Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Στο Ηρώδειο η Μονσερά Καμπαγιέ!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τη Δευτέρα  17 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ηρώδειο, θα απολαύσουμε τον ζωντανό μύθο της όπερας τη Μονσερά Καμπαγιέ σε μια αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της μεγάλης καριέρας της, με κλασικά αριστουργήματα. Τη συνοδεύει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που θα διευθύνει ο Χοσέ Κολλάντο!

Μονσερά Καμπαγιέ.

H σπουδαία Ισπανίδα σοπράνο  γεννιέται στις 12 Απριλίου του 1933 στη Βαρκελώνη και σπουδάζει μουσική εκεί, αποφοιτώντας με χρυσό μετάλλιο το 1954.

Κάνει το ντεμπούτο της στην Ελβετία , αλλά  η παγκόσμια επιτυχία και αναγνώριση έρχεται  το 1965 με την «Λουκρητία Βοργία» στο φημισμένο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Το κοινό την χειροκροτεί ασταμάτητα για 25 ολόκληρα λεπτά! Μέσα σε λίγες μέρες η φήμη της εξαπλώνεται στον κόσμο της όπερας και οι ρόλοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Τα μεγαλύτερα θέατρα στον πλανήτη ανοίγουν τις πόρτες τους και οι θεατές παραληρούν στο μεγαλείο της φωνής της.


Το 1969 συμμετέχει στην παράσταση «Don Carlo» με τους Placido Domingo και Pierro Cappuccilli ενσαρκώνοντας την Elisabetta του Valois.

Το 1970 κάνει το επίσημο ντεμπούτο της στην Σκάλα του Μιλάνου με την «Λουκρητία Βοργία» ερμηνεύοντας ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακολουθούν το Covent Garden και η Λυρική Όπερα του Σικάγο. «Aida», «Norma», «La Boheme», «Tosca», «Οθέλλος», «Madama Butterfly», κλασικά αριστουργήματα που η Καμπαγιέ σφραγίζει με την προσωπικότητά, το ταλέντο και την επιβλητική της σκηνική παρουσία, κερδίζοντας όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές ανά την υφήλιο, που κατακλύζουν τους χώρους που εμφανίζεται για να την απολαύσουν, να τη ζητωκραυγάσουν  και να την χειροκροτήσουν.  

Τα μεγαλύτερα θέατρα στον πλανήτη ανοίγουν τις πόρτες τους και το κοινό παραληρεί στο μεγαλείο της φωνής της.

Το 1988 πειραματίζεται με την ποπ σκηνή σε μια επική συνεργασία με τον Freddie Mercury των Queen με το «Barcelona»,  το οποίο έγινε το 1992 ο ύμνος των Ολυμπιακών αγώνων στην Βαρκελώνη.

Μονσερά Καμπαγιέ.

Το 1994 ερμηνεύει σε δίσκο της το «Hijo de la luna» (Ο γιος της Σελήνης), ένα από τα γνωστότερα τραγούδια στο ισπανόφωνο κοινό, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.  

To 1995 ακολουθεί μια ακόμη ιστορική συνεργασία με τον  Βαγγέλη Παπαθανασίου στο άλμπουμ του «El Greco».

Το 1997, συμμετέχει στο άλμπουμ «Friends For Life» κάνοντας ντουέττα με μεγάλα ονόματα της pop-rock σκηνής όπως οι: Bruce Dickinson, Johnny Hallyday, Johnny Logan, Gino Vannelli και Helmut Lotti.

Η Μονσερά Καμπαγιέ έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της μεγαλύτερης εν ζωή σοπράνο των τελευταίων δεκαετιών. Οι ερμηνείες της στα έργα των Rossini, Bellini, Donizetti και Verdi, την καθιέρωσαν ως «ιέρεια» του bel canto.

Την παράδοση ακολουθεί και η κόρη της Montserrat Marti Caballe (γνωστή ως Montsita)  ως σοπράνο.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ δημιουργήθηκε το 1938 δίνοντας την ευκαιρία στο Ελληνικό κοινό να γνωρίσει Έλληνες και ξένους συνθέτες και δημιουργούς, μέσα από ηχογραφημένες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές αλλά και από κονσέρτα εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ το 2007 η ορχήστρα έδωσε κονσέρτο στο Πολυθέατρο του Πεκίνου με τον Σταμάτη Σπανουδάκη  στο πλαίσιο της «Χρονιάς Ελληνικής κουλτούρας» στην Κίνα.

Σήμερα  θεωρείται από τις πιο δυναμικές, προοδευτικές και δραστήριες ορχήστρες στην Ελλάδα και αποτελείται από 90 μουσικούς.

Εισιτήρια: από 40€ άνω διάζωμα, 65€ Γ΄ ζώνη, 85 € Β΄ ζώνη , 105 € διακεκριμένη. ΑΜΕΑ: 40€

Εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ - Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου).  Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00-17:00, Σάββατο: 09:00-15:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού  Καθημερινά: 09:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00

Τηλεφωνικά στο 210 32 72 000. Ηλεκτρονικά στο www.herodeion-events.gr

WE promotion, Κηφισίας 118Α, τηλ. 210-6980044 ,  www.wepromotion.gr . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου