera και η αράχνη (φυτό) είναι ιδανικά για το υπνοδωμάτιο, γιατί απορροφούν το μονοξείδιο του άνθρακα. Τα φυτά του τύπου αυτού μπορούν να αφομοιώσουν τη ρύπανση του αέρα και να εξουδετερώσουν τις οσμές.
- H Γαρδένια με το άρωμα της σας βοηθά να ηρεμήσετε και μπορεί να  λειτουργεί αποτελεσματικά και ως αντικαταθλιπτικό.
- Το Μελισσόχορτο και το Βάλσαμο λεμονιών είναι χρήσιμα για την ανακούφιση του άγχους, για την βελτίωση της μνήμης, για την βοήθεια στο να μειώσει τη αϋπνία και τις πεπτικές διαταραχές.
- Η Μέντα χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και την όξυνση της μνήμης.
- Ο Κισσός μπορεί να απορροφήσει τους ρύπους που προέρχονται από διάφορα πλαστικά που περιέχουν βενζόλιο.
Φυσικά ο αριθμός των φυτών με υγιεινή επίδραση είναι μεγάλος και είναι αδύνατον να απαριθμηθούν όλα. Εμείς απλώς ρίχνουμε την ιδέα και εσείς το γούστο και την ανάγκη.

Καλή δουλειά αλλά, προσοχή, θα χρειαστεί να λάβετε υπόψη σας τυχόν αλλεργίες των μελών της οικογένειας σε συγκεκριμένα είδη και όλα τ' άλλα αφήστε τα στα.....φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου